ΓΔ: 2122.6 -2.27% Τζίρος: 315.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Δημόσια συνέντευξη Τύπου
Φώτο: Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Credits: Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Παπαστεργίου: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στρατηγική ευκαιρία για την οικονομία

Στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΕΒΕΑ και του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας βρέθηκε η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση σε σχέδιο δράσης, υποδομές και αναπτυξιακές ευκαιρίες.

Το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας και η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η μελέτη «AI Playbook: Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης - Απελευθερώνοντας Δυναμική Κλίμακας για την Ελλάδα».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, απηύθυνε χαιρετισμό, επισημαίνοντας ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί στρατηγική ευκαιρία για την Ελλάδα. 

Με συγκεκριμένο σχέδιο και στοχευμένες επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές, όπως ο υπερυπολογιστής "Δαίδαλος" και το ελληνικό AI Factory "Pharos", προχωρούμε ώστε η χώρα να ενισχύσει την παραγωγικότητά της, να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό του κράτους και να αποκτήσει ισχυρό ρόλο στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη καινοτομίας».

Η έρευνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κεντρικό σημείο της εκδήλωσης αποτέλεσε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας πεδίου σε δείγμα 355 μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Η έρευνα εξέτασε την αντίληψη των επιχειρήσεων για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τον βαθμό ετοιμότητας, τις μορφές εφαρμογής της και τις προοπτικές ανάπτυξης μέσω αυτής. Το AI Playbook προτάθηκε ως ολοκληρωμένος οδηγός για τη στρατηγική και πρακτική αξιοποίηση της ΤΝ στην ελληνική αγορά.

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων θεσμών και επιχειρήσεων

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, τόνισε ότι «για την Ελλάδα, και ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Τεχνητή Νοημοσύνη συνιστά ένα παράθυρο ευκαιρίας χωρίς ιστορικό προηγούμενο». 

Υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης στιβαρών υποδομών, αξιόπιστων δεδομένων και υπολογιστικής ισχύος, ώστε η εφαρμογή της ΤΝ να μην παραμείνει αποσπασματική.

Ο Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, σημείωσε πως «σε μια οικονομία όπως η Ελληνική που υστερεί σε ανταγωνιστικότητα, η ΤΝ μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπητικά καλύπτοντας διαχρονικές αδυναμίες αλλά και ως επιταχυντής του αναγκαίου μετασχηματισμού προς ένα πιο παραγωγικό οικονομικό μοντέλο».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Καφάτος, πρόεδρος του Advisory Board του Συμβουλίου, Partner και Growth Leader της Deloitte, ανέφερε ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει στρατηγική ευκαιρία για την αναδιαμόρφωση του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, λειτουργώντας ως καταλύτης για την αύξηση της παραγωγικότητας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας».

Ο Τάσος Ιωσηφίδης, Γ΄ αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ, εταίρος της EY Ελλάδος και επικεφαλής της EY-Parthenon στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «οι επιχειρήσεις πρέπει να μην αντιμετωπίσουν την υιοθέτηση της Τ.Ν. ως κάτι συγκυριακό αλλά να την εντάξουν σε έναν ευρύτερο μετασχηματισμό τους ως ολιστική διαδικασία και διαρκές ταξίδι, τοποθετώντας τον άνθρωπο ως επίκεντρο».

Η στρατηγική σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης

Στις συζητήσεις με τους Δρ. Χρυσό Καβουνίδη, Αρίστο Δοξιάδη, Δρ. Γεώργιο Δουκίδη και Δρ. Θύμιο Παπαδόπουλο, αναδείχθηκε η σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Η μελέτη AI Playbook θα είναι σύντομα διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, στη διεύθυνση www.competegr.org.

Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το ΕΒΕΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθρώπινο και ρομποτικό χέρι
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Κίνα θεσπίζει το πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο για ανθρωποειδή ρομπότ

Το Πεκίνο υιοθέτησε το πρώτο εθνικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των ανθρωποειδών ρομπότ, επιταχύνοντας την τεχνολογική πρόοδο, μειώνοντας το κόστος και προωθώντας τη μαζική εμπορική χρήση τους, καλύπτοντας όλη τη σχετική βιομηχανία.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Deloitte: Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως πηγή πραγματικής επιχειρηματικής αξίας

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις δεν είναι η πρόσβαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά η συστηματική ενσωμάτωσή της. Σύμφωνα με έκθεση της Deloitte, η πραγματική αξία δημιουργείται όταν η ΤΝ γίνεται αναπόσπαστο μέρος του οργανισμού.
Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επόμενη γενιά AI: Τι πρέπει να κάνουν από τώρα οι επιχειρήσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη περνά σε παραγωγική χρήση με μετρήσιμη απόδοση, ενώ προκλήσεις πλέον είναι οι υποδομές, ενέργεια, ασφάλεια και δεδομένα. Εξελίσσεται από εργαλείο σε αυτόνομο συνεργάτη, μεταμορφώνοντας τις επιχειρησιακές ροές, όπως τονίστηκε στο Cisco AI Summit.
Κτήριο Deloitte πινακίδα
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Deloitte: Εμπόδια στην υιοθέτηση του AI στις επιχειρήσεις το 2026

Έκθεση του Deloitte AI Institute δείχνει ότι, παρότι αυξάνεται η πρόσβαση σε εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, η πρόκληση για το 2026 είναι η συστηματική και ευρεία ενσωμάτωσή της στα επιχειρησιακά μοντέλα, όχι απλά η υιοθέτηση της τεχνολογίας.
Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μία στις δύο ΜμΕ επενδύει στην ΤΝ, αλλά υστερεί στην υλοποίηση

Οι ελληνικές επιχειρήσεις δοκιμάζουν AI, αλλά υστερούν σε οργανωμένες δομές και γνώση. Μόνο 9% έχει θεσμοθετημένο ρόλο για ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ το 50% δηλώνει έλλειψη εμπειρίας. Απαιτείται εθνικό σχέδιο δράσης για ουσιαστική υιοθέτηση.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η Ελλάδα πρωτοπορεί στο εθνικό σχέδιο για τεχνητή νοημοσύνη

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης τόνισε ότι προωθούνται ενεργά οι νέες τεχνολογίες και η Τεχνητή Νοημοσύνη για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, με νέα σχέδια, συνεργασίες με διεθνείς εταιρείες και ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης έως το 2026.