ΓΔ: 2380.31 0.30% Τζίρος: 63.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:15:38
Τεχνητή νοημοσύνη Λος Άντζελες
Φώτο: Shutterstock

Σάλος στο Χόλιγουντ: Η πρώτη AI ηθοποιός Τίλι Νόργουντ προκαλεί αντιδράσεις

Η δημιουργία της ηθοποιού-ΑΙ Τίλι Νόργουντ προκάλεσε αντιδράσεις από το SAG-AFTRA, αντιπροσωπεύοντας φόβους για το μέλλον των ανθρώπινων ερμηνευτών στο Χόλιγουντ, μετά την πρόσφατη παρουσίασή της σε εκδήλωση στη Ζυρίχη.

Σημαντικές αντιδράσεις προκάλεσε στις ΗΠΑ η παρουσίαση της «Τίλι Νόργουντ», μιας ηθοποιού που δημιουργήθηκε με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Το σωματείο ηθοποιών SAG-AFTRA καταδίκασε έντονα την αντικατάσταση ανθρώπινων ερμηνευτών από «συνθετικούς ερμηνευτές», υπογραμμίζοντας τον προβληματισμό που επικρατεί στον χώρο του θεάματος.

Η εμφάνιση της Τίλι Νόργουντ, το περασμένο Σάββατο σε κινηματογραφική σύνοδο στη Ζυρίχη, προκάλεσε συζητήσεις για τις επιπτώσεις της ΤΝ στη βιομηχανία του θεάματος. Ο χαρακτήρας παρουσιάστηκε σε βίντεο διάρκειας 20 δευτερολέπτων, ως μέρος παρωδίας που αφορούσε την παραγωγή τηλεοπτικής εκπομπής με τη βοήθεια της ΤΝ.

Η Τίλι Νόργουντ, μια εικοσάχρονη που δεν θυμίζει κάποια γνωστή διασημότητα, δημιουργήθηκε από το Particle6, στούντιο παραγωγής ΤΝ με έδρα το Λονδίνο, υπό την ηθοποιό και παραγωγό Ελίν φαν ντερ Βέλντεν. Σύμφωνα με τη φαν ντερ Βέλντεν, το ενδιαφέρον από ατζέντηδες και κυνηγούς ταλέντων αυξάνεται, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας του πρώτου πρακτορείου ταλέντων για τέτοιους χαρακτήρες.

Το θέμα της αντικατάστασης ηθοποιών και σεναριογράφων από προϊόντα ΤΝ αποτέλεσε βασικό ζήτημα στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις του SAG-AFTRA με κινηματογραφικά στούντιο και πλατφόρμες streaming. Παρόλο που οι ψηφιακές εικόνες και τα εφέ δεν είναι νέα για τον κλάδο, η προοπτική πρακτορείων που επενδύουν σε χαρακτήρες ΤΝ προκαλεί ανησυχία.

Αντιδράσεις και Προβληματισμοί

Το SAG-AFTRA, το οποίο εκπροσωπεί 160.000 επαγγελματίες του χώρου, τόνισε ότι η δημιουργικότητα πρέπει να παραμένει ανθρωποκεντρική και εξέφρασε σαφή αντίθεση στην αντικατάσταση ανθρώπων από συνθετικά όντα.

Το βίντεο-παρωδία, που πρωτοεμφανίστηκε τον Ιούλιο, περιλάμβανε 16 χαρακτήρες ΤΝ, με την Τίλι να ξεχωρίζει χάρη στην εμφάνισή της και την παρουσία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ανάρτηση που αποδίδεται στην ίδια, αναφέρεται: «Μπορεί να έχω δημιουργηθεί με ΤΝ, αλλά αυτή τη στιγμή έχω πολύ αληθινά συναισθήματα. Είμαι τόσο ενθουσιασμένη γι'αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει».

Το σωματείο υπογράμμισε ότι η Τίλι δεν είναι ηθοποιός, αλλά ένας χαρακτήρας που δημιουργήθηκε μέσω υπολογιστή, αξιοποιώντας το έργο επαγγελματιών ηθοποιών χωρίς άδεια ή αποζημίωση. Η φαν ντερ Βέλντεν, από την πλευρά της, υποστήριξε πως η Τίλι αποτελεί ένα δημιουργικό έργο τέχνης που προκαλεί συζήτηση γύρω από τη δύναμη της δημιουργικότητας.

Ωστόσο, δεν πείθονται όλοι για τη δυναμική της Τίλι Νόργουντ. Ο Ιβ Μπερκί, διευθυντής του τμήματος ΤΝ στα μέσα ενημέρωσης του Κέντρου Τεχνολογίας της Ψυχαγωγίας του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, χαρακτήρισε την περίπτωση «ανοησίες». Όπως σημειώνει, παρά τον φόβο για αντικατάσταση των καλλιτεχνών, το ενδιαφέρον των σοβαρών επαγγελματιών του Χόλιγουντ για συνθετικούς χαρακτήρες είναι μηδενικό.

«Η Σκάρλετ Γιόχανσον έχει μια βάση θαυμαστών. Η Σκάρλετ Γιόχανσον είναι άνθρωπος», καταλήγει ο Μπερκί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Παπαστεργίου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Παπαστεργίου: Νέος διαγωνισμός 1.000 καμερών λόγω τεχνολογικής εξέλιξης

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου εξήγησε στον Real FM τη μείωση κόστους του διαγωνισμού για τις 1.000 κάμερες, λέγοντας πως επανασχεδιάστηκε λόγω τεχνολογικών εξελίξεων. Ανακοίνωσε επίσης νέες λειτουργίες στο Gov.gr για καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Τσιόδρα και 44 ευρωβουλευτών για μόνιμη επιτροπή ΤΝ στη Βουλή

Ο Δημήτρης Τσιόδρας και 44 ευρωβουλευτές ζητούν τη σύσταση μόνιμης Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Ευρωκοινοβούλιο για καλύτερο συντονισμό και παρακολούθηση των εξελίξεων, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Παπακωνσταντίνου: Η στέγαση είναι το μεγάλο άγχος των νοικοκυριών

Η Υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε για την στεγαστική κρίση στη χώρα, ενώ επισήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο εργασιακό περιβάλλον. Τι σημείωσε για το μέλλον των τραπεζών.