ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Βαρβιτσιώτης: Στόχος μας μια ενεργειακά αυτόνομη και «πράσινη» Ευρώπη

Ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών τόνισε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο στις υπάρχουσες πηγές φυσικού αερίου, αλλά να διερευνήσει την αξιοποίηση κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Στη σπουδαιότητα της «μπλε οικονομίας» και στην ανάγκη να βρεθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, για μια περισσότερο «πράσινη» και ανθεκτική Ευρώπη αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην παρέμβασή του ενώπιον της Ομάδας Εργασίας για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον, που συνεδρίασε σήμερα στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της 3ης Ολομέλειας για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου υποβαθμίζεται συνεχώς, με την υπεραλίευση και τη μόλυνση να δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις παράκτιες οικονομίες και τα 200 εκατομμύρια πολιτών που ζουν σε αυτές. «Οι οικονομίες μας εξαρτώνται από ένα υγιές θαλάσσιο περιβάλλον», σχολίασε και επεσήμανε ότι ήδη η Ευρωμεσογειακή Ομάδα EU MED, που συνεδρίασε δύο φορές στην Αθήνα πέρυσι, έχει αναπτύξει συγκεκριμένες ιδέες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας στο πλαίσιο του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης.

Σε σχέση με το θέμα των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και η Ευρώπη να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μίγμα. Ιδίως σε σχέση με το φυσικό αέριο, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο στις υπάρχουσες πηγές, αλλά θα πρέπει να διερευνήσει και τις δυνατότητες εισαγωγής του από νέους δρόμους, που περνούν από την Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Ομοίως, σημείωσε την ανάγκη ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ευρώπης με την Βόρεια Αφρική. «Η πράσινη ενέργεια όχι μόνο δε βλάπτει τον πλανήτη, αλλά βοηθά και την Ευρώπη να μην είναι εξαρτημένη από μία μόνη ενεργειακή πηγή», σημείωσε καταληκτικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρβιτσιώτης: Πετύχαμε να μην υπάρχει καμία μείωση σε επιδοτήσεις αγροτών

Η αξιοποίηση των αγροτικών ενισχύσεων θα συνοδεύεται από έργα αναμόρφωσης του γεωργικού τομέα στο πλαίσιο των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία και παραβίασης πολωνικού εναέριου χώρου

Η Ελλάδα καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις σε αμάχους στην Ουκρανία και την παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου, εκφράζοντας αλληλεγγύη στην Πολωνία και υπογραμμίζοντας πως τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Κουβέιτ: Κλήση Ιρανού πρέσβη για επίθεση σε πετρελαιοφόρο στα Στενά Ορμούζ

Το Κουβέιτ κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν μετά την επίθεση σε κουβεϊτιανό δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Ορμούζ, κατά την οποία τραυματίστηκαν μέλη του πληρώματος, παραδίδοντας επίσημη διαμαρτυρία για το περιστατικό.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Στις 23 Ιουλίου η απόφαση για τη 21η δέσμη κυρώσεων κατά Ρωσίας

Η ΕΕ ανέβαλε για τις 23 Ιουλίου τη λήψη απόφασης για το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και διατήρησε το πλαφόν των 44 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο, λόγω έλλειψης ομοφωνίας στις Βρυξέλλες.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Έκκληση προς Τουρκία για σεβασμό κυριαρχίας των κρατών-μελών

Η Κάγια Κάλας ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ ανακοίνωσε ότι θα επιθεωρήσει την επιχείρηση Aspides, τονίζοντας τη σημασία της για τη ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια στην περιοχή.