ΓΔ: 2500.79 2.08% Τζίρος: 376.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κώστας Τασούλας ομιλία
Φώτο: ΑΠΕ

Κ. Τασούλας: Ξαναρχίζουν δραστηριότητες στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «η επανεκκίνηση γίνεται στην μνήμη του Φίλιππου Πετσάλνικου, που όχι μόνο οραματίστηκε αλλά και πραγματοποίησε την υλοποίηση αυτού του έργου».

Την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία Κωνσταντίνος Τασούλας, εγκαινιάζοντας στα Λιβάδια της Κοτύλης, στον Γράμμο, ένα νέο θεσμό, τις ετήσιες «Συναντήσεις στο Πάρκο» με πρώτο θέμα συζήτησης: «Σύνταγμα και εξωτερική πολιτική». Ο κ. Τασούλας τόνισε ότι «η επανεκκίνηση γίνεται στην μνήμη του Φίλιππου Πετσάλνικου, που όχι μόνο οραματίστηκε αλλά και πραγματοποίησε την υλοποίηση αυτού του έργου».

Ο πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε αυτό που με μεγάλη διορατικότητα ξεκίνησε ο Φίλιππος Πετσάλνικος», πρόσθεσε ότι οι ιδέες από φορείς των Ιωαννίνων της Καστοριάς και της Κοζάνης για το ζωντάνεμα του χώρου θα μας βοηθήσουν «να χαράξουμε νέους προσανατολισμούς» και υποσχέθηκε ότι με τις εκδηλώσεις «θα συμβάλλουμε και μείς από την πλευρά μας στον επιτελικό στόχο της εθνικής συμφιλίωσης, μιας δύσκολης πορείας με ψυχολογικά, πολιτικά, ιστορικά και κοινωνικά στοιχεία, που όμως δεν πρέπει να την εγκαταλείψουμε».

Διευκρίνισε, λέγοντας ότι η Εθνική Συμφιλίωση δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και ότι πρόκειται για ένα δύσκολο στόχο που θέλει υπερβάσεις στο συλλογικό και προσωπικό επίπεδο. «Δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι επειδή το διακηρύσσουμε και στον επίσημο δημόσιο λόγο μας, συμφωνούμε ότι η εθνική συμφιλίωση έχει επιτευχθεί απολύτως. Είναι ένας δύσκολος στόχος, θέλει σημαντικές υπερβάσεις συλλογικές και προσωπικές. Δεν έχουμε φτάσει στον ιδεώδη στόχο επιτεύξεως εθνικής συμφιλίωσης και δεν είμαι βέβαιος ό,τι παθαίνουμε, απαραιτήτως μας οδηγεί στο να μαθαίνουμε».

Θέλοντας να υποστηρίξει το γεγονός ότι δεν μαθαίνουμε πάντα από ό,τι παθαίνουμε, έφερε ως παράδειγμα τον Ελευθέριο Βενιζέλο που άφησε ως κληρονομία την μετάφραση του Θουκυδίδη, όπου περιγράφεται με δραματικούς τόνους η αλληλοεξόντωση αριστοκρατικών και δημοκρατικών, σημειώνοντας ότι «ο Ελευθέριος Βενιζέλος έχοντας ζήσει, έχοντας υποστεί, έχοντας μετάσχει σε ένα σκληρό διχασμό που προϋπήρξε του διχασμού της δεκαετίας του ΄40, μέσω αυτής της μετάφρασης επιθυμούσε να βοηθήσει τους Έλληνες να καταλάβουν αυτές τις συνέπειες». Μίλησε και για την συμφιλίωση με την φύση, λέγοντας ότι πρέπει «να διατηρήσουμε μαζί με την ιστορική μνήμη και την πανάκριβη εικόνα του Γράμμου με τα πλούσια δάση και τον φυσικό πλούτο που μας περιβάλλει».

Ο κ. Τασούλας, ανοίγοντας στο κοινό την λειτουργία του Πάρκου μετά από μια μακρά περίοδο πανδημίας, υποσχέθηκε ότι «ο χώρος που είναι κατάφορτος από την ιστορική μνήμη, ένας τόπος που ήταν αιματηρό πεδίο μάχης, θα γίνει πεδίο γνώσης, ανταλλαγής απόψεων, στην απόπειρα μας να κατανοήσουμε τον σύγχρονο κόσμο, να χειριστούμε το μέλλον». Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι «η σχέση του Συντάγματος με την εξωτερική πολιτική» που αποτελεί το πρώτο θέμα της συνάντησης, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για διάλογο σε ένα θέμα που δεν έχει ψηλαφηθεί εις βάθος μέχρι στιγμής.

Στα 10 χρόνια λειτουργίας του πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης έχουν γίνει εκδηλώσεις τόσο από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων όσο και από πανεπιστημιακούς φορείς, με θέματα σχετικά με την ιστορία, την μνήμη, τα γεγονότα του εμφυλίου και είναι η πρώτη φορά που στις εκδηλώσεις δεν είναι παρών ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο πολιτικός που εμπνεύστηκε και συνέβαλε αποφασιστικά στην λειτουργία του. Να σημειώσουμε ότι ο αείμνηστος Φ. Πετσάλνικος, στον βαθμό που του επέτρεπαν οι ενασχολήσεις του, ήταν πάντοτε παρόντας στις εκδηλώσεις λόγου που λάμβαναν μέρος στις εγκαταστάσεις του Πάρκου και είχε πάντα να θυμηθεί λεπτομέρειες από τις συναντήσεις του με τους δύο πρωταγωνιστές του Εμφυλίου, τον στρατηγό Θρασύβουλο Τσακαλώτο και τον Μάρκο Βαφειάδη την περίοδο που μοιράστηκε μαζί τους την ιδέα δημιουργίας του πάρκου. Στην πρώτη εκδήλωση με τίτλο «Συναντήσεις στο Πάρκο» με θέμα «Σύνταγμα και Εξωτερική Πολιτική» ήταν παρόντες και μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος πρώην προέδρου της Βουλής, η σύζυγος και ο αδελφός του που χαιρέτισαν με συγκίνηση τις εργασίες της ημερίδας.

Στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησε, μίλησαν οι Παναγιώτης Δουδωνής (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), Παναγιώτης Μαντζούφας (ΑΠΘ), Νίκος Παπασπύρου (ΕΚΠΑ), ενώ έκαναν παρεμβάσεις ο Γιώργος Κατρούγκαλος (πρώην υπουργός, ΔΠΘ) και ο Πέτρος Λιάκουρας (Πανεπιστήμιο Πειραιώς). Αργά το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Πάρκου, από τον επιστημονικό υπεύθυνο Θεόδωρο Σιόντη. Το απόγευμα θα ακολουθήσει στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Συνταγματισμός και κυριαρχία-Διεθνής και εσωτερική έννομη τάξη» όπου θα μιλήσουν ο 'Αγγελος Συρίγος (υφυπουργός Παιδείας, Πάντειο Πανεπιστήμιο), ο Γιώργος Σωτηρέλης (ΕΚΠΑ), ο Γιώργος Κατρούγκαλος (πρ. υπουργός, ΔΠΘ) η Σοφία Γαλάνη (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και ο Γιώργος Καραβοκύρης (ΑΠΘ).Παρόντες στην εκδήλωσης ήταν η βουλευτής Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου, οι δήμαρχοι Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης και Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος, καθώς και η εκπρόσωπος του Γραφείου Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτήριο Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παφίλης: Κόφτες για ΑμεΑ, δισεκατομμύρια για μεγάλες εταιρείες

Ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ κατηγορεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση για δημοσιονομικούς περιορισμούς, καταγγέλλει προεκλογική κοροϊδία για το «Προσωπικό Βοηθό ΑμεΑ» και επισημαίνει πως θα καλυφθούν ελάχιστοι από τους 600.000 ανάπηρους.
Γιώργος Κώτσηρας βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαγόρευση ηλεκτρικών πατινιών σε ανήλικους για οδική ασφάλεια

Ο αν. υπουργός Μεταφορών Γ. Κώτσηρας τόνισε τη σημασία του νέου πλαισίου για τα ηλεκτρικά πατίνια, που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο, με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και κυρίως την προστασία ανηλίκων από τροχαία ατυχήματα.
Το κτίριο της Κνεσέτ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλή του Ισραήλ ενέκρινε τη διάλυσή της και ανοίγει ο δρόμος για εκλογές

Η Κνεσέτ του Ισραήλ ενέκρινε τη διάλυσή της μετά από τετραετή θητεία, ανοίγοντας τον δρόμο για εκλογές στις 27 Οκτωβρίου. Παρών στην καθοριστική ψηφοφορία ήταν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, που διεκδικεί νέα θητεία.
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Σάββατο ψηφίζεται ο νέος πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Το Σάββατο στις 9 π.μ. θα γίνει η εκλογή νέου προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με υποψήφιους τους Παύλο Πολάκη και Ρένα Δούρου. Ταυτόχρονα, συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή. Νέος γραμματέας ΚΟ εξελέγη ο Γιάννης Αμανατίδης.
Κτίριο Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χήτας: Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις ανεξάρτητες αρχές

Ο Κ. Χήτας της Ελληνικής Λύσης κατήγγειλε τη ΝΔ ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση ευνοεί την ανευθυνότητα μέσω πολλών ανεξάρτητων αρχών και συγκεντρωτισμό, ζητώντας επιστροφή εξουσιών και πόρων στην περιφέρεια και ενίσχυση διαφάνειας.