ΓΔ: 2355.3 0.41% Τζίρος: 315.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Μέγαρο Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, επίσημη κατοικία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

«Λευκός» καπνός για τους πυραύλους Spike NLOS βγήκε από το ΚΥΣΕΑ

Μετά από πολλές αναβολές το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ότι επίκειται η ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας των συστημάτων Spike NLOS με την υπογραφή των συμβάσεων.

H πορεία υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας ήταν το κύριο αντικείμενο της τακτικής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος επίκειται η ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας των συστημάτων Spike NLOS με την υπογραφή των συμβάσεων, στις οποίες προβλέπεται αυξημένη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα των πυραύλων Spike NLOS που αφορά τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία Στρατού έπρεπε να έχει υπογραφεί από τον περασμένο Δεκέμβριο με την ισραηλινή εταιρεία Rafael το οποίο και έχει κόστος περίπου 330 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο υπερσύγχρονο πυραυλικό σύστημα θα συμβάλει στην αμυντική θωράκιση της χώρας, καθώς συνδυάζει το σχετικά μικρό μέγεθος με πολύ μεγάλη εμβέλεια ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλά από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής από το συγκεκριμένο σύστημα ο Στρατός Ξηράς θα προμηθευτεί 17, 8 το Πολεμικό Ναυτικό και 9 η Αεροπορία Στρατού.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα θετικό είναι η αυξημένη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, καθώς αυτό ήταν ένα από τα «αγκάθια» που δυσκόλευαν την συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ισραηλινή εταιρεία και δεν «έπεφταν» οι υπογραφές τόσο καιρό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Antidrone, αντιdrone
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΑΒ: Με τον «Κένταυρο» και τη συνεργασία με IAI στη νέα εποχή αεράμυνας

Η ΕΑΒ ενσωμάτωσε το αντι-drone σύστημα «Κένταυρος» στο Barak-MX της IAI, ενισχύοντας την πολυεπίπεδη αεράμυνα απέναντι σε drones και πυραυλικές απειλές. Τι λέει στο BD ο Κ. Ενωτιάδης, Διευθυντής στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Πολέμου της ΕΑΒ.
Νίκος Δένδιας σε παρέλαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασπίδα του Αχιλλέα: Το εξοπλιστικό των 3 δισ. που μεταμορφώνει την αεράμυνα

Προτεραιότητα παίρνει πλέον η «Ασπίδα του Αχιλλέα», ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα αεράμυνας με ελληνική βιομηχανική συμμετοχή άνω του 25% και στόχο τη ριζική αναβάθμιση της ικανότητας αποτροπής έως το 2030.