ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πολιτική δικαιοσύνη

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον χώρο της δικαιοσύνης είναι η καθυστέρηση στην απονομή της, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας για να υπογραμμίσει ότι η πιλοτική δίκη θα αντιμετωπίσει μερικώς το πρόβλημα.

Με τις ψήφους της ΝΔ έγινε δεκτό το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την πολιτική δικαιοσύνη. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ. Καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αντίστοιχη στάση τήρησαν και στο άρθρο για την εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στον 'Αρειο Πάγο.

Η εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στην πολιτική δικαιοσύνη είναι κεντρική πολιτική επιλογή, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας λίγο προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου. Ο υπουργός επεσήμανε ότι σήμερα, δέκα χρόνια μετά την εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στη διοικητική δικαιοσύνη, μιλάμε για έναν απολύτως επιτυχημένο θεσμό, αν και όταν θεσπίστηκε είχε προκαλέσει αντιδράσεις, όπως σήμερα προκαλεί αντιδράσεις η εισαγωγή της πρότυπης δίκης στην πολιτική δικαιοσύνη.

"Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στη δικαιοσύνη, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι πολλές παθογένειες και κυρίως θα εκπέμψει ένα σταθερό μήνυμα προς την κοινωνία και τους πολίτες ότι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, από τη λειτουργία της Δικαιοσύνης", είπε ο Κώστας Τσιάρας και απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας: "αλήθεια, η πιλοτική δίκη είναι για να εξυπηρετηθούν οι τράπεζες και τα funds; Δηλαδή, ο απλός πολίτης που ταλαιπωρείται για μια και πλέον δεκαετία, μέχρι να πάρει μια απόφαση, σε τρία διαφορετικά επίπεδα της δικαιοσύνης, δεν εμπίπτει στο πεδίο του δικού σας ενδιαφέροντος; Η πιλοτική δίκη είναι υπέρ των αδύναμων και των ευάλωτων συμπολιτών μας".

Η δικαιοσύνη δεν είναι χώρος μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, είπε ο κ. Τσιάρας για να τονίσει ότι η δικαιοσύνη είναι ο χώρος που όλοι πρέπει να προστρέξουν με σοβαρότητα και μετριοπάθεια και με ευθύνη ώστε και οι πολίτες να λάβουν το μήνυμα ότι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα και η μεγαλύτερη παθογένεια στον χώρο της δικαιοσύνης είναι η καθυστέρηση στην απονομή της, είπε ο Κώστας Τσιάρας για να υπογραμμίσει ότι η πιλοτική δίκη θα αντιμετωπίσει μερικώς το πρόβλημα. Σχολιάζοντας δε τις εκτιμήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι επιχειρείται ασφυκτικός έλεγχος στη νομολογία για υποθέσεις που αφορούν ευρύτατες ομάδες πολιτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι είναι μια επιχειρηματολογία που εμφανίζει τους δικαστικούς λειτουργούς, να μην είναι σε θέση να κρίνουν και να αποφασίσουν σωστά.

"Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν πρέπει να αφήσουμε να καλλιεργείται μια τέτοια άποψη, αν όντως θέλουμε να συμβάλλουμε προς τη σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης", είπε ο κ. Τσιάρας και κάλεσε τα κόμματα να διαλέξουν γιατί "δεν γίνεται οι δικαστές να επηρεάζονται από υποθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου ή από υποθέσεις των funds και από την άλλη, οι ίδιοι δικαστές να είναι αυτοί που αποφασίζουν υπέρ των αναδρομικών στους συνταξιούχους".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκαν το νομοσχέδιο Δικαιοσύνης και δύο τροπολογίες στη Βουλή

Με πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την προστασία από στρατηγικές αγωγές και τη συμμόρφωση της Διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις, με υποστήριξη μόνο από τη ΝΔ.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για SLAPPs και δικαστικές αποφάσεις

Συζητείται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης για μέτρα κατά στρατηγικών αγωγών SLAPP, με θετική ψήφο της ΝΔ, αρνητική από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και επιφυλάξεις από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και Νίκη.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το ν/σ για τις SLAPP αγωγές στη δεύτερη ανάγνωση

Με πλειοψηφία εγκρίθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία από στρατηγικές αγωγές. Υπέρ τάχθηκε η ΝΔ, ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν. Την Τετάρτη η συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια.
Άρειος Πάγος κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ένωση Δικαστών κατά της ανανέωσης θητείας στις διοικήσεις δικαστηρίων

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αντιτίθεται στη ρύθμιση του νομοσχεδίου που προβλέπει ανανέωση των θητειών των διοικήσεων δικαστηρίων και αλλαγές στους διορισμούς απολυμένων δικαστικών, ζητώντας να είναι η τελευταία παράταση.
Ελληνικό κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή τροπολογία για ταχύτερη ποινική διαδικασία υποθέσεων βουλευτών

Στη Βουλή κατατέθηκε ρύθμιση για ταχύτερη ποινική διαδικασία βουλευτών, ώστε να μειωθούν οι καθυστερήσεις και οι εκκρεμότητες που επηρεάζουν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα. Η τροπολογία εντάσσεται σε νομοσχέδιο για το Κληρονομικό Δίκαιο.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο κληρονομικό δίκαιο

Την Τρίτη συζητείται στην επιτροπή το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης για τον εκσυγχρονισμό του κληρονομικού δικαίου, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα.