ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Η Κομισιόν αποφασίζει για την ενιαία τεχνολογία φόρτισης

Το ζήτημα των φορτιστών για smartphones, tablets και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές επανέρχεται στο προσκήνιο για την Κομισιόν που θα πρέπει να λάβει αποφάσεις μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Το ζήτημα των φορτιστών που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τα θεσμικά όργανα της ΕΕ βρίσκεται ακόμα μια φορά στο επίκεντρο με την Κομισιόν να εξετάζει τον καθορισμό αυστηρών προδιαγραφών για ενιαία τεχνολογία φόρτισης που θα διευκολύνει την ζωή των χρηστών και θα μειώσει τα ηλεκτρικά απορρίματα. Μια σκέψη που ωστόσο μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση με τον αμερικανικό κολοσσό τεχνολογίας Apple.

Ήταν πριν μια δεκαετία που η Κομισιόν έθεσε το ζήτημα των φορτιστών, με 14 κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένου και της Apple συμφώνησαν σε ένα ενιαίο πρότυπο για τους φορτιστές με τους υποδοχείς σε smartphones και tablets να μειώνονται σε τρεις: USB-C, Lightning της Apple και Micro-USB. Στην περίπτωση που η Κομισιόν αποφασίσει να υπάρξει ένας ενιαίος φορτιστής, τότε το βύσμα USB-C που βρίσκεται στις νέες συσκευές με λογισμικό Android θα κυριαρχήσει στην αγορά.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ζητήσει από την Κομισιόν να καθορίσει τις προδιαγραφές για την ενιαία τεχνολογία φόρτισης σε smartphones, tablet, Kindle και άλλες παρόμοιες συσκευές μέχρι το τέλος Ιουλίου. Μέχρι τώρα η Κομισιόν είχε προσπαθήσει να λυθεί το ζήτημα εθελοντικά από τις εταιρείες, αλλά απεδείχθη πως η προ δεκαετίας απόφαση καθυστέρησε τις όποιες εξελίξεις στο ζήτημα. Πλέον είναι αναγκασμένη η Κομισιόν να λάβει πιο σκληρά μέτρα.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, αρχικά η Κομισιόν δημοσίευσε μια μελέτη που αναλύει λεπτομερώς τα διάφορα δυνατά σενάρια: μία ενιαία υποδοχή φόρτισης, δυο υποδοχές με μετασχηματιστές και την υποχρέωση για συμβατούς φορτιστές. «Δεν υπάρχει μία σωστή λύση, όλες οι επιλογές έχουν τα μειονεκτήματά τους», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. Εν τέλει πρέπει να παρθεί μία «πολιτική απόφαση».

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι ένας συνδυασμός θα προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία στους χρήστες ηλεκτρονικών συσκευών. Ωστόσο, η έκταση των θετικών επιπτώσεων στο περιβάλλον είναι ακόμη ασαφής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας: Αυστηρότεροι κανόνες για drones στην ΕΕ, τρεις νέες δράσεις

Ο Επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσίασε στο Στρασβούργο το ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλειας για τα drones, ανακοινώνοντας τρεις δράσεις για ασφάλεια, ζώνες πτήσεων και σήμα αξιοπιστίας, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Drones 2.0.
Κώστας Αρβανίτης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρβανίτης προς Κομισιόν: Θερμικό στρες και προστασία εργαζομένων στην ΕΕ

Ο Κώστας Αρβανίτης κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν, ζητώντας μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από το θερμικό στρες και τους θανάτους λόγω ακραίων θερμοκρασιών, που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Κώστας Αρβανίτης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρβανίτης: Επί παραβάσει η Ελλάδα για την ενσωμάτωση της οδηγίας για αμίαντο

Ο Κώστας Αρβανίτης σχολιάζει την έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Ελλάδας από την Κομισιόν, λόγω της ύπαρξης αμιάντου σε δημόσια κτίρια και τονίζει την ανάγκη άμεσων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.
Λογαριασμός ρεύματος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί το ΥΠΕΝ εγκαταλείπει το ιταλικό μοντέλο για το βιομηχανικό ρεύμα

«Φρένο» από την Κομισιόν στο ελληνικό σχέδιο για το βιομηχανικό ρεύμα. Τα «αγκάθια» της ελληνικής πρότασης και οι εναλλακτικές του ΥΠΕΝ. Τι λέει στο BD η ΕΒΙΚΕΝ ενόψει της συνάντησης στο Υπουργείο.
Έλενα Κουντουρά προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Κουντουρά στην Κομισιόν για το μπλακ άουτ στον εναέριο χώρο Ελλάδας

Η Έλενα Κουντουρά κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διακοπή VHF στις 4/1 που οδήγησε σε αναστολή πτήσεων στο FIR Αθηνών. Ζητά ενημέρωση για τα αίτια, έλεγχο συμμόρφωσης με τον Κανονισμό 2017/373 και συνδρομή προς τις ελληνικές αρχές και τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ.