ΓΔ: 2107.88 0.41% Τζίρος: 224.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Varoufakis-Gianis-Mera 25
Φωτο: ΑΠΕ

Βαρουφάκης: Κάλεσμα σε Τσίπρα για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

«Aυτός ο προϋπολογισμός είναι ιδανική ευκαιρία να αναλάβουμε την ευθύνη να καταθέσουμε μομφή σε αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση», είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Κάλεσμα στον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσουν από κοινού πρόταση μομφής κατά της επικίνδυνης κυβέρνησης, όπως την χαρακτήρισε, απεύθυνε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό του 2022 ως ιδανική ευκαιρία.

«Aυτός ο προϋπολογισμός είναι ιδανική ευκαιρία να αναλάβουμε την ευθύνη να καταθέσουμε μομφή σε αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση. Μομφή για τα «Τroiko-Greek Statistics. Μομφή που με πρόθεση άφησαν ανοχύρωτο το ΕΣΥ. Μομφή για τη νέα λιτότητα που φέρνει η ακρίβεια, για την νέα έξαρση της κρίσης χρέους που είναι προ των πυλών, την παράδοση κομβικών υπουργείων στην Ακροδεξιά για τη σπατάλη μεγάλων ευκαιριών μιας φιλο-λαϊκής πράσινης βιομηχανικής επανάστασης. Μομφή εν τέλει για την αισθητική σας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του κρατικού προϋπολογισμού 2022. Κύριε Τσίπρα, εμείς, το ΜέΡΑ25, δεν έχουμε τον αριθμό των βουλευτών που απαιτούνται για να καταθέσουμε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση. Εσείς τους έχετε. Αν όχι τώρα, πότε;» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Νωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης κατήγγειλε την ΕΛΣΤΑΤ για «εσκεμμένη παραπλάνηση της κοινής γνώμης» και τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, για «περαιτέρω βασανισμό των ήδη βασανισμένων αριθμών της, την ώρα που η κοινωνία βουλιάζει». Παράλληλα επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ότι συνθηκολόγησε με τον κ. Μητσοτάκη, καθώς είναι ο ίδιος που παρέδωσε την ΕΛΣΤΑΤ, λάφυρο στην τρόικα.

Ο κ. Βαρουφάκης εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι διαστρεβλώνει τους αριθμούς, προσποιείται ότι οι μελέτες των επιστημόνων δεν υπήρξαν ενώ όταν αποδεικνύεται ότι υπήρξαν - όπως με εκείνη την μελέτη Τσιόρδα - Λύτρα, ποιεί τον άσχετο λέγοντας ότι δεν γνώριζε». «Αποκαλύπτεστε ως κυβερνήτης που πραγματικά θεωρεί εαυτόν ιδιοκτήτη χώρας, θεωρείτε, και το δείχνετε καθημερινά, ότι δεν ισχύουν για εσάς οι κανόνες της επιστήμης, της λογικής, των αριθμών, της οικονομίας», είπε. Μίλησε ακόμα για «πλασματική εικόνα της οικονομίας» και πρόσθεσε ότι «η πραγματικότητα είναι εκεί έξω, με έναν λαό να βουλιάζει στην ανέχεια».

«Ποιο πλεόνασμα; Πρωτογενές έλλειμμα έχετε, ΑΕΠ πολύ κάτω από του 2019 έχουμε, οι μισθοί είναι κατά 1 δισ. μικρότεροι από το 2014 την ώρα που τα νοίκια, το ρεύμα, τα τρόφιμα είναι φωτιά. Ποιόν κοροϊδεύετε;» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Θα ανακοινώσει σήμερα λέει, ο πολυχρονεμένος μας βεζίρης πότε και πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Κάθε μέρα που δεν τον ανεβάζει μειώνεται ο πραγματικός κατώτατος μισθός».

Τέλος υποστήριξε ότι, «έρχεται ένα υπόκωφο, σιωπηρό, αόρατο αλλά φαρμακερό 5ο μνημόνιο» και τόνισε ότι «η μόνη Εξεταστική που έπρεπε να γίνει είναι ο φάκελος της χρεοκοπίας της χώρας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αύξηση αποδόσεων επενδύσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα επενδυτικά σχέδια ενισχύουν απασχόληση και ανάπτυξη στη Μεγαλόπολη

Η Μεγαλόπολη μπαίνει σε νέα αναπτυξιακή πορεία με εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και ενεργοποιούν δράσεις του προγράμματος ΔΑΜ.
Δορυφόρος της Θάλες
ΔΙΕΘΝΗ

Σόφια και ESA υλοποιούν 53 διαστημικά έργα με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ

Ο Γ. Αγκέλοφ ανακοίνωσε την υλοποίηση 53 βουλγαρικών έργων με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ, σε τομείς όπως διαστημικά τρόφιμα, βιώσιμη ενέργεια και γεωργία μέσω της συνεργασίας Βουλγαρίας-ΕΟΔ.
Δημήτρης Μαρκόπουλος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρκόπουλος: Το λιμάνι ως σύμβολο σταθερότητας για την οικονομία

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος παρουσίασε τον προϋπολογισμό 2026 ως μήνυμα σταθερότητας και προοπτικής, τονίζοντας τις επενδύσεις, τις φοροελαφρύνσεις και τον ρόλο της Ελλάδας ως «λιμάνι ασφάλειας» στην Ευρώπη.
Συνεδρίαση στη Βουλή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλεόνασμα: Υπέρβαση 67 εκατ. στα καθαρά έσοδα και ισχυρή επίδοση Οκτωβρίου

Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν υπέρβαση 67 εκατ. ευρώ στο δεκάμηνο, με τον Οκτώβριο να ενισχύει σημαντικά το αποτέλεσμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε τον στόχο, παρά τις αποκλίσεις στις δαπάνες.
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ δαπανών στις ΗΠΑ τα Χριστούγεννα παρά τις πιέσεις από πληθωρισμό

Οι χριστουγεννιάτικες δαπάνες στις ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσουν για πρώτη φορά το 1 τρισ. δολάρια, με ισχυρή ώθηση από το e-commerce, την AI και την ανταγωνιστική αγορά, παρά πληθωρισμό και δασμούς.