ΓΔ: 2318.73 2.07% Τζίρος: 196.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:12
san simera-poseidonas-planites-diastima
Φώτο: Shutterstock

Ανακαλύφθηκαν 70 «ελεύθεροι» εξωπλανήτες χωρίς ήλιους στο γαλαξία μας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αστρονόμο Νουριά Μιρέ-Ρουάγκ του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Μπορντό στη Γαλλία και του Πανεπιστημίου της Βιέννης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy».

Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν στον γαλαξία μας τουλάχιστον 70 «ξέμπαρκους» σκοτεινούς εξωπλανήτες, οι οποίοι δεν ανήκουν σε κάποιο αστρικό σύστημα και δεν κινούνται πέριξ κάποιου μητρικού άστρου, αλλά περιφέρονται μοναχικά στο διάστημα, «ελεύθεροι και ωραίοι» μεν, χωρίς όμως τη ζεστασιά και το φως του ήλιου τους.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη «φουρνιά» τέτοιων ιδιαίτερων πλανητών, καθώς έως τώρα είχαν ανακαλυφθεί μόνο μερικές μεμονωμένες περιπτώσεις. Οι αστρονόμοι εκτιμούν πλέον ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τέτοιοι μοναχικοί εξωπλανήτες, οι λεγόμενοι «Ελεύθερα Κινούμενοι Πλανήτες» (Free Floating Planets-FFP), που τριγυρνούν στο σύμπαν, ίσως ακόμη και αρκετά δισεκατομμύρια.

Η ανακάλυψη - που σχεδόν διπλασιάζει τον αριθμό των γνωστών εξωπλανητών χωρίς άστρο - έγινε με τέσσερα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή (το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο-VLT, το VISTA, το VST και το MPG/ESO), καθώς επίσης τηλεσκόπια στη Χαβάη (Subaru και άλλα) και στην Αριζόνα των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αστρονόμο Νουριά Μιρέ-Ρουάγκ του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Μπορντό στη Γαλλία και του Πανεπιστημίου της Βιέννης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy». Όλοι οι εξωπλανήτες που βρέθηκαν, κυρίως στον αστερισμό του Σκορπιού σε απόσταση περίπου 420 ετών φωτός από τη Γη, είναι μεγάλοι, έχοντας μάζες ανάλογες του Δία, του «γίγαντα» του ηλιακού μας συστήματος.

Οι μοναχικοί εξωπλανήτες, που κινούνται πολύ μακριά από οποιοδήποτε άστρο-ήλιο για να τους φωτίσει, είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν από τα τηλεσκόπια (για πρώτη φορά είχαν ανακαλυφθεί στη δεκαετία του 1990). Παρόλα αυτά, αυτή τη φορά το «κυνήγι» τους αποκάλυψε ουκ ολίγους. «Δεν ξέραμε πόσους να περιμένουμε και πραγματικά ενθουσιαστήκαμε που βρήκαμε τόσους πολλούς», δήλωσε η Μιρέ-Ρουάγκ.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει με βεβαιότητα σε μια εξήγηση για το πώς δημιουργούνται τέτοιοι «ξέμπαρκοι» εξωπλανήτες. Μερικοί αστρονόμοι πιστεύουν ότι μπορούν να σχηματιστούν από τη βαρυτική κατάρρευση ενός νέφους αερίων, το οποίο είναι πολύ μικρό για να οδηγήσει στη δημιουργία ενός άστρου. Μια άλλη πιθανότητα είναι μερικοί πλανήτες να εξοβελίζονται από τα μητρικά αστρικά συστήματα τους στο αχανές διάστημα και πλέον να περιπλανιούνται μόνοι τους.

Τα μελλοντικά ισχυρότερα τηλεσκόπια, όπως το υπό κατασκευή Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (ELT) του ESO στην έρημο Ατακάμα της Χιλής που θα αρχίσει τις παρατηρήσεις του στο τέλος της δεκαετίας, αναμένεται να ρίξουν περισσότερο φως στα μυστήρια αυτών των πλανητών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκτόξευση διαστημικού πυραύλου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα στέλνει αστροναύτη για ετήσια αποστολή στο διάστημα

Η Κίνα εκτόξευσε την αποστολή Shenzhou-23, με στόχο την παραμονή αστροναύτη έναν χρόνο σε τροχιά. Η Λι Τζιαγίνγκ είναι η πρώτη αστροναύτης από το Χονγκ Κονγκ που συμμετέχει. Η αποστολή στηρίζει το πλάνο για επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη ως το 2030.
Διαστημική κάψουλα Απόλλων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Dr. Dunbar στην Αλεξανδρούπολη: Όνειρα και στόχοι χωρίς όρια

Μαθητές γυμνασίου στην Αλεξανδρούπολη παρακολούθησαν παρουσίαση της Dr. Dunbar, πρώην αστροναύτη της NASA, για διαστημικές αποστολές και τα όνειρα που γίνονται πραγματικότητα με επιμονή και συστηματική προσπάθεια.
Ανάκτορο Κνωσού Κρήτη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κρήτη: Πώς μετατρέπεται σε ένα ελληνικό «SPACE Island»

Η Ελλάδα διεκδικεί ενεργό ρόλο στη διαστημική οικονομία της Ευρώπης, με την Κρήτη στο επίκεντρο μέσω του έργου SPACE-Crete. Με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ και νέο Κέντρο Αριστείας, η χώρα στοχεύει να γίνει παραγωγός τεχνολογίας.
Ανδριους Κουμπίλιους ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμπίλιους: Στήριξη Ουκρανίας και ενίσχυση ευρωπαϊκής άμυνας οι στόχοι μας

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Άντριους Κουμπίλιους τόνισε την πρόοδο της Ελλάδας σε άμυνα, ενέργεια και διάστημα, και επισήμανε τη σταθερή στήριξή της προς την Ουκρανία με δάνειο 90 δισ. ευρώ, εστιάζοντας στα εξοπλιστικά και τη συνεργασία.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή άμυνα, διάστημα και drones

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Άμυνας, Andrius Kubilius, συζητώντας για την αμυντική και διαστημική πολιτική, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, το πρόγραμμα «SAFE 2» και την πρόοδο της Agenda 2030.