ΓΔ: 2593.57 -0.90% Τζίρος: 244.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
Φωτο: ΑΠΕ

Θ. Σκυλακάκης: Η ενεργειακή κρίση βρήκε απροετοίμαστη την Ευρώπη

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Ευρώπη βρέθηκε ενώπιον μιας επιθετικής Ρωσίας και ταυτόχρονα μπροστά στην ανάγκη να σταματήσει βίαια η εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες.

Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Ευρώπη και αυτό διότι η ενεργειακή κρίση ήρθε και βρήκε τις μεγαλύτερες οικονομίες εντελώς απροετοίμαστες. Και μεταξύ αυτών βέβαια και την Γερμανία, που είναι αντικειμενικά η μεγαλύτερη και ενδεχομένως και η πιο ανταγωνιστική οικονομία, τουλάχιστον μέχρι πρότινος σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στο συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» στο Ζάππειο, ο κ. Σκυλακάκης, τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη βρέθηκε ενώπιον «μιας επιθετικής Ρωσίας και ταυτόχρονα μπροστά στην ανάγκη να σταματήσει βίαια η εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες».

«Αυτό συνδυάζεται και με μια άνοδο του λαϊκισμού Δεξιού και Αριστερού. Θα τον έλεγα populism. Είναι λίγο διαφορετική η έννοια στα Αγγλικά. Και στην, και προς τα Δεξιά και προς τα Αριστερά. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κάτι το οποίο δυσκολεύει την διαμόρφωση συμβιβασμών που είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο προχωρεί η Ευρώπη», τόνισε. Θεωρεί πως η άνοδος του λαϊκισμού «δυσκολεύει όλο το ευρωπαϊκό μοντέλο και την δημιουργία συμβιβασμών με βάση τους οποίους προχωρά η Ευρώπη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο ότι στην Ευρώπη, «η λέξη συμβιβασμός είχε θετική έννοια. Στην Ελλάδα όμως οι συνειρμοί του συμβιβασμού ήταν πάντα αρνητικοί. Ήταν μεγάλο επίτευγμα να πετύχεις έναν συμβιβασμό».

Τόνισε πως τα τελευταία χρόνια «οι μεγάλες κρίσεις ήταν ευρωπαϊκές. Και με αυτή την έννοια η Ευρώπη κατάφερε και ανταποκρίθηκε για να πούμε και τη θετική πλευρά σε αυτές τις κρίσεις». Και προσέθεσε πως η Ευρώπη είχε μία πετυχημένη αντίδραση σε ότι αφορά την πανδημία. Συνέκρινε μάλιστα ο κ. Σκυλακάκης την αντίδραση της Κίνας απέναντι στον Covid-19, χαρακτηρίζοντάς την αποτυχημένη.

Στάθηκε επίσης στο γεγονός της ενότητας «που επέδειξε η Ευρώπη, στην πρωτοφανή στην Ουκρανική κρίση, παρά τα διαφορετικά συμφέροντα, τουλάχιστον στην ουσία της υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Με αυτήν την έννοια παρά τις δυσκολίες εγώ παραμένω βαθιά αισιόδοξος για το Ευρωπαϊκό όραμα που είναι ότι καλύτερο έχει σκεφτεί η ανθρωπότητα στην ιστορία της. Το όραμα της ειρήνης, της δημοκρατίας, του διαλόγου και της προόδου μέσα από τη συναίνεση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντλία πετρελαίου Rosneft
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Μείωση 24% στα έσοδα από πετρέλαιο-αέριο, χαμηλό 4ετίας

Τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώθηκαν το 2025 κατά 24%, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ανήλθαν στα 8,48 τρισεκατομμύρια ρούβλια έναντι 11,13 τρισ. το 2024.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ξεκίνησε εισαγωγές καυσίμων, αναφέρει ο αν. πρωθυπουργός

Η Ρωσία άρχισε να εισάγει καύσιμα λόγω ελλείψεων μετά από ουκρανικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές, ενώ αναμένεται επαναλειτουργία διυλιστηρίων που έχουν κλείσει για συντήρηση, σύμφωνα με τον Αλ. Νόβακ.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Υποβάθμισε τις ζημιές από ουκρανικές επιθέσεις σε εργοστάσια

Ο Πούτιν δήλωσε πως οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως διυλιστήρια και αποθήκες της Wildberries, δεν είχαν σοβαρές επιπτώσεις στη Ρωσία, υποβαθμίζοντας τη σημασία τους σε οικονομικό συνέδριο.
αντλίες άντλησης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ελλείψεις καυσίμων σε πολλές περιφέρειες της Μόσχας

Οι ρωσικές αρχές παραδέχονται δυσκολίες στην προμήθεια καυσίμων σε κάποιες περιοχές λόγω ουκρανικών επιθέσεων σε διυλιστήρια και λαμβάνονται μέτρα για ενίσχυση των παραδόσεων στις πιο ευάλωτες περιφέρειες.
αντλίες άντλησης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Περιορισμοί καυσίμων στο Όρενμπουργκ μετά από ουκρανικό πλήγμα

Λόγω επίθεσης με drones σε διυλιστήριο, η περιφέρεια Όρενμπουργκ στη Ρωσία επέβαλε περιορισμούς στην πώληση καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων ορίου στις ποσότητες, απαγόρευσης γεμίσματος δοχείων και συστήματος με μονές-ζυγές ημέρες.