ΓΔ: 2671.5 -0.17% Τζίρος: 332.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αθήνα, πολυκατοικίες
Φωτο: Πολυκατοικίες στην Αθήνα. Credit: Αλέκος Λιδωρίκης

Δήμος Αθηναίων: Επτά κλιματιζόμενοι χώροι ανοιχτοί λόγω καύσωνα

Στο πλαίσιο του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, επτά Λέσχες Φιλίας θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ ως κλιματιζόμενοι χώροι για τους πολίτες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του καύσωνα.

Σε πλήρη ετοιμότητα θέτει ο Δήμος Αθηναίων όλες τις υπηρεσίες του, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Στο πλαίσιο του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, επτά Λέσχες Φιλίας θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ ως κλιματιζόμενοι χώροι για τους πολίτες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του καύσωνα.

Οι διαθέσιμοι κλιματιζόμενοι χώροι είναι:

1. Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη 22 & Δύμης (210 8223946)

2. Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15 (210 9240403)

3. Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4 (210 3423716)

4. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους (210 5140877)

5. Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372 (210 2012334)

6. Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, Σκύρου & Καυκάσου (210 8815877)

7. Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος (210 6459890)

Επιπλέον, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων θα προμηθεύσει τις Λέσχες Φιλίας, το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και το Κέντρο Ημέρας με νερό, ροφήματα και ειδικά kits ατομικής υγιεινής για τις ημέρες του καύσωνα.

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων, λειτουργεί η 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης Δημότη 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο) και το 2105287800. Για ιατρικές συμβουλές και καθοδήγηση σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη «Γραμμή Καύσωνα» των Πολυδύναμων Δημοτικών Ιατρείων στο 210 3638049, καθημερινά από τις 8:30 π.μ. έως τις 7:30 μ.μ.

Αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και προστασία ευάλωτων ομάδων

Ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα, με κλιμάκια των Διευθύνσεων Καθαριότητας και Πρασίνου να πραγματοποιούν περιπολίες. Η Δημοτική Αστυνομία επιτηρεί χώρους πρασίνου και περιοχές υψηλού κινδύνου με επίγεια μέσα και drones για την άμεση ανίχνευση κρίσιμων θερμοκρασιακών μεταβολών.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας συνεργάζεται με την Πυροσβεστική και άλλες αρμόδιες αρχές, καθώς και με υπηρεσίες άλλων Δήμων όπου απαιτείται. Υδροφόρες του Δήμου παραμένουν σε συνεχή ετοιμότητα.

Για την προστασία των αστέγων, οι ομάδες Streetwork του Δήμου Αθηναίων επιχειρούν καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, προσφέροντας δροσερό νερό και kit ατομικής υγιεινής με τη συνδρομή κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών και ψυχολόγων.

Μέριμνα για αδέσποτα ζώα και προστασία εργαζομένων

Η Αστική Πανίδα του Δήμου έχει τοποθετήσει πάνω από 130 ποτίστρες στις γειτονιές της Αθήνας για τα αδέσποτα ζώα, με τη φροντίδα της υπηρεσίας και εθελοντών. Οι πολίτες καλούνται να βοηθήσουν ώστε οι ποτίστρες να παραμένουν γεμάτες με φρέσκο νερό. Παράλληλα, οδηγίες φροντίδας για τα ζώα διατίθενται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αστικής Πανίδας.

Το Δημοτικό Κτηνιατρείο (Λεωφόρος Μεσογείων 94 & Τρικάλων) λειτουργεί από τις 9:00 π.μ. έως τις 3 μ.μ. για πληροφορίες στο 210 7483967.

Ο Δήμος προσαρμόζει τη λειτουργία των υπηρεσιών του για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων υπουργείων. Τα εξωτερικά συνεργεία αποσύρονται από το πεδίο κατά τις θερμότερες ώρες (11:00-17:00), ενώ οι εργασίες αναπροσαρμόζονται ώστε οι πιο απαιτητικές να πραγματοποιούνται σε ώρες χαμηλότερης θερμοκρασίας.

Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ σε όλους παρέχονται μέσα ατομικής προστασίας, δροσερό νερό και επαρκή διαλείμματα.

Ειδικό ωράριο στην καθαριότητα και συστάσεις προς επιχειρήσεις και πολίτες

Για λόγους υγιεινής και ασφάλειας, ο Δήμος Αθηναίων ζητά από πολίτες και επιχειρήσεις να αποφεύγουν τη ρίψη απορριμμάτων στους κάδους μεταξύ 11 π.μ. και 5 μ.μ., κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών. Στη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης θα εφαρμοστεί ειδικό ωράριο, με ευθύνη των Προϊσταμένων, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και η προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Η προστασία της δημόσιας υγείας και η ασφάλεια των εργαζομένων αποτελούν προτεραιότητα για τον Δήμο, ο οποίος συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Για οποιοδήποτε θέμα, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη Αθηναίων στο 1595.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 3 νεαρών για απόπειρα εξαπάτησης στο κέντρο της Αθήνας

Τρεις νεαρές γυναίκες από τη Ρουμανία συνελήφθησαν στην πλατεία Κοραή, Αθήνα, κατηγορούμενες για απάτη, προσποιούμενες ότι συγκεντρώνουν χρήματα για ανύπαρκτο σύλλογο προστασίας κωφών. Κατασχέθηκαν 60 ευρώ και σημειωματάρια.
Κλιματική αλλαγή τοπίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα επιχορηγούμενα προγράμματα για το Youth Climate Action Fund στον Δήμο Αθηναίων

Οι νέοι 15-24 ετών στην Αθήνα μπορούν να διεκδικήσουν επιχορηγήσεις 1.000-4.000€ για δράσεις υπέρ του κλίματος μέσω του Youth Climate Action Fund. Δηλώσεις συμμετοχής έως 15 Οκτωβρίου στο ycaf.cityofathens.gr.
Βουλή των Ελλήνων νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αθήνα φιλοξενεί τη Φθινοπωρινή Ακαδημία EPP Women και τις προκλήσεις ΕΕ

Η Αθήνα φιλοξένησε τη Φθινοπωρινή Ακαδημία του EPP Women, εστιάζοντας στην ισότητα φύλων και τη γυναικεία ενδυνάμωση, με συμμετοχή κυβερνητικών και ευρωπαϊκών στελεχών. Μ. Συρεγγέλα: «Η ενδυνάμωση αφορά τη δημοκρατία και την οικονομία».
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για περιορισμό μικροεγκληματικότητας στο κέντρο Αθήνας

Αυξημένα μέτρα αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας μετά τις αρπαγές αλυσίδων, με συλλήψεις δραστών χάρη σε ειδικά επιχειρησιακά σχέδια, ευέλικτες ομάδες, στενή συνεργασία με επαγγελματίες και χρήση drone για πρόληψη μικροεγκληματικότητας.
Πανοραμική θέα Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: Η οδός Αθηνάς χωρίς αυτοκίνητα για 24 ώρες

Η οδός Αθηνάς φιλοξενεί για 24 ώρες μια μεγάλη γιορτή χωρίς αυτοκίνητα με μουσική, σινεμά, αθλητικές δράσεις και δωρεάν εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο.
Όλγα Κεφαλογιάννη πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εργασιακή συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού Λιβάνου

Συνάντηση εργασίας στην Αθήνα είχαν οι υπουργοί Τουρισμού Ελλάδας και Λιβάνου, επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις και τονίζοντας τη σημασία ενίσχυσης της τουριστικής συνεργασίας για βιώσιμη ανάπτυξη και νέες ευκαιρίες.