ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πλήκτρο πειρατείας διαδικτύου
Κόκκινο πλήκτρο με σύμβολο πειρατείας σε λευκό πληκτρολόγιο, θέμα: πειρατεία internet streaming.

Νέο τοπίο στην παράνομη θέαση λόγω του «black out» στην πειρατεία

Τα πειρατικά δίκτυα διαμοιρασμού ταινιών και σειρών στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με συνεχείς μπλοκαρίσματα, αλλαγές domains και αβεβαιότητα στην πρόσβαση, ενώ οι διαχειριστές προειδοποιούν για καθυστερήσεις.

Σημαντικές αναταράξεις καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στα πειρατικά δίκτυα διαμοιρασμού ταινιών και σειρών στην Ελλάδα, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τις τελευταίες ημέρες πολλές παράνομες πλατφόρμες εμφανίζονται και εξαφανίζονται, αλλάζοντας ονόματα και μετακινούμενες σε νέα domains. Οι ίδιες οι πλατφόρμες προειδοποιούν τους χρήστες πως η πρόσβαση δεν είναι πλέον δεδομένη, με το φαινόμενο να αποκτά χαρακτηριστικά γενικευμένου black out.

Για πρώτη φορά, οι διαχειριστές πειρατικών δικτύων ενημερώνουν άμεσα τους χρήστες ότι τα μπλοκαρίσματα είναι συνεχόμενα, ζητώντας «υπομονή» ημερών ή και εβδομάδων μέχρι την αποκατάσταση της πρόσβασης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «το νέο τοπίο δεν διαμορφώνεται τυχαία. Η εφαρμογή αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου, σε συνδυασμό με τεχνικές και επιχειρησιακές παρεμβάσεις, έχει αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Ο τελικός χρήστης, που μέχρι πρότινος θεωρούσε ότι κινείται 'αόρατος', αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι το παράνομο περιβάλλον στο οποίο συνδέεται είναι ασταθές, επισφαλές και δυνητικά επιβαρυντικό, με χιλιάδες ευρώ διοικητικά πρόστιμα».

Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνεται, η πειρατεία εξελίσσεται σε δραστηριότητα με αυξημένο ρίσκο, ενώ καταρρίπτεται η αντίληψη περί ανωνυμίας που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια.

Η διακοπή λειτουργίας των πειρατικών δικτύων δεν φαίνεται να είναι προσωρινό φαινόμενο, αλλά αποτελεί ένδειξη μιας ευρύτερης αλλαγής στη διακίνηση παράνομου περιεχομένου.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι αρμόδιες αρχές ερευνούν πλέον δεκάδες πειρατικά δίκτυα διαμοιρασμού ταινιών και σειρών, εξετάζοντας τη δομή και τη λειτουργία τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εντοπισμό και την επιβολή κυρώσεων όχι μόνο στους διακινητές, αλλά και στους τελικούς χρήστες.

Οι πάροχοι νόμιμου περιεχομένου έχουν ενισχύσει τα μέτρα προστασίας, ενώ τα πρόστιμα για τη χρήση παράνομου λογισμικού και εξοπλισμού, αλλά και για τους χρήστες πειρατικών συνδρομητικών υπηρεσιών, είναι πλέον ιδιαίτερα αυστηρά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Δημοκρατία σημαίνει αλληλεγγύη και ανθρωπιά

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, επισκέφτηκε τα Προσφυγικά στην Αλεξάνδρας ανήμερα της γιορτής για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, εξηγώντας στα social media γιατί δεν πήγε στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αεροσκάφος Canadair CL-415
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναχώρησαν δύο ελληνικά Canadair για την Ισπανία

Η Ελλάδα στέλνει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα μεταγωγικό στην Ισπανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Η άφιξη αναμένεται σήμερα το απόγευμα στη βάση Torrejón.
Αεροσκάφος Canadair CL-415
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναχώρησαν δύο ελληνικά Canadair για κατάσβεση πυρκαγιών στην Ισπανία

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-415 αναχώρησαν για Ισπανία από Ελλάδα για να βοηθήσουν στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές, με στάσεις στο Άκτιο και τη Σαρδηνία λόγω καιρού, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Κυριάκος Μητσοτάκης Χριστοδουλίδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη: Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για το Κυπριακό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Νίκου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη συνομιλιών στο κυπριακό, τονίζοντας τη σημασία συντονισμού ενόψει εξελίξεων και της επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάλογος Μαρκόπουλου με φορείς ενόψει της ΔΕΘ

Ο υφυπουργός Δημήτρης Μαρκόπουλος είχε σειρά συναντήσεων με φορείς και οργανώσεις, συζητώντας θέματα όπως φόροι, ΦΠΑ, ρευστότητα και συνταξιούχους, ενόψει της ΔΕΘ, με στόχο την απλούστευση και βελτίωση των διαδικασιών.
Χέρι σε κάλπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το επίκεντρο της εκδήλωσης η πολιτική σκηνή και ο χρόνος εκλογών

Στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τον εορτασμό για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, κυριάρχησαν οι συζητήσεις για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως θα γίνουν την άνοιξη, ενώ υπήρξε χιούμορ για το πλήθος των υποψηφίων.