ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Πώς η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας

Η Enaon προβλέπει εξοικονόμηση ενέργειας έως και 3,9% και μειωμένες απώλειες ή κλοπές φυσικού αερίου, μέσω της τοποθέτησης έξυπνων μετρητών στην κατανάλωση.

Εξοικονόμηση ενέργειας έως 3,9% και ελαχιστοποίηση της απώλειας/κλοπής φυσικού αερίου αναμένει η εταιρεία διαχείρισης των δικτύων (Enaon) με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης.

Η αντικατάσταση των υφιστάμενων μετρητών περιλαμβάνεται στο 5ετές πρόγραμμα της εταιρείας για την περίοδο 2025-2029 με κόστος 70 εκατ. ευρώ για την σταδιακή αντικατάσταση 568.000 συμβατικών μετρητών.

Όπως αναφέρουν πηγές του Διαχειριστή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι έξυπνοι μετρητές θα διευκολύνουν επιπλέον την αλλαγή προμηθευτή, την διανομή μείγματος αερίων (π.χ. υδρογόνο, βιοαέριο) στα δίκτυα καθώς και τον τηλεχειρισμό της παροχής.

Ως προς τις απώλειες και κλοπές φυσικού αερίου το πρόβλημα είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια καθώς αντιστοιχούν μόλις στο 0,01% επί της συνολικής κατανάλωσης ετησίως ενώ στο ρεύμα ξεπερνούν το 11%. «Η εισαγωγή των ευφυών συστημάτων μέτρησης θα βελτιώσει την ικανότητα τόσο του Διαχειριστή όσο και του Προμηθευτή να ανιχνεύει και, συνεπώς, να διαχειρίζεται την κλοπή ενέργειας.

Τα αναλυτικά δεδομένα κατανάλωσης θα βοηθήσουν στον πιο γρήγορο και πιο αποτελεσματικό έλεγχο των χαρακτηριστικών κατανάλωσης κάθε τελικού Πελάτη, επιτρέποντας τον άμεσο εντοπισμό τυχόν αποκλίσεων από τη μέση κατανάλωσή του από κλοπές ή απώλειες αερίου.

Αυτό, επιτυγχάνεται λόγω του εξ αποστάσεως ελέγχου της βαλβίδας του μετρητή και τη δυνατότητα εντοπισμού παραβίασης του μετρητή μέσω συναγερμών που εμφανίζονται στο απομακρυσμένο κέντρο διαχείρισης», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σχεδιάζεται να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα των ρευματοκλοπών, όταν κάποια στιγμή ολοκληρωθεί το σχέδιο για την εγκατάστασή τους στο δίκτυο.

Σε σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας επισημαίνεται έρευνα του European Smart Metering Industry Group (ESMIG) για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από την οποία διαπιστώθηκε ότι σε 130 πιλοτικά προγράμματα για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων 709 δειγμάτων και που αφορούσαν περίπου 5,5 εκατομμύρια οικιακούς πελάτες, η μέση μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου ανέρχεται σε 3,9%.

Με συντηρητικές εκτιμήσεις λόγω της σχετικής ανωριμότητας της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «η εξοικονόμηση ενέργειας που προκύπτει από την καλύτερη παρακολούθηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου η μείωση κατανάλωσης εκτιμάται σε 1,7% αλλά στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι υψηλότερη».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Επανεκκίνηση διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου σε λίγους μήνες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη ΔΕΘ πως οι διαδικασίες για το καλώδιο διασύνδεσης με την Κύπρο θα ξεκινήσουν σύντομα, με γαλλική επένδυση, και ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει στο έργο.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Στόχος το φθηνότερο ρεύμα, καλή η σχέση με Καραμανλή

Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, δήλωσε πως σέβεται όλους τους αρχηγούς της ΝΔ, ενώ χαρακτήρισε αναγκαία τη διαγραφή Σαμαρά. Επανέλαβε στόχο για μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 30% σε τρία χρόνια.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση σε αμερικανικά πετρελαιοφόρα ως αντίποινα δηλώνουν οι Φρουροί

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν πως χτύπησαν πλοία συνδεδεμένα με τις ΗΠΑ ως αντίποινα σε αμερικανικά πλήγματα κατά ιρανικών τάνκερ, προειδοποιώντας για πλοήγηση χωρίς άδεια στα Στενά του Ορμούζ. Δεν υπήρξε αντίδραση ΗΠΑ.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

90ή ΔΕΘ: Επτά δεσμεύσεις Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η Ελλάδα είναι ενεργειακός κόμβος, με γεώτρηση το 2027 μετά από 40 χρόνια. Ανακοίνωσε ενίσχυση για τη νέα Τούμπα με εργασίες από το καλοκαίρι του 2027 και παρέδωσε 34 νέα μουσεία και 200 αρχαιολογικούς χώρους.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ: Επίδομα 500€ σε δημοσίους, μείωση ΥΚΩ, μηδενικός φόρος τρίτεκνων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το 2027 επίδομα Χριστουγέννων 500 ευρώ σε δημοσίους υπαλλήλους, μηδενικό φόρο για οικογένειες με τρία παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και αύξηση επιδόματος γέννησης για κάθε επιπλέον παιδί.
Άνδρας σε γραφείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Τσάφος: Νέα εποχή για την ενέργεια στην Ελλάδα

Στο επίκεντρο συζήτησης βρέθηκαν οι επενδύσεις στην ενέργεια, οι κρίσιμες υποδομές και η ανάγκη για μετρήσιμη αξία, με τον υφυπουργό Ν. Τσάφο να τονίζει τη ριζική βελτίωση της ενεργειακής εικόνας της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.