ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Παιδικός σταθμός αίθουσα

Θεσσαλονίκη: Ρομπότ στα νηπιαγωγεία μέσω ερευνητικού προγράμματος του ΑΠΘ

Ρομποτάκια Beebot και DuckyCode μπήκαν σε νηπιαγωγεία Κομοτηνής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ενθουσιάζοντας τα παιδιά που συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν δεξιότητες, στο πλαίσιο του προγράμματος TINKER του ΑΠΘ.

Τα εκπαιδευτικά ρομπότ Beebot και DuckyCode έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους σε νηπιαγωγεία της Κομοτηνής, της Αγίας Παρασκευής Θεσσαλονίκης και της Καλλικράτειας Χαλκιδικής, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των παιδιών για συμμετοχή σε καινοτόμες δραστηριότητες. Με τη στήριξη των εκπαιδευτικών, τα νήπια εργάστηκαν ομαδικά, προγραμματίζοντας τα ρομπότ ώστε να εκτελούν συγκεκριμένες κινήσεις, ενώ στη συνέχεια ακολουθούσαν τις εντολές τους μέσω μουσικής και χορού.

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Απτές διεπαφές στο Νηπιαγωγείο και Εκπαιδευτικά Ρομπότ» (TINKER: Tangible Interfaces in Kindergarten and Educational Robots), που υλοποιείται στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΛΙΔΕΚ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της δράσης Βασικής Έρευνας, με πιλοτική εφαρμογή σε δημόσια νηπιαγωγεία της Ροδόπης, της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Ο αν. καθηγητής Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και Ρομποτικής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Θεοδόσιος Σαπουνίδης, τόνισε πως τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες μέσω της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Συγκεκριμένα, καλλιεργούνται η Κινητική Δημιουργικότητα, οι δεξιότητες 4Cs (Επικοινωνία, Συνεργασία, Κριτική Σκέψη, Δημιουργικότητα) και η υπολογιστική σκέψη, μέσα από διαδραστικές μεθόδους που συνδυάζουν τεχνολογία και βιωματική μάθηση.

«Ο σκοπός δεν είναι να αντικαταστήσουμε τον άνθρωπο, αλλά να δώσουμε στον άνθρωπο τα εργαλεία για να ανταγωνιστεί όλα αυτά που έχουν τα παιδιά σήμερα μέσα από την τεχνολογία, όπως τα κινητά τηλέφωνα. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργήσουν δραστηριότητες τόσο ελκυστικές όσο ένα κινητό και μέσα από αυτές τις διαδικασίες τα παιδιά μπορούν να μάθουν πράγματα, από πολύ απλά μέχρι πολύ σύνθετα, όπως το να μιλάμε, να κοινωνικοποιούμαστε και να συνεργαζόμαστε με άλλους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαπουνίδης.

Η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από τις υποψήφιες διδακτόρισσες Σοφία Ράπτη και Σουλτάνα Τσιγγίδου σε συνεργασία με τη Δρ Δέσποινα Ούρδα και υπό την επίβλεψη του κ. Σαπουνίδη, σχεδίασε ένα πρόγραμμα διδασκαλίας με 24 διαφορετικές δραστηριότητες, θέτοντας το παιδί στο επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας. Κατά την υλοποίηση, αξιοποιήθηκαν δύο τύποι εκπαιδευτικών ρομπότ τόσο σε μικρές ομάδες όσο και σε ολόκληρη την τάξη. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα παρουσιαστεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ.

Σημειώνεται ότι το εκπαιδευτικό ρομπότ BeeBot έχει ενταχθεί σχεδόν σε όλα τα ελληνικά νηπιαγωγεία, ενώ το DuckyCode αποτελεί προϊόν της spin-off εταιρείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προσφέροντας μια υβριδική πλατφόρμα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και προγραμματισμού.

Πηγή: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

λεωφορεία ΟΑΣΘ Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Από Παρασκευή ξεκινούν τα τελευταία δρομολόγια ΑμεΑ

Από Παρασκευή ξεκινούν τα τελευταία σχολικά δρομολόγια για 150 μαθητές ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη, με 28 βαν και 64 οδηγούς/συνοδούς. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλύπτει το κόστος έως το τέλος της χρονιάς, παρά τις δυσκολίες.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Αποχαιρετισμός της Έλσας Γαλανίδου-Μπαλφούσια από την ΠΟΕ

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αποχαιρετά με θλίψη την Έλσα Γαλανίδου – Μπαλφούσια, σπουδαία λαογράφο και ερευνήτρια του ποντιακού Ελληνισμού, που έφυγε από τη ζωή στα 94 της χρόνια.
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΜΑΚ Θεσσαλονίκης: Υποδοχή πρωτοετών, οι περισσότερες άριστες κορίτσια

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας βραβεύτηκαν 17 πρωτοετείς αριστούχοι για τις επιδόσεις τους στις πανελλαδικές, εκ των οποίων οι 14 ήταν φοιτήτριες. Η τελετή έγινε κατά την Εβδομάδα Υποδοχής, με έμφαση στη σημασία των φοιτητικών χρόνων.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέθανε η ομότιμη καθηγήτρια Βιολογίας ΑΠΘ Στυλιανή Κοκκίνη

Απεβίωσε η ομότιμη καθηγήτρια Βιολογίας ΑΠΘ, Στυλιανή Κοκκίνη, πρωτοπόρος στη Συστηματική Βοτανική. Το Τμήμα Βιολογίας πενθεί για την απώλεια και τιμά την προσφορά και το έργο της στους τομείς της χημειοταξινόμησης και εθνοβοτανικής.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Παιδείας: Έρευνα για τον θάνατο 17χρονου μαθητή στο Πευκοχώρι

Το Υπουργείο Παιδείας εκφράζει συλλυπητήρια για τον θάνατο 17χρονου μαθητή στο Πευκοχώρι. Επί τόπου παρεσχέθησαν άμεσα πρώτες βοήθειες, ενώ δρομολογήθηκε πλήρης διερεύνηση των συνθηκών. Ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός θα στηρίξουν το σχολείο.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαθητής κατέρρευσε σε σχολείο στο Πευκοχώρι, νοσηλεύεται στη Θεσσαλονίκη

Σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένος στο Ιπποκράτειο νοσηλεύεται 17χρονος μαθητής Λυκείου Πευκοχωρίου που κατέρρευσε στο σχολείο. Του παρασχέθηκε άμεσα ΚΑΡΠΑ και απινίδωση από γιατρό εθελοντή του προγράμματος Kids Save Lives.