ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
Φωτο: Stringer / SOOC

Κ. Σκρέκας: Αναβάθμιση της ζωής των πολιτών με 34 έργα ύψους 160 εκατ.

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε πως πήραν το πράσινο φως για χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης περιβαλλοντικά έργα επεξεργασίας λυμάτων με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

Τριάντα τέσσερα έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 160 εκατομμυρίων ευρώ εντάσσονται στη Δράση «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων, περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων σε επιλεγμένες πόλεις» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, με τα εν λόγω «έργα υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, αναβαθμίζουμε σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών». Τα έργα αφορούν στους Δήμους Ιωαννίνων, Χερσονήσου, Καρδίτσας, Πάρου, Ηρακλείου, Μακρακώμης, Θήρας, Χανίων, Σικυωνίων, Ναυπλιέων, Κυθήρων, Καβάλας, Ακτίου-Βόνιτσας, Δράμας, Ιητών (Ίος), Λάρισας, 'Αρτας, Βόρειας Πεδιάδας (Χερσόνησος, Κρήτη), Ξάνθης, Λαμίας, Λιβαδειάς, Αγίου Νικολάου, Αιγιαλείας, Ορεστιάδας, Καλαμάτας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Κιλκίς, Βόλου, καθώς και στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ).

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, ανακοινώνει στους Έλληνες πολίτες την έγκριση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικά 34 έργων επεξεργασίας λυμάτων με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και περισσότερο σεβασμό στο Περιβάλλον. Η πολιτική μας για ταχεία μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή, προωθείται με γοργούς ρυθμούς. Κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση, με σειρά πολιτικών αποφάσεων που υλοποιούμε, τιμώντας την ψήφο και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών».

Ειδικότερα, στην πρώτη υποκατηγορία έργων, που πρόκειται να υλοποιηθούν ύστερα από σχετική έγκριση του ΥΠΕΝ, εντάσσονται 15 έργα για την αναβάθμιση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού, ενώ στη δεύτερη υποκατηγορία έργων, εντάσσονται 19 έργα για την υλοποίηση υποδομής διαχείρισης ιλύος (λυματολάσπη) από εγκαταστάσεις επεξεργασίας ιλύος. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται η ένταξη νέων έργων στην υποκατηγορία για έργα υποδομής δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Κ.).

Απ΄ την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Η έγκριση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης των 15 έργων αναβάθμισης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων και των 19 έργων διαχείρισης της λυματολάσπης, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα της χώρας μας προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης των υποδομών διαχείρισης λυμάτων. Τα έργα αυτά όταν ολοκληρωθούν θα διαμορφώσουν εγκαταστάσεις με λιγότερες ενεργειακές ανάγκες, άρα λιγότερο ενεργειακό κόστος, αλλά και εγκαταστάσεις που θα προστατεύουν πολύ καλύτερα το περιβάλλον από ό,τι πριν. Η δουλειά μας έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα στην προστασία του περιβάλλοντος και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

μακέτα οικίας κατασκευής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Real estate: Επενδύσεις 8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ως το 2026

Οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων μέσω του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης φτάνουν τα 8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο Ορέστης Καβαλάκης στην Prodexpo 2026. Νέο στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙΙ» με μεγαλύτερη ευελιξία.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Η πλήρης αξιοποίηση των δανείων φέρνει επενδύσεις

Με 35,95 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια, το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις σε όλη τη χώρα, με το δανειακό σκέλος να κινητοποιεί συνολικά κεφάλαια άνω των 45 δισ. ευρώ.
Ελληνική σημαία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ελλάδα 2.0»: Στην τελική ευθεία το Ταμείο Ανάκαμψης – Στα 24,6 δισ. ευρώ οι εισπράξεις

Το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» βρίσκεται στο τελικό στάδιο, με 54% των οροσήμων να έχουν ολοκληρωθεί και 24,6 δισ. ευρώ να έχουν εισπραχθεί. Τα τελευταία αιτήματα πληρωμής θα κατατεθούν έως 30/9, με συνολικό ύψος 6,7 δισ. ευρώ.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 100 δισ. για επενδύσεις στην Ελλάδα την επόμενη οκταετία

Νέα εποχή χρηματοδοτήσεων ανοίγει για την Ελλάδα μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, με περισσότερα από 100 δισ. ευρώ διαθέσιμα την επόμενη οκταετία για επενδύσεις σε επιχειρήσεις, ενέργεια, υποδομές, τεχνολογία και πράσινη ανάπτυξη.
Γιάννης Μπρατάκος χαμογελά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Μπρατάκος: Νέο συμβόλαιο ανάπτυξης μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

Με την ομιλία του προέδρου ΕΒΕΑ, Γ. Μπρατάκου, εγκαινιάστηκε το περίπτερο του ΕΒΕΑ στη ΔΕΘ, με βασικό θέμα το «Νέο παραγωγικό συμβόλαιο» για τη χώρα μετά το Ταμείο Ανάκαμψης και τη συμμετοχή αρμόδιων υπουργών.