ΓΔ: 2660.89 -0.06% Τζίρος: 427.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:25:38
Οθόνη εφαρμογής ChatGPT
Η εφαρμογή ChatGPT προβάλλεται σε κινητό, αποκαλύπτοντας τις δυνατότητές της στη σύγχρονη τεχνολογία.

Έρευνα: Νέοι Ευρωπαίοι στρέφονται σε chatbot ΤΝ για συναισθηματική στήριξη

Σχεδόν το 50% των νέων στην Ευρώπη έχει συζητήσει προσωπικά ζητήματα με chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με έρευνα της Ipsos BVA, που δείχνει αύξηση στη χρήση της τεχνολογίας για συναισθηματική στήριξη.

Περισσότεροι από τους μισούς νέους στην Ευρώπη έχουν απευθυνθεί σε chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης για να μιλήσουν για προσωπικά ή ψυχολογικά ζητήματα, καθώς η τεχνολογία αποκτά ολοένα και πιο έντονο ρόλο ως μορφή συναισθηματικής στήριξης, σύμφωνα με έρευνα της Ipsos BVA.

Από τους 3.800 συμμετέχοντες στην έρευνα, το 51% ανέφερε ότι είναι «εύκολο» να συζητά θέματα ψυχικής υγείας με ένα chatbot, ποσοστό υψηλότερο από εκείνο που αφορά τους επαγγελματίες υγείας (49%) και τους ψυχολόγους (37%). Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα άτομα του στενού περιβάλλοντος, με το 68% να δηλώνει ότι μπορεί να μιλήσει εύκολα με φίλους και το 61% με γονείς.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής για την ιδιωτικότητα CNIL και του ασφαλιστικού ομίλου Groupe VYV, περιέλαβε νέους ηλικίας 11 έως 25 ετών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ιρλανδία, στις αρχές του 2026.

Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν αυξανόμενες ανησυχίες για την ψυχική υγεία των νέων. Περίπου το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι βρίσκεται στο όριο μιας ύποπτης γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως «σύμβουλος ζωής»

Περίπου το 90% των συμμετεχόντων είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, επικαλούμενοι τη διαθεσιμότητα και την απουσία επικριτικής στάσης. Πάνω από τρεις στους πέντε χαρακτήρισαν την ΤΝ ως «σύμβουλο ζωής» ή «έμπιστο».

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τον ψυχολογικό αντίκτυπο των εργαλείων αυτών εντείνονται. Ειδικοί προειδοποιούν ότι η ΤΝ δεν μπορεί να ανιχνεύσει πλήρως τα ανθρώπινα συναισθήματα ή να παρέχει με ασφάλεια συναισθηματική υποστήριξη. Ενδεικτικά, νωρίτερα φέτος η οικογένεια ενός άνδρα από τη Φλόριντα μήνυσε την Google, υποστηρίζοντας ότι το chatbot Gemini AI συνέβαλε στην παράνοια και τελικά στην αυτοκτονία του.

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Τα συμπεράσματα της έρευνας δεν προκαλούν έκπληξη, σύμφωνα με τον Λούντβικ Φράνκε Φάγιεν, ψυχολόγο και ερευνητή ψυχικής υγείας στο Karolinska Institutet της Στοκχόλμης. Όπως δήλωσε στο Reuters, τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα μπορούν να παράγουν απαντήσεις υψηλής ποιότητας, σε σημείο που ακόμη και ειδικοί δυσκολεύονται να διακρίνουν τις απαντήσεις της ΤΝ από εκείνες των ανθρώπων επαγγελματιών.

Ο Φράνκε Φάγιεν προειδοποίησε, ωστόσο, κατά της εξάρτησης αποκλειστικά από chatbot για υποστήριξη ψυχικής υγείας, επισημαίνοντας ότι τα συστήματα ΤΝ έχουν σχεδιαστεί για αλληλεπίδραση και όχι για θεραπευτικούς σκοπούς, ενώ οι στόχοι των εταιρειών μπορεί να μην συμβαδίζουν με τις ανάγκες ψυχικής φροντίδας.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει πληροφορίες και υποστήριξη, αλλά δεν πρέπει να αντικαθιστά τις ανθρώπινες σχέσεις ή την επαγγελματική φροντίδα», δήλωσε ο Φράνκε Φάγιεν, προσθέτοντας ότι η υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία μπορεί να εντείνει το αίσθημα μοναξιάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τεχνητή νοημοσύνη interface
ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ επίσπευσης της ΤΝ στην Ευρώπη ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, κατά ΗΠΑ γίγαντων

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Ρολάν Λεσκίρ δήλωσε ότι οι εκκλήσεις για επιβράδυνση στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης εξυπηρετούν κυρίως τα αμερικανικά συμφέροντα και τόνισε την ανάγκη για επιτάχυνση των ευρωπαϊκών προσπαθειών.
Πύραυλος Tomahawk σύστημα
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε στην Πολωνία η πρώτη άσκηση πολυεθνικής δύναμης υπέρ Ουκρανίας

Περίπου 2.800 στρατιώτες από 10 χώρες θα συμμετάσχουν στην άσκηση "Koalicja" στην Πολωνία, υπό γαλλική και βρετανική ηγεσία, ελέγχοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα της πολυεθνικής δύναμης για την Ουκρανία.
Ενέργεια και τρόφιμα κόστος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία συνιστούν αποφυγή ταξιδιών σε ευρωπαϊκές χώρες με διαδηλώσεις

Η Ταϊλάνδη συνέστησε στους πολίτες της να αποφύγουν μη απαραίτητα ταξίδια στην Ευρώπη λόγω διαδηλώσεων, ενώ και η Μαλαισία προειδοποίησε για ταξίδια στη Γαλλία. Προειδοποιήσεις εξέφρασε και ο ΥΠΕΞ Ταϊλάνδης για Ιταλία και Γαλλία λόγω ταραχών.
Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Κοντογεώργης: Το κόστος διαβίωσης απαιτεί ευελιξία από την Ευρώπη

Ο Θ. Κοντογεώργης τόνισε τη σημασία διαλόγου χωρίς βία για τις κινητοποιήσεις, αναφέρθηκε στην προστασία διαδηλωτών από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ υπογράμμισε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε στήριξη νέων και εκπαίδευσης.
Ταραχές στο Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λιλ και σε βόρειες πόλεις Γαλλίας

Οι γαλλικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λιλ και άλλες πόλεις από τις 21:00 έως τις 7:00, μετά τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου. Το μέτρο ισχύει έως το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού.
Αστυνομικός Αμερικής εξοπλισμένος
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στις Βρυξέλλες

Νέοι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες κατά του αυξημένου κόστους εκπαίδευσης και των μεταρρυθμίσεων, με συγκρούσεις με την αστυνομία και χρήση δακρυγόνων και κανόνι νερού. Ταραχές ξέσπασαν επηρεασμένες και από τα γεγονότα στη Γαλλία.