ΓΔ: 2381.29 0.34% Τζίρος: 128.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:58:38
Γιατρός με στηθοσκόπιο
Φωτο: Shutterstock

Στη Θεσσαλονίκη το μοναδικό υπερμικροσκόπιο της χώρας για μικροχειρουργική

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παπανικολάου εγκαταστάθηκε υπερμικροσκόπιο με μεγέθυνση 77x, βελτιώνοντας ριζικά την ακρίβεια στις επεμβάσεις άκρων και χεριού.

Ένα νέο υπερσύγχρονο υπερμικροσκόπιο, με ικανότητα μεγέθυνσης έως και 77 φορές, εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη

Η συγκεκριμένη τεχνολογική επένδυση αξιοποιεί τη τεχνολογία αεροδιαστημικής, ανεβάζοντας τα δεδομένα της μικροχειρουργικής σε ανώτερο επίπεδο και προσφέροντας πρωτόγνωρη ευκρίνεια κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων.

Η επίσημη τελετή εγκατάστασης του υπερμικροσκοπίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, σηματοδοτώντας έναν σημαντικό σταθμό για το ελληνικό σύστημα υγείας. Πρόκειται για το μοναδικό μηχάνημα του είδους του σε πανελλαδικό επίπεδο και ένα από τα μόλις 66 που λειτουργούν στην Ευρώπη.

 Η συνολική δαπάνη έφτασε τα 625.000 ευρώ με ΦΠΑ και αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες του υπό δημιουργία Τμήματος Χειρός στην Κλινική. Το εγχείρημα για τη λειτουργία του Τμήματος βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ήδη ενταγμένο στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Η τελική ανάθεση ανακατασκευής του κτιρίου, που είχε δεσμευτεί από το 2021, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2026.

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής, καθηγητής Παναγιώτης Γκιβίσης, τα παραδοσιακά μικροσκόπια προσφέρουν μεγέθυνση έως 20-30 φορές, γεγονός που περιορίζει τις χειρουργικές δυνατότητες. 

Με το νέο υπερμικροσκόπιο, οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται με ανώτερη ακρίβεια και σαφήνεια, προσφέροντας καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Ο κ. Γκιβίσης ανέφερε ότι το μηχάνημα σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί κυρίως σε επανασυγκολλήσεις άκρων, αφαίρεση όγκων και επεμβάσεις με κρημνούς, εστιάζοντας στη βελτίωση της λειτουργικότητας του χεριού. 

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Το χέρι είναι αυτό που ουσιαστικά καθορίζει τη ζωή μας. Αν δεν έχουμε λειτουργικά χέρια, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τώρα, με αυτό το μηχάνημα, τις επεμβάσεις που παλιά τις κάναμε σε 13 ώρες, τώρα μπορούμε να τις κάνουμε σε 6 ώρες».

Η προμήθεια του υπερμικροσκοπίου εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Στρατηγική Αριστείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» (κωδικός 12477), το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, μέσω της πρόσκλησης SUB2 «Πανεπιστήμια Αριστείας». Οι πόροι προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU.

Η εκδήλωση εγκατάστασης συγκέντρωσε πλήθος επισήμων, όπως τον υφυπουργό Υγείας (αρμόδιο για θέματα Ψυχικής Υγείας) Δημήτρη Βαρτζόπουλο, τον υφυπουργό Ανάπτυξης (αρμόδιο για Έρευνα και Καινοτομία) Σταύρο Καλαφάτη, τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και εκπροσώπους της τοπικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο κ. Βαρτζόπουλος, μιλώντας πριν από την τελετή, εξήρε τον καθηγητή Γκιβίση ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς της άκρας χειρός και σημείωσε ότι το νέο υπερμικροσκόπιο θα εκτοξεύσει, όπως δήλωσε, τις ιατρικές υπηρεσίες του νοσοκομείου «στην κορυφή».

Από την πλευρά του, ο κ. Καλαφάτης χαρακτήρισε το μηχάνημα ως τον «ορισμό της καινοτομίας», επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία της συγκεκριμένης τεχνολογίας για την εξυπηρέτηση του πολίτη: «Είμαστε χαρούμενοι που εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε πραγματικά ένα υπερόπλο στην υπηρεσία του πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρύτανης κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η απόκτηση του υπερμικροσκοπίου, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και στην αεροδιαστημική ιατρική, ενισχύει όχι μόνο την ακρίβεια των επεμβάσεων, αλλά και τον ευρύτερο εκπαιδευτικό και ερευνητικό ρόλο του ΑΠΘ. 

«Η λειτουργία ενός τέτοιου μηχανήματος, στο πλαίσιο του ΑΠΘ, δεν έχει μόνο αξία, αλλά και υπεραξία», δήλωσε σχετικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Αρχίζουν οι εναέριοι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών

Ξεκινούν αύριο, Πέμπτη, εναέριοι ψεκασμοί για κουνούπια σε Θεσσαλονίκη και Πιερία, καλύπτοντας 30.000-45.000 στρέμματα. Στόχος ο περιορισμός των πληθυσμών μετά από δειγματοληψίες και λόγω κατάλληλων συνθηκών στα ορυζώνες.
Άδωνις Γεωργιάδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Άδωνι Γεωργιάδη στις εγκαταστάσεις G. Samarás στη Θέρμη

Τις εγκαταστάσεις της G. SAMARAS S.A. στη ΒΙΠΕ Θέρμης επισκέφθηκε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ενημερωνόμενος για την πορεία της εταιρείας, που ηγείται στον τομέα των ιατρικών αερίων και εξάγει το 90% της παραγωγής της.
Σημάδι Απαγόρευσης Καπνίσματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα οφέλη στην υγεία μετά τη διακοπή καπνίσματος: Ενημέρωση στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος, αύριο στις 11πμ στο αμφιθέατρο του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» θα γίνει ενημερωτική εκδήλωση για εργαζόμενους, με στόχο την ευαισθητοποίηση και στήριξη όσων θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταχιάος: Έξυπνες πόλεις απαιτούν σκεπτόμενους πολίτες

Ο Νίκος Ταχιάος τόνισε τη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης ως εργαλείου υποστήριξης και όχι υποκατάστατου της ανθρώπινης κρίσης, ειδικά για το μέλλον των πόλεων, σε ημερίδα της Βεργίνα Τηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη.
Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Γεωργιάδης: Το ΕΣΥ βρίσκεται στη καλύτερη θέση όλων των εποχών

Με πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Βουλή η συμπληρωματική σύμβαση για το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Υπέρ ψήφισε η ΝΔ, παρών δήλωσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Ελληνική Λύση, ενώ κατά ΚΚΕ, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.
Εμβόλιο κατά κορωνοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεαγένειο: Ιατρική, ψυχολογική στήριξη και βελονισμός για ασθενείς

Στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεαγένειο, ασθενείς λαμβάνουν ψυχολογική στήριξη, φροντίδα ομορφιάς και βελονισμό κατά την αναμονή για ακτινοθεραπεία, προσφέροντας ολιστική φροντίδα και ανακούφιση στα συμπτώματα.