ΓΔ: 2698.06 1.21% Τζίρος: 164.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:03:36
Φώτο: ΑΠΕ

Γερ. Θωμάς: Έρχονται επενδύσεις έως 4,4 δισ. ευρώ στις λιγνιτικές περιοχές

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει ένα Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Επενδύσεις συνολικού ύψους 3,7-4,4 δισ. ευρώ με κοινοτική υποστήριξη (ενισχύσεις, δάνεια και εγγυήσεις) αναμένονται στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, σε εφαρμογή του σχεδίου «δίκαιης μετάβασης» των περιοχών που έχουν υψηλή εξάρτηση από τον λιγνίτη.

«Αν κάνουμε τους υπολογισμούς για τα χρήματα που παίρνει η Ελλάδα ανά θέση εργασίας στα ορυχεία, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη με ποσό που αντιστοιχεί σε 73.400 ευρώ ανά εργαζόμενο. Είναι ένα πολύ καλό πακέτο αν είμαστε σωστά προετοιμασμένοι και έχουμε ολοκληρωμένα projects προς χρηματοδότηση», ανέφερε σχετικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, σε συνέντευξη στον ρ/σ «Αθήνα 9,84».

«Θα πρέπει, πρόσθεσε, η Ελλάδα να καταθέσει ένα Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης, αυτό που μέχρι τώρα ονομάζαμε masterplan για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Θα έχουμε αυτό το σχέδιο έτοιμο έως το καλοκαίρι και κεντρικός του άξονας θα είναι η δημιουργία νέων πόλων ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας για τις περιοχές αυτές. Να φύγουμε από την οικονομική εξάρτηση από τον λιγνίτη και να ανοιχτούμε σε νέους τομείς. Η αναπτυξιακή παράμετρος του σχεδίου θα "ξεδιπλωθεί" σε διάφορους πυλώνες, καλύπτοντας τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην επανεκπαίδευση των ανθρώπων κλπ, στην ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών».

Υπενθυμίζεται ότι αύριο συνεδριάζει στο υπουργείο η διυπουργική επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση, υπό την προεδρία του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και με συμμετοχή της Ευρωπαίας επιτρόπου για θέματα Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζας Φερέιρα.

Σε ερώτηση για τον αγωγό ο East Med, τόνισε ότι γίνεται όλο και πιο ελκυστικός. «Δεν είναι τυχαίο», σημείωσε, «ούτε ότι υπεγράφη η Διακυβερνητική Συμφωνία (μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ) στις 2 Ιανουαρίου, ούτε ότι ιδιωτικές εταιρείες όπως η Snam, η ΔΕΠΑ και η Energean ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση και τη διαμόρφωση των δεδομένων».

Τέλος, για την επικείμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση υπογράμμισε ότι «οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους θεσμούς υλοποιούνται» και το χρονοδιάγραμμα για τη νέα διάρθρωση της αγοράς ενέργειας (target model) τηρείται, με στόχο να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Μητσοτάκη με Citi και Bank of America για οικονομία και επενδύσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με στελέχη της Citi και της Bank of America. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η ελληνική οικονομία, η δημοσιονομική πολιτική, το κόστος δανεισμού, η ενέργεια, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και βιομηχανία
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Στη Δυτική Μακεδονία χτυπά η καρδιά της Ελλάδας

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκης από τη Φλώρινα τόνισε πως η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη Δυτική Μακεδονία, ανακοινώνοντας νέα έργα με έμφαση στον οδικό άξονα Πτολεμαΐδας-Ξινό Νερό, προϋπολογισμού 113 εκατ. ευρώ.
Κτίριο ΟΟΣΑ πρόσοψη
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΟΣΑ: Μικρή αναβάθμιση στην παγκόσμια ανάπτυξη παρά τον πόλεμο

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ελαφρώς υψηλότερη ανάπτυξη 2,9% για την παγκόσμια οικονομία το 2026, παρά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, χάρη σε δημόσιες ενισχύσεις ενέργειας και επενδύσεις στη Τεχνητή Νοημοσύνη, ωστόσο διατηρεί επιφυλάξεις για το μέλλον.
στοίβες νομισμάτων χάρτης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωπολιτική ανάλυση έργων και συλλογικών δεδομένων, του Δρ. Πεχλιβανογλου

Οι επενδύσεις σε ενέργεια και ψηφιακές υποδομές αυξάνονται, αλλά η επιτυχία κρίνεται σε βιωσιμότητα και συνδεσιμότητα. Σύμφωνα με τον Δρ. Γ. Πεχλιβάνογλου, απαραίτητες οι συνεργασίες κράτους-επιχειρήσεων για ουσιαστικά έργα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Επανεκκίνηση διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου σε λίγους μήνες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη ΔΕΘ πως οι διαδικασίες για το καλώδιο διασύνδεσης με την Κύπρο θα ξεκινήσουν σύντομα, με γαλλική επένδυση, και ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει στο έργο.