ΓΔ: 2500.79 2.08% Τζίρος: 376.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Συνεδρίαση Βουλής Ελλάδας
Φώτο: ΑΠΕ

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την διαμεσολάβηση

Στόχος είναι να εισάγουμε μια διαφορετική νομική κουλτούρα: αυτή της φιλικής και εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ.Τσιάρας.

Με την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να τάσσονται υπέρ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις» ψηφίστηκε απόψε από την Ολομέλεια. Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ.Τσιάρας, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που συνιστά μια ανάγκη για την σημερινή πραγματικότητα και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή εξελιγμένη χώρα που δεν έχει υιοθετήσει τον θεσμό της διαμεσολάβησης ως βασική διαδικασία αξιόπιστης εναλλακτικής και πρόσθετης μεθόδου διαφορών χωρίς την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.

«Δέχομαι την κριτική της Αντιπολίτευσης, αλλά όχι τουλάχιστον επί ζητημάτων τα οποία βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα. Διότι η πραγματικότητα είναι μία, αδιάψευστη και ουδείς μπορεί να ξεφύγει από αυτή. Κι όσο πιο εύκολα την δούμε, τόσο περισσότερο θα βοηθήσουμε την ελληνική κοινωνία», είπε ο κ. Τσιάρας.

Εξήγησε ότι ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να αλλάξουμε την νομική κουλτούρα στην πατρίδα μας και προς τούτο προέτρεψε να αναλάβουν όλοι την ευθύνη που τους αναλογεί.

«Δεν είναι το ζήτημα απλά και μόνο να φέρουμε έναν καινούργιο θεσμό που απλώς θα δημιουργήσει μια διαφορετική λογική και σίγουρα θα αποφορτίσει το τεράστιο βάρος που υπάρχει στην ελληνική Δικαιοσύνη, το οποίο είναι οπωσδήποτε ένα μεγάλο ζητούμενο, αλλά να μπορέσουμε να προάξουμε μια διαφορετική κουλτούρα. Αυτή, που θα μας δώσει την δυνατότητα να εισάγουμε ένα διαφορετικό πνεύμα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης: της φιλικής και εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών. "Αυτή είναι φιλοσοφία του νομοσχεδίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αφού παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι αυτοτελές και ολοκληρωμένο, το οποίο περιγράφει όλους τους όρους και όλους τους κανόνες της λειτουργίας του θεσμού της διαμεσολάβησης, χαρακτήρισε "πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική κοινοβουλευτική πραγματικότητα" ότι τα κόμματα στάθηκαν σε αυτή την λογική, παρά το ότι εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις.

«Όμως πρέπει με σοβαρότητα και ευθύνη να βλέπουμε όλοι την προσπάθεια που έγινε γιατί μόνο τότε μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί απέναντι στην ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε και προς επίρρωση των λεγομένων του, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου περισσότερες από 250.000 υποθέσεις επιλύονται με τον θεσμό της διαμεσολάβησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για θέματα σύνθεσης δικαστηρίων

Με την τροπολογία του νομοσχεδίου ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών της Αρχής Προσφυγών (ν.4375/2016).
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για την ενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ύδατος, την ενίσχυση των σχετικών φορέων και τη διαφάνεια, με ειδικές διαδικασίες για έργα λειψυδρίας και επικαιροποίηση χωροταξικών διατάξεων.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκαν μέτρα για ΑμεΑ, χηρείας και πατίνια στη Βουλή

Στο Εθνικό Τυπογραφείο αποστέλλεται το νομοσχέδιο του Υπ. Κοινωνικής Συνοχής, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, περιλαμβάνοντας κατάργηση περικοπών στις συντάξεις χηρείας και απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικών πατινιών από ανήλικους κάτω των 17.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για μέτρα κατά των «στρατηγικών» αγωγών

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με μέτρα προστασίας από καταχρηστικές στρατηγικές αγωγές, νέο πλαίσιο συμμόρφωσης της Διοίκησης, αναδιοργάνωση Δικαιοσύνης και ίδρυση Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Πληρωμών.
Κτήριο Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παφίλης: Κόφτες για ΑμεΑ, δισεκατομμύρια για μεγάλες εταιρείες

Ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ κατηγορεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση για δημοσιονομικούς περιορισμούς, καταγγέλλει προεκλογική κοροϊδία για το «Προσωπικό Βοηθό ΑμεΑ» και επισημαίνει πως θα καλυφθούν ελάχιστοι από τους 600.000 ανάπηρους.