ΓΔ: 2500.79 2.08% Τζίρος: 376.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αίθουσα συνεδρίου γεμάτη
Πλήθος παρακολουθεί ομιλία σε μεγάλη αίθουσα συνεδρίου, ιδανικό για ακαδημαϊκές, επαγγελματικές εκδηλώσεις ή φεστιβάλ.

Ημερίδα στον Δημόκριτο για την Κβαντική Φυσική και τις εφαρμογές της

Η ημερίδα «Το Μικρό και το Τυχαίο» το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στο Δημόκριτο, φέρνει κοντά μας την Κβαντική Επιστήμη. Επιστήμονες, καλλιτέχνες και στελέχη συζητούν πώς ο κβαντικός κόσμος επηρεάζει την καθημερινότητά μας.

Η Κβαντική Επιστήμη, ένας από τους σημαντικότερους τομείς που επιχειρούν να ερμηνεύσουν τις δυνάμεις που διαμορφώνουν τον κόσμο μας, βρίσκεται στο επίκεντρο της ημερίδας με τίτλο «Το Μικρό και το Τυχαίο». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Το 2025 έχει χαρακτηριστεί ως Διεθνές Έτος Κβαντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας από τον ΟΗΕ, με στόχο να τιμηθούν τα 100 χρόνια από την ανάπτυξη της Κβαντικής Μηχανικής. Πρόσφατα, το Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε σε τρεις επιστήμονες για τη συμβολή τους στην εξέλιξη αυτού του τομέα.

Στην ημερίδα, διακεκριμένοι επιστήμονες, καλλιτέχνες και στελέχη νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας θα παρουσιάσουν με προσιτό και ενδιαφέροντα τρόπο τι είναι η Κβαντομηχανική και η Κβαντική Φυσική. Θα αναδείξουν πώς ο "αόρατος" κβαντικός κόσμος επηρεάζει την καθημερινότητά μας, καθώς και τομείς όπως η νευρολογία, η ενέργεια, ο πολιτισμός και η τεχνολογία.

Η διοργάνωση της ημερίδας γίνεται σε συνεργασία του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το αναλυτικό πρόγραμμα και επιπλέον πληροφορίες για την Κβαντική Επιστήμη και τους θεμελιωτές της διατίθενται στην ιστοσελίδα quantumday.gr.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Υπουργείο Παιδείας συζητά το δέσιμο εκπαίδευσης με κατάρτιση στην εργασία

Εκδήλωση για τον θεσμό του Μεταλυκειακού έτους - Τάξης μαθητείας πραγματοποίησε το Υπουργείο Παιδείας, με έμφαση στη σύνδεση εκπαίδευσης και εργασίας. Η χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται πλέον σε 182 εκατομμύρια ευρώ.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρωθυπουργός παρευρέθηκε στις εργασίες του Lyceum Project 2026

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρευρέθηκε στο Lyceum Project 2026 στο Ωδείο Αθηνών, όπου παρακολούθησε την ομιλία του Ailton Krenak, γνωστού συγγραφέα και υπέρμαχου των δικαιωμάτων ιθαγενών και του περιβάλλοντος από τη Βραζιλία.
σημαία της Ιταλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός Κάρλο Γκίνζμπουργκ στην Ιταλία

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο διακεκριμένος ιταλός ιστορικός Κάρλο Γκίνζμπουργκ, γνωστός για το έργο «Το τυρί και τα σκουλήκια», που εξιστορεί τη ζωή του αιρετικού μυλωνά Μενόκκιο και τη δίωξή του από την Ιερά Εξέταση.
Κτήριο UNESCO πινακίδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξανδρούπολη: Πρώτη Συνάντηση Εδρών UNESCO της Ελλάδας

Στην Αλεξανδρούπολη θα γίνει η 1η Συνάντηση Ελληνικών Εδρών UNESCO, την Παρασκευή 5 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Astir Egnatia, με συμμετοχές από Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, με πρωτοβουλία του ΔΠΘ και σημαντικούς συνδιοργανωτές.
Κτήριο UNESCO πινακίδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξανδρούπολη: Πρώτη Συνάντηση Ελληνικών Εδρών UNESCO

Στην Αλεξανδρούπολη, στις 5 Μαΐου, θα γίνει η πρώτη Συνάντηση Ελληνικών Εδρών UNESCO με συμμετοχή επιστημόνων από Ελλάδα και εξωτερικό, με στόχο τη συνεργασία και την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030.
Καινοτομία και τεχνολογία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση για την επιστήμη από Ίδρυμα Ευγενίδου και CERN στις 28/5

Το Ίδρυμα Ευγενίδου και το CERN ξεκινούν συνεργασία για την ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης και δεξιοτήτων. Εκδήλωση με θέμα «Από τα Σωματίδια στις Δεξιότητες» θα γίνει στις 28 Μαΐου, αναδεικνύοντας τον ρόλο της έρευνας.