ΓΔ: 1395.13 -0.18% Τζίρος: 51.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:54:00 DATA
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi, Prothipourgos
Πηγή: Γραφείο Πρωθυπουργού

Να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο η Ελλάδα οραματίζεται ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) ανέφερε πως η Ελλάδα χάρη στη γεωγραφική της θέση μπορεί να παίξει βασικό ρόλο στο φυσικό αέριο αλλά και την παραγωγή υδρογόνου.

Την αισιοδοξία του για τις δυνατότητες της χώρας μας να γίνει ενεργειακός κόμβος και ηγέτης σε ορισμένους τομείς που την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, και έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε επίσης πως οι πολίτες δεν πρέπει να απογοητευτούν από τις πολιτικές καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης και δεν πρέπει να επιβαρυνθούν με το κόστος της πράσινης μετάβασης.

Ο πρωθυπουργός παραχώρησε συνεντεύξεις στο Sky News και το Bloomberg στο πλαίσιο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη. Μιλώντας στο Sky News, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οραματίζεται μια Ελλάδα που θα αποτελεί ενεργειακό κόμβο, ο οποίος θα διασυνδέει τη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική και την Ευρώπη, ενώ στο Bloomberg επανέλαβε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα μας με την Αίγυπτο για ηλεκτρική διασύνδεση και όπως είπε «αν η βόρεια Αφρική μπορεί να παράγει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια χάρη στον ήλιο, τότε πρέπει να διασυνδέσουμε τα δίκτυά μας. Και η ταχύτερη οδός για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τη βόρεια Αφρική στην Ανατολική Ευρώπη είναι μέσω της Ελλάδας. Επομένως, σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε μια ηλεκτρική διασύνδεση 3 GW η οποία θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της βόρειας Αφρικής στο επίπεδο της ηλεκτροπαραγωγής».

Πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα είναι το υδρογόνο, και όταν αρχίσει η παραγωγή του πράσινου υδρογόνου, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μεταφερθεί στην Ευρώπη, αναφέροντας ότι «και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα, χάρη στη γεωγραφική θέση της, είναι το «φυσικό» σημείο εισόδου: για την ηλεκτρική ενέργεια σήμερα και για το υδρογόνο αύριο. Ασφαλώς και για το φυσικό αέριο σήμερα γιατί θα εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε φυσικό αέριο στο ορατό μέλλον».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την πράσινη μετάβαση επενδύοντας περισσότερα κεφάλαια στο μέλλον της βιώσιμης ναυτιλίας, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, όπου οι προοπτικές στην Ελλάδα είναι πολύ καλές, και εκτίμησε ότι αυτός είναι ένας ακόμα τομέας όπου θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στον πράσινο τουρισμό λέγοντας ότι είναι εφικτός και όπως είπε «μας ενθουσιάζει η προοπτική να κάνουμε τα νησιά μας, ιδίως τα μικρότερα νησιά μας, πλήρως αειφόρα». Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Χάλκη, όπου θα παρουσιάσει-όπως είπε- μια ολοκληρωμένη λύση για το πώς μπορεί να γίνει η απανθρακοποίηση ενός σχετικά μικρού νησιού και πρόσθεσε πως «ήδη έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα πολύ ενδιαφέρον project σε ένα άλλο νησί, την Αστυπάλαια, σε συνεργασία με την Volkswagen, όπου ουσιαστικά μετατρέπουμε το νησί σε ένα εργαστήριο ηλεκτροκίνησης. Τα νησιά δεν καταναλώνουν τόση πολλή ενέργεια».

Επίσης σε συνέντευξη του στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εξαιτίας των αναταράξεων στην αγορά του φυσικού αερίου λόγω της ενεργειακής κρίσης έχουν ήδη ληφθεί μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ για να προστατευθούν τα νοικοκυριά. Όπως δήλωσε «το τελευταίο πράγμα, που θέλουμε είναι να απογοητευτούν οι πολίτες από τις πολιτικές καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης, δεν πρέπει εν τέλει οι πολίτες να επιβαρυνθούν με το κόστος της πράσινης μετάβασης», σημειώνοντας ότι οι τρέχουσες αναταράξεις στην αγορά ενέργειας δεν θα έπρεπε να δυσχεράνουν την επιχείρηση μετάβασης σε μία «πράσινη» οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος για την εισαγωγή του κλιματικού νόμου στην επερχόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Επαναβεβαίωσε την δέσμευση της χώρας στον ευρωπαϊκό στόχο της μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030, αλλά και στον αντίστοιχο μιας οικονομίας περιβαλλοντικά ουδέτερης έως το 2050. Επανέλαβε πως σε εθνικό επίπεδο έχουμε δεσμευτεί για πλήρη απολιγνιτοποίηση το αργότερο έως το 2028, «ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να το επιτύχουμε έως το 2025», όπως είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για έναν «εμπροσθοβαρή στόχο» για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Τόνισε, επίσης, πως η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί πρωτοπόρα σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των ΑΠΕ σε ολόκληρη τη Μεσόγειο κάνοντας ειδική αναφορά στα εξωχώρια αιολικά πάρκα. Αναγνώρισε, πάντως, το φυσικό αέριο ως το μεταβατικό καύσιμο καθ οδόν προς την υιοθέτηση καθαρότερων μορφών ενέργειας.

Τέλος και ερωτηθείς για το πως η χώρα μας αντιμετωπίζει τις ολοένα και συχνότερες φυσικές καταστροφές, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η κύρια προτεραιότητα μας είναι να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, για αυτό και συστήσαμε αυτοτελές Υπουργείο Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με το οποίο προσπαθούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis-Kyriakos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Εξετάζουμε νέας διασύνδεση με Αίγυπτο για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου όπου υπογράμμισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και του συντονισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ανατολική Μεσόγειο
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Συνεχής στήριξη μέχρι το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια επίσκεψης του στα Μέγαρα ανέφερε επίσης πως προωθείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκαινιάζει το πράσινο σχέδιο Gr-eco της Χάλκης ο πρωθυπουργός

Το όφελος από την πράσινη μετάβαση της Χάλκης υπολογίζεται συνολικά σε 180.000 με 250.000 ευρώ το χρόνο ενώ η πράσινη ενέργεια από το φωτοβολταϊκό αντικαθιστά την πετρελαϊκή παραγωγή ρεύματος από την Ρόδο.