ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:02:13
Άκης Σκέρτσος ομιλία

Σκέρτσος: Θα ολοκληρωθεί το σχέδιο για τα φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ

«Από τις 17/1 ξεκινάει η τετράμηνη ειδική εκπαίδευση των 400 ατόμων που έχουν προσληφθεί από την Ελληνική Αστυνομία για να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», σημειώνει ο υπ. Επικρατείας.

«Η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία ανοχή στη βία εντός των Πανεπιστημίων», υπογραμμίζει, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση του σχεδίου για τη διαχείριση του φαινομένου της βίας στα Πανεπιστήμια, που, όπως επισημαίνει, «είχε γίνει ανεκτό επί δεκαετίες στη χώρα μας».

Στην ανάρτησή του ο κ. Σκέρτσος υπενθυμίζει επίσης επτά παρεμβάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία πάντα με τις πρυτανικές αρχές, κατά τη διάρκεια της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, ενώ επισημαίνει και την έναρξη, από την ερχόμενη Δευτέρα, εκπαίδευσης για τους 400 πρώτους αστυνομικούς που θα διατεθούν για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων.

Ολόκληρη η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας έχει ως εξής:

«Τα πανεπιστήμια είναι χώροι γνώσης, έρευνας και σεβασμού της ελεύθερης διακίνησης όλων των δημοκρατικών ιδεών. Δεν είναι χώροι ούτε αστυνομοκρατίας ούτε και φασιστικής -δια της βίας- επιβολής μιας και μόνο ιδεολογίας.

Πέρα από τις θεσμικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για τη θωράκιση του πανεπιστημιακού ασύλου, η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία ανοχή στην βία εντός των Πανεπιστημίων.

Από το 2019 έως σήμερα έχουν γίνει συνολικά 7 παρεμβάσεις της ΕΛΑΣ, σε συνεργασία πάντα με τις πρυτανικές αρχές, για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένες δράσεις κατάλυσης της πανεπιστημιακής ελευθερίας:

  • Στις 02-11-2019 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης στο κτίριο "Βανκούβερ" και κατασχέθηκαν κράνη, πυροσβεστήρες, μολότοφ, μικροποσότητες ναρκωτικών. Συνελήφθησαν 4 άτομα.
  • Στις 30-12-2020 στην Α' Φοιτητική Εστία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου και κατασχέθηκαν φορητοί Η/Υ, καδρόνια, κράνη, μάσκες. Συνελήφθησαν 6 άτομα.
  • Στις 22-02-2021 στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης και συνελήφθησαν 31 άτομα. Το κτίριο αποδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.
  • Στις 15-10-2021 στην αίθουσα "Λεονάρδου" της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση γκρεμίσματος αυθαίρετου τοίχου που είχε κατασκευαστεί με πρωτοβουλία φοιτητών των ΕΑΑΚ.
  • Στις 31-12-2021 και στις 04-01-2022 στο "Στέκι" του Βιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης. Το κτίριο αποδόθηκε άμεσα στις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.
  • Στις 12-01-2022 στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας σε κτίριο του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης και συνελήφθησαν 15 άτομα. Το κτίριο αποδόθηκε άμεσα στις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.
  • Στις 12-01-2022 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης και συνελήφθησαν έξι άτομα.

Παράλληλα, από τις 17 Ιανουαρίου 2022 ξεκινάει η τετράμηνη ειδική εκπαίδευση των 400 ατόμων που έχουν προσληφθεί από την Ελληνική Αστυνομία για να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση του φαινομένου της βίας στα πανεπιστήμια που είχε γίνει ανεκτό επί δεκαετίες στη χώρα μας. Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ολοκλήρωσή του».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλική σημαία Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Εκπαιδευτικοί θεωρούν ανεπαρκείς τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις

Οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί θεωρούν πως οι νέες μεταρρυθμίσεις για τα σχολεία είναι ανεπαρκείς για να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες των μαθητών, ζητώντας περισσότερες προσλήψεις και μικρότερες τάξεις για καλύτερη εκπαίδευση.
Έντι Ράμα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ράμα: Το κράτος θα νικήσει μετά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στην Αλβανία

Μετά τα βίαια επεισόδια, ο πρωθυπουργός Αλβανίας δήλωσε βέβαιος για τη νίκη του κράτους, ακυρώνοντας επίσκεψη στη Βιέννη. Κατηγόρησε εξωτερικές δυνάμεις και επαίνεσε την αυτοσυγκράτηση της Αστυνομίας.
Έντι Ράμα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ράμα: Οι βίαιες ταραχές στη χώρα μας απειλούν την ευρωπαϊκή της πορεία

Για έκτη μέρα συνεχίζεται η φοιτητική διαμαρτυρία στα Τίρανα με τραγούδια και χορούς. Επεισόδια ξέσπασαν μετά από πετροβολισμούς, ενώ βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώνονται λόγω αιτημάτων για καλύτερη παιδεία και παραίτηση Ράμα.
Κέντρο Τιράνων ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση στην Αλβανία: Συγκρούσεις με διαδηλωτές για 5η μέρα

Για πέμπτη μέρα συνεχίζονται έντονες διαδηλώσεις στα Τίρανα, με δυνατές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και φοιτητών-μαθητών. Ανάλογες κινητοποιήσεις και συλλήψεις σημειώνονται σε πολλές πόλεις, ενώ κορύφωση αναμένεται απόψε.
Φλόγες σε δρόμο πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

Τρίτη μέρα επεισοδίων και καταστροφών στους δρόμους των Τιράνων

Για τρίτη μέρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα Τίρανα, με την ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να αυξάνεται. Ο Ράμα αρνείται να παραιτηθεί, ενώ ο Μπερίσα προειδοποιεί. Ο πρόεδρος καλεί σε ηρεμία μετά τα βίαια επεισόδια.
Άδειο σχολικό θρανίο
ΔΙΕΘΝΗ

Περού: Απαγόρευση μακιγιάζ και βαμμένων νυχιών στα σχολεία

Η κυβέρνηση του Περού σχεδιάζει αυστηρούς κανόνες για τα σχολεία, όπως απαγόρευση μακιγιάζ, βαμμένων νυχιών και κινητών. Οι ρυθμίσεις προκάλεσαν αντιδράσεις από ομάδες γυναικών και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.