ΓΔ: 2358.88 0.56% Τζίρος: 103.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:27:44
Φώτο: Shutterstock

Υπογραφή του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου

Με την υπογραφή του προγράμματος επιβεβαιώνεται η διαρκώς αναβαθμιζόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ισχυροποιούνται περαιτέρω οι δεσμοί των Ενόπλων Δυνάμεών τους.

Το πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας - Αιγύπτου (Military Cooperation Program) για το έτος 2023 υπόγραψαν στην Αθήνα ο διευθυντής του Κλάδου Στρατηγικής - Πολιτικής - Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ ταξίαρχος Νικόλαος Χολέβας και ο υποδιευθυντής του Κλάδου Σχεδίασης και Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ταξίαρχος Mohamed Mohamed Tawfik Moawad.

Το εν λόγω ΠΣΣ περιλαμβάνει 32 δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν 17 στην Ελλάδα και 15 στην Αίγυπτο, και αφορούν μεταξύ άλλων σε:

  • Συμμετοχή σε διακλαδικές ασκήσεις, όπως και σε αντίστοιχες των επιμέρους Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων,
  • Συνεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα Διαχείρισης Κρίσεων, Ηλεκτρονικού Πολέμου, καθώς και Έρευνας και Διάσωσης,
  • Συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων,
  • Ανταλλαγή προσωπικού και επισκέψεων σε σχολές και πολυεθνικά σχολεία και
  • Επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Με την υπογραφή του προγράμματος επιβεβαιώνεται η διαρκώς αναβαθμιζόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ισχυροποιούνται περαιτέρω οι δεσμοί των Ενόπλων Δυνάμεών τους και παράλληλα διευρύνεται η διαλειτουργικότητά τους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καταλήγει ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια αύριο δύο συμφωνίες στρατιωτικής εκπαίδευσης Ελλάδας-Αιγύπτου

Στην Ολομέλεια εισάγονται δύο πρωτόκολλα συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου για στρατιωτική εκπαίδευση, που προβλέπουν ανταλλαγή αξιωματικών στα ανώτατα στρατιωτικά ιδρύματά τους, με στόχο την εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων.
ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Αιφνιδιασμός και επικίνδυνη ολιγωρία της κυβέρνησης για τη Μονή Σινά

Ο Μιχάλης Κατρίνης καταγγέλλει απουσία διπλωματικής παρέμβασης για τη Μονή Σινά και επισημαίνει κυβερνητική αδράνεια απέναντι στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει συγκρούσεις με τα συμφέροντα».
Νίκος Δένδιας βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας στο ΝΑΤΟ: «Ατζέντα 2030» και αμυντικές δαπάνες άνω του 3%

Ο υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας τόνισε, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τη δέσμευση της Ελλάδας στην «Ατζέντα 2030», την ολιστική αμυντική προσέγγιση και τις αυξημένες δαπάνες άμυνας, ξεπερνώντας το 3% και φτάνοντας έως και 5% του ΑΕΠ.