ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Μικροτσίπ και τεχνητή νοημοσύνη
Εστιασμένη ματιά σε μικροτσίπ που απεικονίζει τη σύνδεση τεχνητής νοημοσύνης με την τεχνολογία ημιαγωγών.

Η 5η Γενική Συνέλευση DCO υιοθετεί Διακήρυξη για υπεύθυνη χρήση του Α.I.

Η 5η Γενική Συνέλευση του DCO στο Κουβέιτ υιοθέτησε διακήρυξη για υπεύθυνη Τεχνητή Νοημοσύνη και ψηφιακή ευημερία, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση των κρατών-μελών για συντονισμένες, ηθικές και χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακές δράσεις.

Η 5η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ψηφιακής Συνεργασίας (DCO) ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση της Διακήρυξης του Κουβέιτ για την υπεύθυνη Τεχνητή Νοημοσύνη και την Παγκόσμια Ψηφιακή Ευημερία, σηματοδοτώντας τη δέσμευση των κρατών-μελών να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Φεβρουαρίου 2026, υπό την προεδρία του Κουβέιτ, με τη συμμετοχή υπουργών, εκπροσώπων κρατών-μελών, παρατηρητών και εταίρων. Στο επίκεντρο βρέθηκε η αποτίμηση της προόδου της Τετραετούς Ατζέντας του DCO (2025-2028) και η ανάγκη μετατροπής των κοινών φιλοδοξιών για την Τεχνητή Νοημοσύνη σε συντονισμένες δράσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Με τη Διακήρυξη του Κουβέιτ, τα κράτη-μέλη επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια ψηφιακή μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς, αναγνωρίζοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη ως μοχλό παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και βελτίωσης των δημόσιων υπηρεσιών. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι η ανάπτυξή της πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρή ηθική διακυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης εγκρίθηκαν βασικά εργαλεία πολιτικής για την ενίσχυση της αξιόπιστης ψηφιακής ανάπτυξης, όπως η Πρότυπη Συμφωνία Ψηφιακής Οικονομίας και μηχανισμοί για ασφαλείς διασυνοριακές ροές δεδομένων. Ανακοινώθηκε επίσης ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου του DCO το 2027, ενώ συγκροτήθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή με συμμετοχή της Γκάνας, της Ρουάντας, του Τζιμπουτί, του Πακιστάν, του Κουβέιτ και του Μαρόκου.

Ψηφιακά θεμέλια και επενδύσεις

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση των «ψηφιακών θεμελίων», με δράσεις για την ακεραιότητα του διαδικτυακού περιεχομένου και εκστρατεία του DCO κατά της διαδικτυακής παραπληροφόρησης. Παράλληλα, τα κράτη-μέλη δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη στήριξη προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις επενδύσεις, αξιοποιώντας εργαλεία όπως το οικοσύστημα STRIDE και την πρωτοβουλία Digital FDI.

Επαναβεβαιώθηκαν οι δεσμεύσεις για ανάπτυξη δεξιοτήτων, ασφάλεια παιδιών και νέων στο διαδίκτυο, καθώς και για βιώσιμη ψηφιακή ανάπτυξη. Η προεδρία του Συμβουλίου του DCO παραδόθηκε από το Κουβέιτ στο Πακιστάν για το 2026, ενώ η επόμενη Γενική Συνέλευση θα φιλοξενηθεί στο Πακιστάν το 2027.

Δηλώσεις και συνεργασίες

Ο υπουργός Επικρατείας του Κουβέιτ για θέματα Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφορικής, Ομάρ Σαούντ Αλ-Ομάρ, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Κουβέιτ η ψηφιακή συνεργασία πέρασε «από τον διάλογο στην υλοποίηση», με απτά αποτελέσματα για τα κράτη-μέλη.

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του DCO, Ντίμα Αλ-Γιαχία, σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη επέλεξαν «τη συνεργασία και την υπευθυνότητα απέναντι στον κατακερματισμό και την αβεβαιότητα», επισημαίνοντας πως η καινοτομία πρέπει να συνοδεύεται από νομιμοποίηση και σκοπό.

Η υπουργός Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πακιστάν, Σάζα Φατίμα Χαουάτζα, ανέφερε ότι η χώρα της αναλαμβάνει την προεδρία σε μια κρίσιμη συγκυρία για την παγκόσμια ψηφιακή οικονομία, με στόχο η ψηφιακή μετάβαση να αποφέρει οφέλη για όλους.

Στο περιθώριο της Συνέλευσης υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας του DCO με το International Chamber of Commerce, καθώς και με τους οργανισμούς Edraak και TikTok. Τα κράτη-μέλη συμφώνησαν ότι το 2026 θα αποτελέσει έτος ενοποίησης και επιτάχυνσης των δράσεων, με έμφαση στην υπεύθυνη Τεχνητή Νοημοσύνη, τη διασυνοριακή συνεργασία και τη βιώσιμη ψηφιακή ανάπτυξη.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε το International Digital Cooperation Forum (IDCF), το οποίο συγκέντρωσε διαμορφωτές πολιτικής, επιχειρηματικούς ηγέτες και ειδικούς, με επίκεντρο πρακτικές λύσεις για τις προκλήσεις της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας και τις δυνατότητες των αναδυόμενων τεχνολογιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διοίκηση πάνελ καινοτομίας
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στ. Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη έχει όλα για να γίνει κόμβος καινοτομίας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ήδη μεταμορφώνει την οικονομία με αύξηση παραγωγικότητας και εσόδων στις επιχειρήσεις, με τη Θεσσαλονίκη να έχει δυναμικό για να γίνει κόμβος καινοτομίας.
Μικροτσίπ και τεχνητή νοημοσύνη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τεχνητή νοημοσύνη: Η πρόκληση για τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό

Στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2026, ειδικοί τόνισαν τη σημασία ενσωμάτωσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στις επιχειρήσεις, με έμφαση στη νέα νοοτροπία, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων.
Τεχνητή νοημοσύνη laptop
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φόρουμ των Δελφών: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταμορφώνει την τραπεζική εμπειρία

Στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2026 συζητήθηκε ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βελτίωση της τραπεζικής εμπειρίας, με έμφαση στην αξιοπιστία, την κατανόηση πελατών και την υποστήριξη σημαντικών αποφάσεων.
Κτίριο ΟΤΕ Μαρούσι
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Θάνος Φαλάγγας: Το ΑΙ είναι πλέον σε όλες τις λειτουργίες του ΟΤΕ

Στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, ο Θάνος Φαλάγγας της ΟΤΕ τόνισε τις επενδύσεις σε cloud & AI, τις νέες υποδομές data center και την 'digital first' στρατηγική της εταιρείας, καθώς και την εκπαίδευση προσωπικού μέσω AI Academy.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεχνητή νοημοσύνη: Οργανωμένη ένταξη στο ελληνικό Δημόσιο το 2026

Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στο Δημόσιο συζητήθηκε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, με στόχο απλούστευση διαδικασιών, βελτίωση παραγωγικότητας και καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών, με έμφαση στην εκπαίδευση υπαλλήλων.