Η τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύεται σε κρίσιμο εργαλείο της ψηφιακής εποχής, προσφέροντας σημαντικά οφέλη αλλά και περιορισμένο ακόμη πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με διεθνή έρευνα του World Internet Project (WIP) που παρουσιάζεται σήμερα στην ετήσια συνάντηση του οργανισμού στην Αθήνα.
Η έρευνα καταγράφει παράλληλα αυξανόμενη ανησυχία των χρηστών για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες της τεχνολογίας αυτής.
Στην έρευνα συμμετείχαν πολίτες από οκτώ χώρες – μεταξύ αυτών η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Ελβετία, η Τσεχία, η Νέα Ζηλανδία, η Ινδονησία, η Κολομβία και το Μακάο – με δείγματα από 1.200 έως 2.000 άτομα ανά χώρα.
Στην ελληνική περίπτωση, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) στο πλαίσιο του προγράμματος JustReDI, με τη συμμετοχή των ερευνητών Νίκου Δεμερτζή, Νικόλα Κληρονόμου, Απόστολου Λιναρδή, Κατερίνας Μανδενάκη και Χαράλαμπου Τσέκερη.
«Είναι εντυπωσιακό ότι σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια από την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στους πολίτες με το ChatGPT, το ΑΙ έχει ήδη γίνει μέρος της καθημερινής ζωής», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Τζέφρι Κολ (Jeffrey Cole), ιδρυτής και διευθυντής του WIP. «Τα δεδομένα δείχνουν μεγάλη χρήση, εξοικείωση και ανησυχίες για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τον κόσμο μας», προσθέτει.
Περιορισμένη χρήση, αυξημένη εξοικείωση
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Διεθνούς Έρευνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη 2026, που παρουσιάζει ο Τζέφρι Κολ στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του ΕΚΠΑ, η πραγματική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει σχετικά περιορισμένη, παρά τη συνεχή προβολή της στη δημόσια συζήτηση.
Τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης καταγράφονται στη Νέα Ζηλανδία (60%), στις ΗΠΑ και την Ελβετία (54%), ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό διαμορφώνεται στο 47%.
«Ζούμε σε κοινωνίες επιτάχυνσης», σημειώνει ο καθηγητής Νίκος Δεμερτζής, επικεφαλής του συνεδρίου και εκπρόσωπος του WIP στην Ελλάδα. Όπως εξηγεί, τα δεδομένα αλλάζουν ταχύτατα, καθώς νέα έρευνα του ΕΚΚΕ δείχνει ότι σχεδόν οκτώ στους δέκα χρήστες αξιοποιούν πλέον εφαρμογές όπως το ChatGPT, το Copilot ή το Gemini, ενώ οι μισοί εξ αυτών αλληλεπιδρούν με την τεχνητή νοημοσύνη σε καθημερινή βάση.
Κίνητρα και στάσεις των χρηστών
Η απόκτηση νέων γνώσεων αποτελεί βασικό κίνητρο για τη χρήση εργαλείων ΑΙ, με πάνω από το 55% των χρηστών να αξιοποιούν την τεχνολογία για μάθηση. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά (68%), μαζί με την Τσεχία (86%) και την Ινδονησία (70%).
Η περιέργεια λειτουργεί επίσης ως σημαντικός παράγοντας, με το 60% των Ελλήνων χρηστών να δηλώνει ότι θέλει να κατανοήσει καλύτερα τη λειτουργία και τη χρησιμότητα του ΑΙ. Παράλληλα, το 74% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί σχετικές εφαρμογές για την επίλυση σχολικών ή επαγγελματικών ζητημάτων.
Παρά τα οφέλη, σε αρκετές χώρες οι πολίτες δηλώνουν ότι δεν θεωρούν την τεχνητή νοημοσύνη σχετική με την καθημερινότητά τους· στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 45%.
Επιπλέον, το 44% των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για εφαρμογές ΑΙ, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων.
Ανησυχίες για ιδιωτικότητα και εργασία
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων αναγνωρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την ποιότητα ζωής, ωστόσο πάνω από το 50% εκφράζει φόβους για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις.
Στην Ελλάδα, το 79% θεωρεί ότι η ΑΙ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση της προσωπικής ζωής, ενώ το 62% ανησυχεί για απώλεια θέσεων εργασίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ένα ποσοστό 17% των Ελλήνων πιστεύει πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στο τέλος της ανθρωπότητας. Παράλληλα, μόλις το 19% θεωρεί θετική τη χρήση προγραμμάτων ΑΙ από παιδιά, εκφράζοντας ανησυχίες για πιθανή εξάρτηση και περιορισμό της κριτικής σκέψης.
Το World Internet Project
Το World Internet Project ιδρύθηκε το 1998 και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διεθνείς συνεργατικές πρωτοβουλίες για τη μελέτη του διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών.
Συντονίζεται από το Center for the Digital Future της Annenberg School for Communication and Journalism του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, με συνεργάτες σε σχεδόν 30 χώρες. Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα μέσω του ΕΚΚΕ από το 2015.
Η φετινή ετήσια συνάντηση του WIP φιλοξενείται στην Αθήνα έως την Κυριακή, με τη διοργάνωση του ΕΚΚΕ και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την υποστήριξη του Athens Riviera Forum και της Accenture Greece.