ΓΔ: 2687.91 -0.40% Τζίρος: 548.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:03
Σημαία της Κύπρου
Φώτο: Shutterstock

Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στη Λευκωσία, στο «τραπέζι» η ενέργεια

Όπως επισημαίνουν πηγές, ασφάλεια, άμυνα, ενέργεια, πολιτική προστασία, κλιματική κρίση, τουρισμός θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Μήνυμα για την εμβάθυνση και ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας ως τριγώνου σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή αναμένεται να εκπέμψει η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λευκωσία. Είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της Τριμερούς από τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά και η πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία οδηγεί σε αναδιάταξη των ενεργειακών προτεραιοτήτων της ΕΕ.

Όπως επισημαίνουν πηγές, ασφάλεια, άμυνα, ενέργεια, πολιτική προστασία, κλιματική κρίση, τουρισμός θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην πρώτη τους συνάντηση μετά την εκλογική επικράτησή τους.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να υπογραμμίσει την προστιθέμενη αξία του τριμερούς σχήματος και των συνεργειών που λειτουργούν προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, ενώ μπορεί να δημιουργήσει ενεργειακό διάδρομο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, (ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας) το οποίο θα συνδέσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ με την Ευρώπη.

Θα συζητηθεί ακόμη το σχήμα συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ + ΗΠΑ)

Η Τριμερής Σύνοδος είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούλιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Πριν την έναρξή της ο πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου για μια συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων με έμφαση στην αμυντική συνεργασία. Θα ακολουθήσει συνάντηση των τριών ηγετών και η Ολομέλεια της Τριμερούς Συνόδου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Χριστοδουλίδης Κύπρος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Χέρτσογκ: Στο επίκεντρο ασφάλεια και ενέργεια

Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Χέρτσογκ στη Λευκωσία, με ατζέντα τον τουρισμό, το εμπόριο, την ενέργεια, την ασφάλεια και τις περιφερειακές εξελίξεις. Ο Ισραηλινός πρόεδρος πρότεινε τριμερή με Κύπρο και Λίβανο για ειρήνη στην περιοχή.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Παπασταύρου με την Allison Hooker για ενεργειακές διασυνδέσεις

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Σταύρου Παπασταύρου με την Αμερικανίδα υφυπουργό Allison Hooker βρέθηκαν οι εξελίξεις στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας–ΗΠΑ και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Ηλεκτρική διασύνδεση ΑΔΜΗΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη στο Κογκρέσο για το έργο Great Sea Interconnector

Διακομματική ομάδα Κογκρέσου καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να θέσει τον Great Sea Interconnector ως προτεραιότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, συνδέοντάς τον με τα στρατηγικά συμφέροντα ΗΠΑ και διεθνείς οικονομικούς διαδρόμους.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ευρώπης με αιχμή τις διασυνδέσεις, τα πράσινα καύσιμα, τους λιμένες και το νέο 3+1.
Κεντρικό πρόσωπο συνέδριου
ΔΙΕΘΝΗ

Κατζ: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας και ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη

Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατζ, υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ στο Energy Corridors Summit 2026.