ΓΔ: 2266.42 -1.26% Τζίρος: 288.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Συνάντηση Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον Ιάπωνα Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον κ. Kono βρέθηκαν οι δυνατότητες εμβάθυνσης της τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκφράστηκε η αμοιβαία βούληση για ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα νέων τεχνολογιών.

Συνάντηση με τον Ιάπωνα Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Taro Kono, είχε ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ξεκινώντας την επίσκεψή του στην Ιαπωνία. Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον κ. Kono βρέθηκαν οι δυνατότητες εμβάθυνσης της τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκφράστηκε η αμοιβαία βούληση για ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα νέων τεχνολογιών, διαδικτυακών υπηρεσιών και τεχνητής νοημοσύνης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης διαβεβαίωσε τον κ. Kono ότι o Ψηφιακός Μετασχηματισμός αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση και τον ενημέρωσε για τις πολιτικές που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα για την επίτευξη της Ψηφιακής Μετάβασης. Παράλληλα, αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν οι περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας, ιδίως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς ο κ. Kono είναι πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας της Ιαπωνίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρβιτσιώτης τον ενημέρωσε για τη συνεχιζόμενη παραβατικότητα και ρητορική όξυνσης της Τουρκίας, που απειλεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία. Ειδική αναφορά έκανε στην παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία υπενθύμισε ότι έχει υπογράψει και η Ιαπωνία, ενώ επισήμανε ότι δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί, ώστε να εξυπηρετήσει το νέο-οθωμανικό όραμα. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη απόλυτου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία και η Ιαπωνία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία ως νησιωτικό κράτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα χρειάζεται στρατηγικούς εταίρους όπως η Ιαπωνία

Όπως αναφέρει, Ελλάδα και Ιαπωνία, παρά τη γεωγραφική απόσταση, έχουν πολλά κοινά σημεία αναφοράς, «τη μακρά ιστορία και πολιτισμό, τους ιδιαίτερους δεσμούς με τη θάλασσα, τη «γεωγραφική μοίρα» να ζούμε δίπλα σε μεγάλους και δύσκολους γείτονες.
Σημαία της Ιαπωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ θανάτωσης αρκούδων στην Ιαπωνία με πάνω από 14.000 περιστατικά

Πάνω από 14.000 αρκούδες σκοτώθηκαν στην Ιαπωνία κατά το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο, αριθμός ρεκόρ λόγω αύξησης των επιθέσεων σε ανθρώπους. Ο αριθμός είναι σχεδόν τριπλάσιος από πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σκοτ Μπέσεντ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπέσεντ συναντά τους ηγέτες Ιαπωνίας και Ν. Κορέας πριν τη σύνοδο Τραμπ-Σι

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, θα ταξιδέψει τη Δευτέρα σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα για συναντήσεις ενόψει της συνόδου κορυφής Τραμπ-Σι στο Πεκίνο, ανακοινώνοντας επίσης επαφές με Ιάπωνες και Κινέζους αξιωματούχους.
Αρκούδα σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από επίθεση αρκούδας φέτος

Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν την πρώτη φετινή θανατηφόρα επίθεση αρκούδας σε βάρος 55χρονης στη βόρεια Ιαπωνία, ενώ ερευνούν άλλα δύο ύποπτα περιστατικά θανάτου, τη στιγμή που το 2025 καταγράφηκαν ρεκόρ 13 θάνατοι.
Πλανήτης Γη στο διάστημα
ΔΙΕΘΝΗ

Ανακαλύφθηκε ατμόσφαιρα σε παγωμένο βράχο κοντά στον Πλούτωνα

Ιάπωνες αστρονόμοι βρήκαν ενδείξεις ατμόσφαιρας σε ένα μικρό παγωμένο σώμα πέρα από τον Πλούτωνα, αμφισβητώντας την πεποίθηση ότι τέτοια αντικείμενα δεν έχουν ατμόσφαιρα. Η ανακάλυψη ίσως επηρεάσει συζητήσεις για τον χαρακτηρισμό του Πλούτωνα.