Με την κυβέρνηση να ερμηνεύει το μήνυμα της κάλπης ως «εντολή» για υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, στο πρωθυπουργικό γραφείο προγραμματίζουν ήδη τη χρονολογική σειρά συγκεκριμένων παρεμβάσεων και ουσιαστικών αλλαγών στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη, το κράτος, την αγορά εργασίας και την ασφάλεια.
Η αρχή ωστόσο έγινε - για συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους - με το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, όπου αύριο ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση και ακολουθεί η ένταξη της σχετικής διάταξης, προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Η άρση όλων των περιορισμών των ψήφων των αποδήμων αποτελεί για το Μέγαρο Μαξίμου κορυφαίο στοίχημα, αλλά ταυτόχρονα και κοινοβουλευτική δοκιμασία, από τη στιγμή που απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι για την έγκρισή της από την Ολομέλεια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει ήδη στο κάδρο των «ευθυνών» για την τύχη της διάταξης κυρίως το ΠΑΣΟΚ, καλώντας το να ξεκαθαρίσει τη θέση του, αν θα στηρίξει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ή αν θα επιλέξει να καταγραφεί ως δύναμη αντίδρασης.
Για τη Χαριλάου Τρικούπη η συζήτηση ξεκινά από μηδενική βάση, με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να βάζει στο τραπέζι το ζήτημα της επιστολικής ψήφου και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών - επί του παρόντος - να επιμένει στην άρση των περιορισμών που θέτουν ως προϋπόθεση για δικαίωμα ψήφου τη διαμονή τουλάχιστον 2 ετών στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και υποβολή φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα.
Η συζήτηση αναμένεται να αποτελέσει το «ζέσταμα» για αυτό που θα ακολουθήσει στο πεδίο της αντιπαράθεσης στη Βουλή, τόσο για τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων, όσο και για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, με την κυβερνητική παράταξη να προαναγγέλλει ότι όλες οι παρεμβάσεις θα είναι τεκμηριωμένες και μετρήσιμες και την αντιπολίτευση να θεωρεί εκ προοιμίου, ότι οι γαλάζιοι σχεδιασμοί οδηγούν σε περικοπές.
Μέχρι το κλείσιμο της Βουλής για τη θερινή ανάπαυλα, στόχος του πρωθυπουργού είναι να έχουν ψηφιστεί τα άμεσα οικονομικά μέτρα, όπως το το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου που θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2024, η επέκταση του market pass, η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τις ασφαλισμένες κατοικίες και η εφάπαξ ενίσχυση στο τέλος του έτους για συνταξιούχους.
Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις για τη μεταρρύθμιση του κράτους με αιχμή την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, την καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας και τις προσλήψεις 10.000 εργαζομένων στον τομέα της Υγείας.
Άλλωστε, με τον ερχομό του νέου έτους, το κυβερνητικό επιτελείο προγραμματίζει να θεσμοθετήσει τη σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος από τον Ιανουάριο 2025, μέχρι την πλήρη κατάργησή του το 2027.