ΓΔ: 2318.73 2.07% Τζίρος: 196.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:12
dimas-xristos
Φώτο: Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας

Χρ. Δήμας: Άλμα δεκαετίας στην αύξηση δαπανών σε έρευνα και καινοτομία

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Elevate Greece παρέχει σημαντικά κίνητρα για νέους επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες και φορολογικές ελαφρύνσεις σε επενδυτικούς «αγγέλους».

Τα δυο τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει καταφέρει να καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση της δεκαετίας σε δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D), ήτοι 17,2%, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Νέα Δημοκρατία- Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων «Επιχειρείτε!».

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υφυπουργός: «Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Νέα Δημοκρατία - Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων "Επιχειρείτε!" μίλησα για τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την έρευνα και την ανάπτυξη. Τα δυο τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει καταφέρει να καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση της δεκαετίας σε δαπάνες για το R&D (17,2%), ενισχύοντας νέους ταλαντούχους ερευνητές και επιχειρηματίες.

Το Elevate Greece αποτελεί το πρώτο σύστημα καταγραφής και προώθησης του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα, παρέχοντας σημαντικά κίνητρα για νέους επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες, καθώς και φορολογικά ελαφρύνσεις σε επενδυτικούς αγγέλους (angel investors) κ.ά.».

Επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισκέφθηκε το Joist Innovation Park στη Λάρισα για την εκκίνηση των δραστηριοτήτων του πάρκου. Το Joist είναι ένα σύγχρονο και λειτουργικό πάρκο καινοτομίας, που στεγάζεται σε ένα παλιό βιομηχανικό κτίριο στο κέντρο της πόλης. Το πάρκο πλέον θα φιλοξενεί εταιρείες - τεχνοβλαστούς, νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και τμήματα ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων.

Το Πάρκο Καινοτομίας JOIST δημιουργεί νέους τρόπους με τους οποίους η καινοτομία υιοθετείται από άτομα και επιχειρήσεις με διαφορετικό υπόβαθρο και στόχους. Παρέχει ιδιαίτερες υπηρεσίες στους επισκέπτες του όπως η Εικονική/Επαυξημένη Πραγματικότητα, κάνοντας το έναν ελκυστικό προορισμό, ενώ παρέχει εργασιακές πρακτικές στην ψηφιακή υγεία, την εκπαιδευτική και αγροδιατροφική τεχνολογία και τον ψηφιακό τουρισμό.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, δήλωσε πως «με την έναρξη των δραστηριοτήτων του Πάρκου Καινοτομίας Joist γίνεται ένα ακόμα βήμα προς τον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε ένα κόμβο καινοτομίας. Η λειτουργία ενός σύγχρονου πάρκου καινοτομίας στην καρδιά της Λάρισας δημιουργεί μία σημαντική κοιτίδα έρευνας και ανάπτυξης πρωτοποριακών λύσεων, σε μία περιοχή που παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική τόσο με τις νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, όσο και με τα ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα που λειτουργούν εκεί. Θέλω να συγχαρώ όλες και όλους όσους συνέβαλαν στην έμπνευση και υλοποίηση του Joist Innovation Park».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελλάδα και Αλβανία σημαίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες επενδυτικές ευκαιρίες στο φόρουμ Ελλάδας - Αλβανίας

Στις 22 Μαΐου 2026, πραγματοποιήθηκε το Επιχειρηματικό Forum Ελλάδας-Αλβανίας στο ΕΒΕΑ, με στόχο την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων και την προώθηση νέων επενδύσεων, παρουσία εκπροσώπων από Αθήνα και Τίρανα.
Λογότυπο Enterprise Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα προσφέρει σταθερότητα και ευκαιρίες κερδοφορίας για επενδυτές

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece, Δημήτρης Σκάλκος τόνισε στο Συνέδριο Πελοποννήσου ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και εξωστρεφή, αξιόπιστη οικονομία, ιδανική για επενδύσεις, με αυξημένη διαφάνεια και ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.
Χρηματιστήριο Αθηνών εσωτερικό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διεθνή ΜΜΕ για την ψηφιακή μεταρρύθμιση και την οικονομία της Ελλάδας

Η Ελλάδα αναδεικνύεται ως παράδειγμα επιτυχημένων μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής σταθερότητας, με διεθνή μέσα να επισημαίνουν τη μετατροπή της σε χώρα με πλεόνασμα, χάρη και στην εκτεταμένη ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης.
Καινοτομία στον χώρο εργασίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Κλειδί για ανάπτυξη και εισοδήματα η αύξηση παραγωγικότητας

Η παραγωγικότητα, κλειδί για την ανάπτυξη και τα εισοδήματα, απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις σε εργαζόμενους, δεξιότητες, επιχειρήσεις και ψηφιακό μετασχηματισμό, αναφέρουν ΣΕΒ και ΙΟΒΕ. Θετικά ο ΣΕΒ σε μείωση ωρών, αν αυξάνει την παραγωγικότητα.