ΓΔ: 2105.82 0.82% Τζίρος: 193.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Καινοτομία startup τεχνολογία
Ένα χέρι αλληλεπιδρά με ψηφιακή διεπαφή καινοτομίας και startup στον παγκόσμιο χάρτη.

Η Ελλάδα εισέρχεται δυναμικά στην εποχή της κβαντικής υπολογιστικής

Η Ελλάδα κάνει βήματα στην κβαντική υπολογιστική, όπως αναδείχθηκε στο 5ο Emerging Tech Forum της HETiA. Τονίστηκε η σημασία συνεργασίας, καινοτομίας και επενδύσεων για την επιτυχία της νέας τεχνολογίας.

Η Ελλάδα εισέρχεται δυναμικά στον τομέα της κβαντικής υπολογιστικής, όπως αναδείχθηκε στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 5ου Emerging Tech Forum, διοργάνωση της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA). Η συζήτηση, υπό τον συντονισμό του Μπάμπη Μπακολιά, Director Partnerships και Country Manager της Synopsys, ανέδειξε τη σημασία της τεχνολογικής καινοτομίας, των στρατηγικών επενδύσεων και της συνεργασίας εντός του οικοσυστήματος για την επιτυχία της νέας αυτής τεχνολογίας.

Ο Παναγιώτης Μπαρκούτσος, Senior Quantum Solutions Architect στην IonQ, παρουσίασε τη βασική λειτουργία των κβαντικών υπολογιστών, εξηγώντας πως τα qubits αποτελούν τη θεμελιώδη μονάδα πληροφορίας και μπορούν να υλοποιηθούν με διάφορες τεχνολογίες. Επισήμανε εφαρμογές όπως ο σχεδιασμός φαρμάκων, η μηχανική μάθηση, η τεχνητή νοημοσύνη, η χημεία και η κρυπτογράφηση. Όπως τόνισε, η τεχνολογία αυτή προσφέρει λύσεις που εκτελούνται ταχύτερα ή με μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ επιλύει προβλήματα που μέχρι σήμερα θεωρούνταν αδύνατα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ρόλο της συνεργασίας μεταξύ ερευνητών, ακαδημίας και βιομηχανίας, καθώς η ανάπτυξη αλγορίθμων και η αξιοποίηση των διαθέσιμων κβαντικών υπολογιστών απαιτούν διαμοιρασμό πόρων. Επιπλέον, σημειώθηκε ότι οι κβαντικοί υπολογιστές θα ενισχύσουν τη μελλοντική ασφάλεια δεδομένων, με εκτιμήσεις ότι μέχρι το 2030–2033 θα απαιτηθούν νέα πρωτόκολλα προστασίας κρυπτογραφικών δεδομένων.

Ο Ευάγγελος Καραμάτσκος, EY Global Innovation Quantum R&D Leader, EY Greece, ανέφερε ότι η επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο είναι έντονη, με σημαντικές επενδύσεις τόσο σε startups όσο και σε ώριμες εταιρείες. Οι μεγάλες επιχειρήσεις διεθνώς υιοθετούν μικτά μοντέλα χρηματοδότησης, συνδυάζοντας ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια. Στην Ευρώπη, οι χρηματοδοτήσεις προέρχονται κυρίως από εθνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχει ισορροπία μεταξύ εθνικών και ιδιωτικών πόρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και ηγετική θέση σε startups, αν και το επίπεδο TRL παραμένει χαμηλότερο σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, όπου οι επενδύσεις και η κλιμάκωση είναι σημαντικά μεγαλύτερες. Για την Ελλάδα, τόνισε ότι υπάρχει δραστηριότητα στις κβαντικές επικοινωνίες, ανθρώπινο δυναμικό με διεθνή εμπειρία και δυναμική στον τομέα του software. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις σε ημιαγωγούς για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος.

Ο Άγγελος Τσίκας, Managing Director και Chief Scientist της Quantum Neural Technologies S.A., υπογράμμισε ότι σήμερα η κβαντική υπολογιστική αφορά κυρίως ειδικές εφαρμογές που απαιτούν λίγους λογικούς qubits. Επεσήμανε πως οι κβαντικοί υπολογιστές δεν αντικαθιστούν πλήρως τους κλασικούς, αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά με τα παραδοσιακά συστήματα. Η αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας εξαρτάται από την ελαχιστοποίηση των πόρων για κάθε πρόβλημα.

Σήμερα, εφαρμογές που χρησιμοποιούν λίγα qubits, όπως η παραγωγή κβαντικής τυχαιότητας, είναι ήδη εφικτές και πρακτικά εφαρμόσιμες. Ο κ. Τσίκας σημείωσε ότι η ελληνική αγορά έχει σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη λογισμικού σε όλη τη γραμμή παραγωγής.

Το Emerging Tech Forum 2025 πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου Hellenic Chips Competence Centre (HCCC), το οποίο υποστηρίζεται από το Chips JU και τα μέλη του, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Κυβέρνηση μέσω του προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα”.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστροναύτης στο διάστημα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στη Space Tech Expo με ισχυρή εκπροσώπηση και νέες τεχνολογίες

Η Ελλάδα συμμετείχε στη Space Tech Expo στη Βρέμη με εθνικό περίπτερο, παρουσιάζοντας υψηλή τεχνογνωσία και καινοτομία. Ελληνικές εταιρείες είχαν στοχευμένες επαφές, ενώ το σμήνος μικροδορυφόρων προσέλκυσε διεθνές ενδιαφέρον.
Δόμνα Μιχαηλίδου ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιχαηλίδου: Διάκριση για Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων

Με περηφάνια σχολίασε η Δόμνα Μιχαηλίδου τη σπουδαία επιτυχία των Ελλήνων μαθητών στον 36ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων στη Ρίγα, όπου κατέκτησαν το 2ο Ευρωπαϊκό Βραβείο και το Βραβείο ISEF.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι «πρωτοπόροι» της τεχνητής νοημοσύνης είναι τα Πρόσωπα της Χρονιάς

Το Time ανέδειξε ως «Πρόσωπο της Χρονιάς» οκτώ πρωτοπόρους της τεχνητής νοημοσύνης, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο τους στην έναρξη της εποχής των σκεπτόμενων μηχανών μέσω καινοτόμων τεχνολογιών.
Τέσσερις άνδρες βράβευση
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Ελλάδα αναπτύσσει τον πρώτο της στόλο μικροδορυφόρων

Η Ελλάδα προχωρά στην υλοποίηση προγράμματος μικροδορυφόρων με 5 εκτοξεύσεις αρχικά και άλλες 11 αργότερα, ανακοινώθηκε στο 5ο Emerging Tech Forum της HETiA, με στόχο την ενίσχυση της διαστημικής τεχνολογίας.