ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:33:39
Mitsotakis Kyriakos, Kivernisi, Kyvernisi
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Μητσοτάκης: Ισχυρές οι τράπεζες, οι καταθέσεις είναι προστατευμένες

Ο πρωθυπουργός δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο ότι «η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτήν τη συζήτηση από μία πολύ ενισχυμένη θέση σε σχέση με το πού βρισκόταν το 2019».

Η Ουκρανία, η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ενέργεια και το μεταναστευτικό είναι τα θέματα του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος τόνισε πως οι καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας είναι μπροστά μας. Η αύξηση των επιτοκίων πιέζει τους δανειολήπτες αλλά η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα βοηθήσει και στη μείωση του κόστους δανεισμού. Παράλληλα είπε πως θέλει να διαβεβαιώσει όλους τους καταθέτες πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και οι καταθέτες δεν έχουν να ανησυχούν για κάτι. 

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα έχει ως κύριο ζήτημα τα θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτήν τη συζήτηση από μία πολύ ενισχυμένη θέση σε σχέση με το πού βρισκόταν το 2019. Με μία οικονομία, η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, με την ανεργία να αποκλιμακώνεται, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειώνεται με τον γρηγορότερο ρυθμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την πατρίδα μας, πια, να είναι πρωταθλήτρια σε σχέση με τα ιστορικά στατιστικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Αυτό επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να εξακολουθεί να στηρίζει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, αλλά μας κάνει και πιο αισιόδοξους ότι οι καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα μπροστά μας. Βεβαίως, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία σειρά από μεγάλες οικονομικές προκλήσεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στην εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία είναι αποτέλεσμα της απρόκλητης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρομαι και στα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, μία αύξηση των επιτοκίων την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρίνει απαραίτητη προκειμένου να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό. Γνωρίζουμε ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων πιέζει και τους Έλληνες δανειολήπτες, καθώς τους υποχρεώνει να διαθέσουν μεγαλύτερο κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματός τους για τις δανειακές τους εξυπηρετήσεις».

«Όμως, θέλω να τονίσω ότι η άλλη όψη του νομίσματος, της προόδου που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι οι τράπεζές μας είναι πια ισχυρές. Και μπροστά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική καταιγίδα, η οποία ξετυλίχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, θέλω να διαβεβαιώσω, ακόμα μία φορά, όλους τους Έλληνες καταθέτες ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και ότι οι καταθέσεις τους είναι προστατευμένες. Και, βέβαια, καθώς η Ελλάδα θα εξακολουθεί να κάνει βήματα προόδου και να αποκτά -επιτέλους- την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, θα μπορούμε να προσβλέπουμε ότι και το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για τα ελληνικά νοικοκυριά, για την ελληνική Δημοκρατία θα μειωθεί, με αποτέλεσμα να μην είμαστε τόσο αρνητικά εξαρτημένοι από οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν θα διστάσουμε να παρέμβουμε για καταχρήσεις τραπεζών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη παρέμβει για τις τραπεζικές προμήθειες και δεν θα διστάσει να το ξανακάνει αν υπάρξουν καταχρήσεις, ενώ ζήτησε φιλικότερη στάση των τραπεζών προς νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Φορολογία και τεχνολογία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ούτε τα εμβάσματα από το εξωτερικό «σπάνε» την πενταετή παραγραφή της Εφορίας

Τα εμβάσματα από τράπεζες του εξωτερικού σε λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα δεν μπορούν να ελεγχθούν εάν έχει παρέλθει η πενταετία, έκρινε το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 18 σημεία που κρίνουν νόμιμες ή παράνομες τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών

Οι φορολογούμενοι που ελέγχονται από τη εφορία για τις καταθέσεις τους οφείλουν να έχουν διαθέσιμα τα δικαιολογητικά των κινήσεων των τραπεζικών τους λογαριασμών που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους.
Αποδόσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμοιβαία κεφάλαια: Νέο ρεκόρ 22 ετών με ενεργητικό 33,7 δισ. ευρώ

Σε νέο υψηλό 22 ετών έφτασε το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων που έπιασε τα 33,7 δισ. με αύξηση 15% και εισροές 4,3 δισ. από τις αρχές του έτους. Στα  ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια η μερίδα του λέοντος.
Αποδόσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταθέσεις: Στην «επίθεση» οι μικρές τράπεζες, προσφέρουν επιτόκια έως 2,25%

Δυναμική «επίθεση» στις καταθέσεις πραγματοποιούν οι μικρότερες τράπεζες, προσφέροντας επιτόκια σε προθεσμιακές καταθέσεις και αποταμιευτικούς λογαριασμούς που ξεπερνούν το 2%.