ΓΔ: 2614.44 0.29% Τζίρος: 307.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σταύρος Καλαφάτης ομιλία
Φωτο: ΑΠΕ

Καλαφάτης: Καμία ανοχή σε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο επισημαίνει πως επιδιώκουμε μια ισορροπία ανάμεσα στην αρχή για αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων και την ανάγκη συγκρότησης αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

«Δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α ‘ Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» υπογραμμίζοντας ότι «οι Έλληνες στέκονται απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις με εθνική αυτοπεποίθηση».

Ο κ. Καλαφάτης σημειώνει ακόμα ότι «καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε το διάλογο, αλλά με σεβασμό στις αρχές της καλής γειτονίας και στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Χαρακτηρίζοντας «παρανοϊκές τις αποφάσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ο κ. Καλαφάτης εξηγεί: «Είναι παρανοϊκό να ισχυρίζεται ότι η χώρα του συνορεύει με τη Λιβύη» και υπογραμμίζει ότι «η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών είναι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Συμπληρώνει επίσης ότι «δεν έχουμε εκεί, ούτε συνοριακές, ούτε άλλες διαφορές. Συνεπώς προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης- μπορεί να γίνει μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες. Και μάλιστα για μια ενιαία οριοθέτηση που θα ξεκινά από τον Έβρο και θα καταλήγει στα ανατολικά όρια της υφαλοκρηπίδας του Καστελλόριζου. Για να γίνει, ωστόσο, αυτό χρειάζεται κοινό συνυποσχετικό, το κοινό συνυποσχετικό προϋποθέτει διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και διάλογος δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς εγκατάλειψη των τουρκικών προκλήσεων. Θα είναι προφανώς μια θετική εξέλιξη. Ακόμη και τότε, όμως, τίποτε δεν μπορεί να προεξοφλείται, καθώς η διαδικασία αυτή δοκιμάστηκε και τορπιλίστηκε πολλές φορές έως τώρα από την Άγκυρα».

Τεκμηριώνοντας την επισήμανσή του, ο κ. Καλαφάτης επικαλείται τις διερευνητικές επαφές της περιόδου 2002-2004 και παραπέμποντας στις αποκαλύψεις του τότε Έλληνα πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Σημίτη, σημειώνει: « Οι Τούρκοι είχαν βάλει στο τραπέζι, ακόμη και τους ισχυρισμούς τους για δήθεν γκρίζες ζώνες. Απαιτούσαν ταυτόχρονα, πριν αρχίσει η συζήτηση για τη σύνταξη συνυποσχετικού να παραιτηθεί η Ελλάδα -και μάλιστα με διεθνή συμφωνία- του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών της υδάτων στο Αν. Αιγαίο. Απαιτούσαν επιπλέον η κοινή προσφυγή να αφορά μόνο το Αιγαίο, ώστε να εξαιρεθεί το Καστελλόριζο και να εξεταστεί σαν μεμονωμένο και απομονωμένο νησί που δεν έχει –όπως διατείνονται- κανένα δικαίωμα στις θαλάσσιες ζώνες».

Σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο, ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει στην συνέντευξή του ότι, «επιδιώκουμε μια ισορροπία ανάμεσα στην αρχή για αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων και την ανάγκη συγκρότησης αυτοδύναμων κυβερνήσεων» και καταλήγει: «Εάν η πρότασή μας δεν γίνει δεκτή είναι προφανές πως στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε διπλές εκλογές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Δεν ξαναφέρνεις στο σπίτι μάστορα που σε κορόιδεψε

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως το κυβερνητικό παρελθόν Τσίπρα αποτελεί το βασικό κριτήριο αξιολόγησης του, κατηγορώντας τον για σχέσεις με συμφέροντα και τονίζοντας ότι οι πολίτες δεν ξεχνούν την περίοδο διακυβέρνησής του.
Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Η πνευματική κληρονομιά του Ράμφου μένει ζωντανή

Ο Κωστής Χατζηδάκης αποχαιρετά τον Στέλιο Ράμφο, αναδεικνύοντας τη συμβολή του στη σύγχρονη σκέψη και θυμίζοντας την ιδιαίτερη παρέμβασή του στο συνέδριο της ΝΔ το 2017. Στέλνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
Θανάσης Κοντογεωργής πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Κοντογεώργης: Η ΔΕΘ δεν είναι παροχολογική, επιστρέφουμε δίκαια μέρισμα

Ο υφυπουργός Θ. Κοντογεώργης τόνισε στο ΕΡΤnews την αύξηση τουριστικών εσόδων και αφίξεων το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Για τη ΔΕΘ, ανέφερε πως αποτελεί ορόσημο για την οικονομική πολιτική και τη δίκαιη διανομή της ανάπτυξης.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Τα επιχειρήματα του κ. Σκέρτσου αναιρούνται διαρκώς

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον κ. Σκέρτσο για αλαζονεία και άστοχες δηλώσεις που προκαλούν δυσαρέσκεια, υποστηρίζοντας ότι αγνοεί την πραγματικότητα της ακρίβειας και της μείωσης εισοδήματος που αναδεικνύει και ο ΟΟΣΑ.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Οι υποκλοπές είναι ζήτημα δημοκρατίας και δικαίου

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγορεί τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου για συγκάλυψη του σκανδάλου παρακολουθήσεων και τη χρονική συγκυρία της απόφασης, τονίζοντας πως οι δημοκρατικές δυνάμεις δεν θα σταματήσουν να παλεύουν για τη δικαιοσύνη.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Σδούκου: Πρώτα οι αποζημιώσεις και η αποκατάσταση των πυρόπληκτων

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, μίλησε στην ΕΡΤ3 για τις πυρκαγιές, τα αντιπλημμυρικά έργα, τις αποζημιώσεις, τη στήριξη μέσω MyAgro και τις πιθανές πολιτικές συνεργασίες, τονίζοντας πως η κλιματική κρίση είναι πραγματική.