ΓΔ: 2110.14 0.58% Τζίρος: 240.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Το γράψιμο μηνυμάτων στο κινητό η μεγαλύτερη απειλή για τους πεζούς

Πιο επικίνδυνη αποδεικνύεται για την σωματική ακεραιότητα των πεζών η αποστολή μηνυμάτων από τη συνομιλία στο τηλέφωνο ή το άκουσμα μουσικής.

Το γράψιμο και η αποστολή μηνυμάτων από το κινητό τηλέφωνο (texting) είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα που αποσπά περισσότερο την προσοχή ενός πεζού, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του, ιδίως όταν διασχίζει ένα δρόμο, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ό,τι να μιλάει ο πεζός στο τηλέφωνό του ή να ακούει μουσική από ακουστικά στο κεφάλι του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Τζεφ Κέιρντ του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στην Αλμπέρτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Injury Prevention» (Πρόληψη Τραυματισμών), αξιολόγησαν στοιχεία από 22 έρευνες που αφορούσαν την ασφάλεια των πεζών.

Κάθε χρόνο περίπου 270.000 πεζοί πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αποτελεί σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των θυμάτων από τροχαία. Η αφηρημάδα και η απόσπαση της προσοχής των πεζών, οι οποίοι δεν κοιτάζουν αριστερά-δεξιά όταν διασχίζουν ένα δρόμο, αποτελεί τον βασικό παράγοντα κινδύνου.

Η μελέτη δείχνει ότι η ακρόαση μουσικής από τα ακουστικά δεν αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος για τον πεζό, η συνομιλία στο τηλέφωνο αυξάνει ελαφρά τον κίνδυνο, ενώ το γράψιμο μηνυμάτων είναι σαφώς η πιο επικίνδυνη συμπεριφορά, αυξάνοντας τον κίνδυνο όχι μόνο σύγκρουσης με άλλο πεζό, αλλά - ακόμη χειρότερα- με όχημα.

Η έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό των αφηρημένων πεζών κυμαίνεται από 12% έως 45%, δηλαδή μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, κάτι που πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους οι οδηγοί των οχημάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζο Μπάιντεν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τζο Μπάιντεν υποβλήθηκε σε αντικαρκινική θεραπεία

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη τον Μάιο και ακολουθεί θεραπείες ακτινοβολίας και ορμονοθεραπείας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Είχε χειρουργηθεί και για καρκινικά κύτταρα στο δέρμα τον Σεπτέμβριο.
Γιώργος Καματερός πλήθος νερό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιώργος Καματερός: Από τα σχέδια για πατσατζίδικο στο «θαυματουργό νερό»

Στην «Ανθρώπινη Κωμωδία», ο Μπαλζάκ τόνισε πως δεν μας λυγίζουν οι λύπες, αλλά οι χαμένες ελπίδες. Έτσι και ο Καματερός, με το «θαυματουργό νερό» του, γέννησε ελπίδα σε χιλιάδες, μόνο για να την καταρρίψει απότομα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Αμερικανός πρόεδρος, 79 ετών, υποβάλλεται σε δεύτερο ιατρικό έλεγχο

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε στρατιωτικό νοσοκομείο για τακτικό checkup. Στα 79 του, είναι ο γηραιότερος που ανέλαβε ξανά την προεδρία, με δραστήριο πρόγραμμα και διατροφικές προτιμήσεις. Ετοιμάζεται για ταξίδι στη Μέση Ανατολή.
Ψυχική-Υγεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΣΑμεΑ: Η ψυχική υγεία προτεραιότητα και δικαίωμα για όλους τους πολίτες

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι η προστασία των ατόμων με ψυχική αναπηρία και η καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας αποτελούν βασική προτεραιότητα και δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης.