ΓΔ: 2643.62 1.28% Τζίρος: 333.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτίριο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Βραβείο καινοτομίας στο EIT Food Seedbed για ερευνητές του Π. Θεσσαλίας

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βραβεύτηκε στον τελικό του EIT Food Seedbed Incubator 2025 στη Βαρσοβία, λαμβάνοντας το βραβείο “Best Market Discovery Journey” για την καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα.

Σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση πέτυχε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον τομέα της αγροδιατροφικής καινοτομίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ιδρύματος. Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Διαχείρισης Φυτοϋγείας (Plant Health Management Lab) του Τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας απέσπασε το βραβείο Best Market Discovery Journey στον Μεγάλο Τελικό του EIT Food Seedbed Incubator 2025, που διεξήχθη στη Βαρσοβία.

Το EIT Food Seedbed Incubator αποτελεί πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς υποστήριξης νεοφυών ομάδων στον αγροδιατροφικό κλάδο. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα περιλαμβάνει αυστηρή διαδικασία επιλογής, εντατική εκπαίδευση, mentoring και συστηματική διερεύνηση της αγοράς.

Στον τελικό της Βαρσοβίας, η ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συγκέντρωσε την υψηλότερη συνολική βαθμολογία ανάμεσα σε 15 φιναλίστ από όλη την Ευρώπη. Το βραβείο Best Market Discovery Journey συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.500 ευρώ και αναγνωρίζει την πρόοδο και τη στρατηγική προσέγγιση της ομάδας στη διερεύνηση της αγοράς για την καινοτόμο ιδέα MultiBioCrop, ένα βιολογικό προϊόν νέας γενιάς για τη θρέψη και προστασία των καλλιεργειών.

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τον Καθηγητή Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Διευθυντή του Εργαστηρίου, τον Δρ. Σπύρο Μαντζούκα (Ερευνητής Γ΄ του ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ), καθώς και τους Δημήτριο Νατσιόπουλο και Ηλία Πλατή, μέλη ΕΔΙΠ του Τμήματος.

Η ευρωπαϊκή αυτή διάκριση αναδεικνύει τη δυναμική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη μετατροπή της επιστημονικής έρευνας σε καινοτόμες λύσεις με ξεκάθαρο προσανατολισμό στην αγορά. Ενισχύει παράλληλα τον ρόλο του ιδρύματος στον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας, καινοτομίας και βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΜΑΚ: Νέα δράση για προσέλκυση κορυφαίων ερευνητών στη Θεσσαλονίκη

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εγκαινιάζει το πρόγραμμα «Host@UoM», προσφέροντας φιλοξενία και κίνητρα σε διακεκριμένους ερευνητές από Ελλάδα και εξωτερικό, ενισχύοντας τη διεθνή έρευνα και στηρίζοντας έργα του ERC στη Θεσσαλονίκη.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη γίνεται Πρωτεύουσα Καινοτομίας με υποδομές

Ο υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης τόνισε σε εκδήλωση στο ΝΟΗΣΙΣ ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα μετατρέπονται σε διεθνή κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας, προσφέροντας ευκαιρίες στη νέα γενιά και αναδεικνύοντας τον ρόλο της πόλης.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η καινοτομία ξεκινά από το σχολείο, είναι τρόπος σκέψης

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης επισήμανε πως η παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος ΝΟΗΣΙΣ 2026-2027 σηματοδοτεί τη δέσμευση για σύνδεση επιστήμης και σχολείου, ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Τεχνολογία παγκόσμιου δικτύου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατηγική συνεργασία Δήμου Σφακίων και Πολυτεχνείου για καινοτόμα έργα

Συνάντηση μεταξύ του δημάρχου Σφακίων και του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης είχε ως στόχο τη θεσμοθέτηση συνεργασίας για καινοτόμα έργα που θα καλύπτουν ενεργειακά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα της περιοχής.
Κεντρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Βραδιά του Ερευνητή πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα

Η «Βραδιά του Ερευνητή» γιορτάζεται σήμερα σε όλη την Ελλάδα με εκδηλώσεις σε εννέα πόλεις, όπου ερευνητές παρουσιάζουν τη δουλειά τους και καλούν το κοινό να συμμετάσχει σε πειράματα, παιχνίδια και εκθέσεις τεχνολογίας.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Καλαφάτης: Η γνώση μοχλός συλλογικής και ατομικής ανάπτυξης

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά, τονίζοντας τη σημασία της γνώσης και τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια αγιασμών σε σχολεία της Θεσσαλονίκης.