ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
edpr
Φώτο: Γενικός Διευθυντής της EDPR Ελλάδος, κ. Διονύσης Ανδρωνάς.

Δ. Ανδρωνάς (EDPR): Έως τις αρχές 2025 η έναρξη του PPA με τη Mytilineos

Ο γενικός διευθυντής της EDPR Ελλάδος μιλάει στο Business Daily για τα επόμενα βήματα της εταιρείας στη χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της αγοράς ενέργειας.

Στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025 τίθεται ο στόχος για την ηλεκτροδότηση των τριών αιολικών πάρκων 78 MW σε Βοιωτία και Αχαΐα, στο πλαίσιο του πρώτου μακροχρόνιου PPA στην Ελλάδα για την παροχή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της EDPR Ελλάδος και της Mytilineos. Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο Business Daily o Γενικός Διευθυντής της EDPR Ελλάδος Διονύσης Ανδρωνάς.

Με πείρα και βαθιά γνώσης της αγοράς, ο κ. Αδρωνάς ανέλαβε πριν από μερικούς μήνες επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής του πορτογαλικού ομίλου EDPR με παρουσία σε 28 χώρες σε όλο τον κόσμο. Έχοντας λάβει μέρος σε 5 διαγωνισμούς από την είσοδο του ομίλου στη χώρα το 2018 έως και σήμερα, η EDPR Ελλάδος διαθέτει 3 αιολικά έργα σε διαδικασία κατασκευής με συνολική ισχύ 102 MW τα οποία σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία εντός του έτους. Παράλληλα, όπως τονίζει ο κ. Ανδρωνάς, η εταιρεία παραμένει ανοιχτή στην αναζήτηση και νέων συνεργασιών εφόσον υπάρξουν αντίστοιχες ευκαιρίες, εξετάζει τις δυνατότητες ανάπτυξης υβριδικών έργων με συνδυασμό έργων ηλιακής και αιολικής ενέργειας ενώ αναμένει τον διαγωνισμό για τα έργα αποθήκευσης διατηρώντας ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο στον τομέα αυτό.

Νομοθετικές καθυστερήσεις, υποστελέχωση υπηρεσιών, όχι έγκυρη ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και εξορθολογισμός των τιμών των στους διαγωνισμούς που θα λαμβάνουν υπόψη τις αυξήσεις στα έργα των τελευταίων ετών, αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Ανδρωνά, ορισμένα από τα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η ελληνική αγορά των ΑΠΕ. Τ

έλος, ερωτώμενος για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών απέναντι σε έργα ΑΠΕ, ο κ. Ανδρωνάς υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της ορθής ενημέρωσης προκειμένου όλοι να αντιλαμβάνονται πως τα έργα που έχουν λάβει άδειες πληρούν όλες τις περιβαλλοντικές και νομοθετικές προϋποθέσεις.

  • Μιλήστε μας για τον πορτογαλικό όμιλο EDPR αλλά κα για την ελληνική θυγατρική του και τις δραστηριότητες στον ελληνικό χώρο. Γιατί επέλεξε την ανάπτυξή του στην ελληνική αγορά ο όμιλος;

Ο όμιλος EDPR είναι σήμερα είναι ο 4ος μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής και ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως με παρουσία σε 28 χώρες. Η Ελλάδα πέρασε την κρίση, όπως όλες οι χώρες στο κομμάτι των ΑΠΕ με τον κλάδο να αρχίζει να αποκτάει «νόημα» τελικά μετά το 2016.  Με τις καινούριες νομοθεσίες και τροποποιήσεις υπήρξε τότε ένα καλύτερο πλαίσιο που άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη του κλάδου.

Έτσι, το 2018, η EDPR έκανε την κίνηση να «μπει» σε μια χώρα η οποία διαθέτει όλο το δυναμικό, είτε αιολικό, είτε από ηλιακή ακτινοβολία, για τους βασικούς τομείς ανάπτυξης έργων, αιολικών και φωτοβολταϊκών. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες περιοχές, στην Ευρώπη, διαθέτοντας αυτές τις συνθήκες. Παράλληλα, είχε ήδη καταρτισμένους και εξειδικευμένους ανθρώπους της αγοράς για να «τρέξουν» τα έργα. Τότε, λοιπόν, αναζητώντας ευκαιρίες ο όμιλος πήρε μέρος στον πρώτο διαγωνισμό και έκτοτε συμμετείχε σε 5 διαγωνισμούς και κέρδισε και στους 5 από ένα έργο δείχνοντας την όρεξη και την πίστη που είχε στην αγορά μας. Το Λιβάδι στη Μαλεσίνα είναι το πρώτο έργο που μπήκε σε λειτουργία το 2021 με ισχύ 45 μεγαβάτ. Σε κατασκευή βρίσκονται αυτή τη στιγμή συνολικά 3 αιολικά έργα, τα Χαλκοδόνιο, Ερημιά και Ξηρονομή με συνολική ισχύ 102 MW και ευελπιστούμε, εντός της χρονιάς να τα ηλεκτρίσουμε και τα τρία συγχρόνως.

  • Ποιοι είναι οι στόχοι σας από τη νέα θέση του Γενικού Διευθυντή της EDPR Ελλάδος;

Ο πρώτος και κύριος στόχος είναι να παραδώσουμε το πλάνο της εταιρείας και να επιτύχουμε τους στόχους μας με την ομάδα μας και με τη βοήθεια της εταιρείας από τα κεντρικά. Ως εταιρεία, το βασικό μας κίνητρο είναι να είμαστε ένας από τους ηγέτες της πράσινης μετάβασης και απανθρακοποίησης, να συμπορευόμαστε με το πλάνο της χώρας για την απεξάρτηση από ρύπους. Θέλουμε η χώρα να είναι ανεξάρτητη ενεργειακά εντός αυτής της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί. Όλοι έχουν πλέον αντιληφθεί ότι αυτό είναι μία αναγκαιότητα και όχι ευχολόγιο. Και σε προσωπικό επίπεδο αυτό είναι που παραμένει ως ο βασικότερος στόχος μου.

  • Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ένα φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης στην Ελλάδα έως το 2025 με έργα συνολικής ισχύος 500MW και επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ. Τι προβλέπει το στρατηγικό αυτό σχέδιο της εταιρείας και σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα;

Το πλάνο μας για την ανάπτυξη των έργων 500MW εντός πενταετίας με την επένδυση 500 εκατ. ευρώ, δεν έχει αλλάξει. Υπάρχουν μόνο μικρές αναπροσαρμογές προκειμένου να συνάδει η πρόοδος των έργων με τους αδειοδοτικούς και νομοθετικούς περιορισμούς. Οπότε, μπορεί να γίνονται μικρές τροποποιήσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση, δε ξεφεύγουμε από τον στόχο μας. Παράλληλα, στο καινούριο πλάνο του ομίλου έχει τεθεί στόχος για την εγκατάσταση 17 GW έργων ΑΠΕ παγκοσμίως με ένα πλάνο επένδυσης 20 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου θα προωθηθούν, φυσικά, έργα και στην Ελλάδα.

  • Μιλώντας για την πορεία της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ έχετε σημειώσει πως οι εταιρείες έχουν τη διάθεση να επενδύσουν, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν πολλές. Ποιες είναι οι προκλήσεις και τα προβλήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς  και ποιες οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της Πολιτείας;

Υπάρχουν προβλήματα νομοθετικά όπου και το πλαίσιο προσαρμόζεται, αναθεωρείται. Παράλληλα, υπάρχει ένα θέμα με την υποστελέχωση υπηρεσιών. Δεν  έχει νόημα ένας νόμος να θέτει αυστηρά όρια και περιορισμούς στους οποίους οι εταιρείες προσπαθούν και προσαρμόζονται και στις υπηρεσίες ο αντίστοιχος χρόνος να μην είναι ο προβλεπόμενος γιατί δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό για να υλοποιήσει όλες τις εργασίες. Ένα ακόμα ζήτημα είναι ότι κάποιες φορές αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει η ερμηνεία κάποιου νόμου / παραγράφου / άρθρου διαφορετική από υπηρεσίες διαφορετικών περιοχών. Κάποιος μπορεί να ζητήσει κάτι παραπάνω ή να έχει μία διαφορετική ερμηνεία. Αυτά τα παραδείγματα αποτελούν προβλήματα της καθημερινότητας όσων αναπτύσσουν έργα στη χώρα. Θα πρέπει να είμαστε πιο τυπικοί στους χρόνους απ’ όλες τις πλευρές, και εκείνη των υπηρεσιών και των εταιρειών. Αυτό θα έλεγα ότι είναι και το βασικό παράπονο όλων των παραγόντων της αγοράς.

Παράλληλα, το δίκτυο αποτελεί ένα πρόβλημα μόνο του, που δεν είναι απαραίτητα μόνο εγχώριο. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η σημερινή εικόνα των ΑΠΕ χρειάζονται αναβαθμίσεις και επεκτάσεις των δικτύων σε όλη την Ευρώπη και αυτά, είναι προφανώς, έργα που θέλουν χρόνο. Το πρόβλημα που είχαμε στην Ελλάδα - και μένει να φανεί κατά πόσο θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τον πρόσφατο νόμο - είναι ότι υπήρχαν πολλά βαλτωμένα έργα που δέσμευαν χώρο στο δίκτυο και, έτσι, ο Διαχειριστής δεν μπορούσε να εκδώσει νέους ορούς συνδέσεων.

Βέβαια, ένας από τους λόγους που δεν προχωρούν και δεν κατασκευάζονται είναι ότι τα περισσότερα έργα που είχαν αδειοδοτηθεί πριν από μερικά χρόνια, μέχρι να γίνουν οι διαγωνισμοί είχε αλλάξει πλέον η τεχνολογία. Έτσι, έπρεπε να κάνουν τόσες τροποποιήσεις στις άδειές τους που σχεδόν μιλάμε για επαναδειοδότηση. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί σε ό,τι αφορά στους διαγωνισμούς και στις καθυστερήσεις των έργων ότι είναι απαραίτητο να επικαιροποιηθεί ο κανονισμός που προβλέπει τον ορισμό της τιμής με την τελευταία προσφερόμενη τιμή. Βλέπουμε ότι σε αντίθεση με το εξωτερικό δεν έχουν εξορθολογιστεί οι τιμές σε σχέση με την αύξηση στα κόστη. Κάποιες εταιρείες, ίσως κινήθηκαν επιθετικά προσφέροντας χαμηλότερες τιμές με αποτέλεσμα οι εκ των υστέρων αυξήσεις να δημιουργήσουν θέμα στην ανάπτυξη των έργων προκαλώντας ανατροπές και καθυστερήσεις στην κατασκευή τους.

  • Διατηρείτε μία συμφωνία με την Ελλάκτωρ για την από κοινού ανάπτυξη αιολικού χαρτοφυλακίου συνολικής ισχύος 500 MW. Πόσο επηρεάζεται ο προγραμματισμός σας από την συμφωνία για τη μεταβίβαση του κλάδου ΑΠΕ της Ελλάκτωρ στη θυγατρική της Motor Oil, MORE;

Τα έργα που έχουμε από κοινού στην κεντρική και νότια Εύβοια και στα οποία έχουμε επικεντρωθεί και οι δύο εταιρείες, είναι πολύ σημαντικά, αποτελούν στρατηγικές επενδύσεις και προχωρούν αρκετά γρήγορα. Η μετάβαση ήταν απολύτως ομαλή, δεν είδαμε κάποια διαφορά στην εξέλιξή των έργων ή καθυστερήσεις. Αντιθέτως, θεωρώ πως συνεχίζουν να εξελίσσονται κανονικά. Η συνεργασία μας με την Motor Oil είναι πολύ καλή. Και δεν είναι τυχαίο. Αποτελεί, φυσικά, έναν παίκτη με στρατηγικές κινήσεις στον κλάδο.

  • Πρόσφατα ανακοινώθηκε η συμφωνία με την Mytilineos για το πρώτο PPA της εταιρείας στην Ελλάδα, αλλά και το πρώτο για τη Mytilineos που αφορά την ενέργεια που παράγεται από αιολικά έργα. Πώς θα προχωρήσει αυτό το σχήμα και από πότε ξεκινάει; Υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους παίκτες της αγοράς για ανάλογες συμφωνίες;

Πρόκειται για το πρώτο PPA της χώρας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που πετύχαμε αυτή την πρώτη συμφωνία εμείς. Ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στον κόσμο σε συνεργασία με την Mytilineos, έναν από τους σημαντικότερους παίκτες στην αγορά. Είμαστε πολύ θετικοί ως προς την εξέλιξη της συμφωνίας αυτής. Έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα 3 αιολικά έργο, χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε τον επόμενο διαγωνισμό. Και για εμάς αυτή ήταν μία στρατηγική απόφαση για να υλοποιήσουμε πιο γρήγορα τους στόχους μας και τα πλάνα μας. Ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο τελευταίος διαγωνισμός για να ολοκληρωθεί καθυστέρησε ένα χρόνο.

Πρόκειται για ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο για την παροχή πράσινης ενέργειας από ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών έργων συνολικής ισχύος 78 MW που έχουμε θέσει ως στόχο να ηλεκτροδοτηθούν στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025. Η ενέργεια αυτή προέρχεται από 3 αιολικά πάρκα: δύο έργα στη Βοιωτία των 22 MW και 35 MW και ένα των 21 MW στην Αχαΐα. Στο πλαίσιο αυτού του συμβολαίου θα παράγονται σε ετήσια βάση 232 GWh, που ισοδυναμούν με την κατανάλωση 60 χιλιάδων νοικοκυριών στην Ελλάδα περιορίζοντας περίπου 100 χιλιάδες τόνους εκπομπών CO2 ετησίως. 

Η αγορά των διμερών συμβολαίων στην Ελλάδα τώρα φεύγει από τα πρώτα της βήματα. Προ διετίας το να μιλήσεις για διμερή συμβόλαια ακουγόταν περίεργο και η συζήτηση για μακροχρόνια, δε, ήταν τρομακτική για τον αγοραστή. Ακόμα υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα, όμως, πλέον, όλοι βλέποντας πως κινούνταν οι αγορές παγκοσμίως και αξιολογώντας τις σημερινές συνθήκες, εξοικειώνονται με την ιδέα και πλέον βλέπουμε προσφορές για μακροχρόνια συμβόλαια που δεν υπήρχαν πριν.

Εμείς, ως EDPR, είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συνεργασίες. Παρακολουθούμε πάντα την εικόνα της αγοράς και των ευκαιριών που διαμορφώνονται. «Σκανάρουμε» την αγορά, αλλά δεν υπάρχει ακόμα κάτι ανακοινώσιμο. Εντούτοις, κοιτάμε την αγορά και δεν αποκλείεται κάποια συνεργασία στο μέλλον γιατί έχουμε και τα επόμενα έργα που ωριμάζουν.

  • Εξετάζετε τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων σας και σε νέες δραστηριότητες και τεχνολογίες;

Η εταιρεία λόγω της εμπειρίας και από άλλες χώρες δραστηριοποιείται σε όλες τις τεχνολογίες, ακόμα και τις πιο σύγχρονες όπως για παράδειγμα το υδρογόνο. Κοιτάμε για αντίστοιχες ευκαιρίες και στη χώρα μας. Το βασικό μας χαρτοφυλάκιο με άδειες είναι φωτοβολταϊκά, αιολικά και αποθήκευση μέσω μπαταριών. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είμαστε ανοιχτοί στο να εξετάσουμε όποιες άλλες ευκαιρίες υπάρχουν. Σήμερα έχουμε σε κατασκευή τρία έργα αιολικών πάρκων, όπως προ είπα και είμαστε σε διαδικασία να ξεκινήσουμε την κατασκευή και άλλων τριών. Παράλληλα, αναμένουμε όρους σύνδεσης για να προχωρήσουμε παρακάτω και έργα φωτοβολταϊκών.

Σε ό,τι αφορά στην αποθήκευση προωθούμε ένα αρκετά μεγάλο χαρτοφυλάκιο σε πολλές περιοχές της χώρας, εξετάζουμε πού υπάρχουν ανάγκες στο δίκτυο έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες ένα έργο να προχωρήσει. Στόχος μας είναι να έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό της αγοράς και στον τομέα αυτό. Στην αποθήκευση, όπως ξέρετε, υπήρχαν ακόμα έως και πρόσφατα κενά στην αδειοδότηση, με τον νέο νόμο ξεκίνησαν να καθορίζονται τα βήματα. Και αυτό ισχύει για όλα τα έργα που είχαν αδειοδοτηθεί έως την ψήφιση του νόμου και πλέον όλοι περιμένουμε τον διαγωνισμό και το να μάθουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα προβλέπει.

Επιπρόσθετα, βρισκόμαστε ήδη κατά 50% στην κοινοπραξία Ocean Winds (OW) με την ENGIE και συνεργαζόμαστε με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με στόχο την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων συνολικής δυναμικότητας άνω του 1,5 GW. Έχουμε μία αφοσιωμένη ομάδα που παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στην νομοθεσία και τις σχετικές ανακοινώσεις και βρίσκεται σε κοντινή συνεργασία με την αντίστοιχη ομάδα της ΤΕΡΝΑ. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι πολύ καλές για τέτοια έργα. Πάλι, ωστόσο, η νομοθεσία και οι ιδιομορφίες των περιοχών όπου μπορούν να αναπτυχθούν τα έργα αποτελούν ζητήματα προς επίλυση. Αναμένουμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε αναλόγως.

Ένας τομέας που μας ενδιαφέρει πολύ είναι εκείνος των υβριδικών έργων, του συνδυασμού, δηλαδή, αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων. Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχουμε δει ήδη να «τρέχει» με επιτυχία και σε άλλες χώρες, όπως στην ιβηρική χερσόνησο. Εδώ ακόμα η συζήτηση βρίσκεται στο επίπεδο της νομοθέτησης ακόμα.  Έως σήμερα δεν υπήρχε καν ως ιδέα στη χώρα να συνδυαστούν αυτές οι δύο τεχνολογίες, η σχετική κουβέντα αφορούσε κυρίως τον συνδυασμό έργων ΑΠΕ με μπαταρίες. Τώρα βλέπουμε ότι ακούγεται όλο και συχνότερα και από άλλες εταιρείες.

  • Κατά πόσο πιστεύετε ότι ένα τέτοιο μοντέλο που θα προέβλεπε την προσθήκη νέων έργων σε υφιστάμενα θα δημιουργούσε έναν νέο κύκλο αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες;

Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε σαν κοινωνία. Αν θέλουμε καθαρή ενέργεια στο σύστημά μας, πρέπει να αποφασίσουμε πώς αυτό θα γίνει. Οι αντιδράσεις υπάρχουν παντού. Βλέπουμε ότι κατά τόπους ίσως και να εντείνονται. Ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι και οι εκλογές. Τοπικές ή εθνικές.

Η ουσία, όμως και το πρόβλημα είναι συγκεκριμένη. Όταν έχεις θέσει έναν στόχο για το ποσοστό των ΑΠΕ, αυτός πρέπει κάπως να υλοποιηθεί. Για μένα, οι αντιδράσεις σχετίζονται πιο πολύ με την ενημέρωση. Οι εταιρείες δεν εγκαθιστούν όπου ή όπως θέλουν τα έργα. Γι’ αυτό υπάρχουν οι νόμοι και οι διαδικασίες. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει και η περιβαλλοντική αδειοδότηση. Το να ακούγονται τα ίδια παράπονα με εκείνα που ακούγονταν δέκα χρόνια πριν για τις επιπτώσεις ενός έργου και έχοντας έργα ήδη σε λειτουργία, που έχει αποδειχτεί ότι δεν έχουν τις επιπτώσεις αυτές. Είναι ακραίο και οξύμωρο να το συζητάμε. Χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση. Να είναι κατανοητό και σεβαστό από όλους ποιες περιοχές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και σε ποιες δεν επιτρέπεται για διάφορους λόγους. Η αγορά δυστυχώς, έρχεται αντιμέτωπη με περιπτώσεις που έργα αδειοδοτημένα συναντούν αντιδράσεις. Όταν οι αρμόδιοι έχουν τοποθετηθεί κατά την αδειοδότηση, το να λέω «δεν μ΄αρέσει» δεν βοηθάει κανέναν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθιές περικοπές στην ενέργεια από ΑΠΕ, ανησυχία στους παραγωγούς

Για την αποφυγή μπλακάουτ κόβεται παραγωγή ακόμη και από μονάδες που δημιουργήθηκαν πριν από το 2019. Ήδη μεγάλες εταιρείες πλησιάζουν το ετήσιο όριο μείωσης 5% πριν κλείσει το εξάμηνο. Πιθανή διεκδίκηση αποζημιώσεων.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τέσσερις «εντολές» από την Κομισιόν για τον τομέα της ενέργειας

Εκτός από την κατάργηση των επιδοτήσεων στο ρεύμα, η Επιτροπή συνιστά γρηγορότερη μείωση της συμμετοχής ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα με αύξηση των ΑΠΕ και εστίαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση κονδυλίων για μικρά φωτοβολταϊκά, κριτική από φορείς της αγοράς

Την επόμενη εβδομάδα και με αυξημένο προϋπολογισμό κατά 30 εκατ. ευρώ αναμένεται να αρχίσουν οι αιτήσεις. Το πρόβλημα με τις πολυκατοικίες και οι αδυναμίες του προγράμματος που επισημαίνονται από την αγορά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κίνδυνος για μπλακάουτ και ο αγώνας για... ψαλίδισμα των Ανανεώσιμων

Οι Διαχειριστές αναγκάζονται να «κόβουν» παραγωγή από ΑΠΕ για να λειτουργούν θερμικές μονάδες και να αποτρέπεται ο κίνδυνος μπλακάουτ, επειδή στη χώρα έχει αυξηθεί θεαματικά η ισχύς τους, αλλά με ελάχιστες επενδύσεις στην αποθήκευση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τελική διαπραγμάτευση για στρατηγικό επενδυτή στην Enel Green Power

Αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις ελληνικές δραστηριότητες του ιταλικού ενεργειακού ομίλου περισσότερες από δέκα εταιρείες, ενώ ήδη έχει επιλεγεί ο επικρατέστερος υποψήφιος και οι συζητήσεις ολοκληρώνονται σύντομα.