Την ανάγκη να υπάρξει διπλωματική λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας και το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη τη διπλωματία υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που σημειώνει ότι μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη μεταξύ των δυο χωρών θα ήταν πολύ δύσκολο να την διαχειριστεί η ΕΕ εξαιτίας της ενεργειακής εξάρτησης που έχει από το φυσικό αέριο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open νωρίτερα σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι «μια ενεργειακή κρίση που θα προέκυπτε από μία ενδεχόμενη ρωσο-ουκρανική πολεμική σύρραξη θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου που έχουμε στη διάθεσή μας».
Γι' αυτό η Ελλάδα προετοιμάζεται, όπως ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι χθες εξετάστηκαν -υπό τον πρωθυπουργό- όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου η χώρα μας να έχει επάρκεια φυσικού αερίου. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη μίας ενιαίας αντιμετώπισης του θέματος της ενεργειακής επάρκειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όσον αφορά την ελληνική παροικία στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι οι Έλληνες ομογενείς έχουν ρίζες αιώνων στην περιοχή και πως η Μαριούπολη βρίσκεται στα όρια μεταξύ της περιοχής των Ρώσων αυτονομιστών και της περιοχής που ελέγχει ακόμα το Κίεβο και αυτό τη φέρνει στην πρώτη γραμμή μίας ενδεχόμενης σύρραξης.
Υπενθυμίζουμε πως χθες η κυβέρνηση σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου εξέτασε τα βασικά σενάρια για τη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ή ενός θερμού επεισοδίου που θα δημιουργούσε προβλήματα στην τροφοδότηση της χώρας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ιστορικά χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου, μια κατάσταση που έχει επιδεινωθεί από την προοπτική μειωμένων ροών από τη Ρωσία, που είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, και τις γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από την Ουκρανία. Ο αγωγός Nord Stream 2, το οποίο θα συνέδεε τη Ρωσία με την Ευρώπη μέσω Γερμανίας, βρίσκεται επί του παρόντος υπό ρυθμιστικό έλεγχο.
Υπενθυμίζουμε πως η Ρωσία έχει διαμηνύσει πως θα σταματήσει τον εφοδιασμό της Ευρώπης, εάν η Δύση αποβάλει τη χώρα από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, όπως είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή), Νικολάι Ζουραβλιόφ εξηγώντας πως μία τέτοια κίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα η Ρωσία να μην παίρνει συνάλλαγμα και οι Ευρωπαίοι να μην προμηθεύονται εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Στις κινήσεις προετοιμασίας για το δυσμενέστερο σενάριο της πλήρους διακοπής της τροφοδότησης της χώρας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία (που καλύπτει το 35% των αναγκών μας σε φυσικό αέριο), εντάσσεται η προετοιμασία ώστε να είναι διαρκώς εφοδιασμένες με νέα φορτία οι εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα χωρητικότητας 225.000 κυβικών μέτρων καθώς και να υπάρχουν συνεχώς διαθέσιμα φορτία LNG από την Αλγερία. Ένα επίσης πιθανό σενάριο σε αυτή την περίπτωση είναι να διακοπεί για ένα διάστημα η λειτουργία δύο εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο 1.700 MW και να αντικατασταθεί η παραγωγή από diesel. Στην περίπτωση που τα πράγματα φθάσουν σε αυτό το σημείο, εξετάζονται και οι τρόποι με τους οποίους η χώρα θα συνδράμει την Βουλγαρία ώστε να καλυφθούν αντίστοιχα οι ανάγκες σε φυσικό αέριο.