ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Έτοιμη για νέους επενδυτές η Ελλάδα, λέει ο Μητσοτάκης

Η Ελλάδα είναι «open for business» δήλώσε σε συνέντευξή του στο κινεζικό δίκτυο CGTN, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε πως ο απώτερος στόχος είναι η μετατροπή του Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.

Σε συνέντευξή του στο κινεζικό δίκτυο CGTN, στη Σαγκάη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε οτι η Ελλάδα διαθέτει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα ως εμπορικός κόμβος και τουριστικός προορισμός λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης κάνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε νέους επενδυτές

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα από την Ασία προς την Ευρώπη εξοικονομούν επτά έως δέκα ημέρες εάν επιλέξουν ως προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, που συνιστά φυσική πύλη εισόδου για αγαθά, αντί να πλεύσουν προς βορειοευρωπαϊκά λιμάνια μέσω των Στενών του Γιβραλτάρ.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στις επενδύσεις ενώ επανέλαβε πως ο απώτερος στόχος είναι η μετατροπή του Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και σημείωσε ότι η νέα Ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε εντός δύο μηνών νέο κύκλο επενδύσεων που θα αναβαθμίσει σημαντικά το λιμάνι.

«Η Ελλάδα είναι ‘open for business’, προσελκύουμε Κινεζικές, Ευρωπαϊκές, Αμερικανικές, Ιαπωνικές επενδύσεις, όμως θέλω να σημειώσω πως οι Κινέζοι επένδυσαν στο λιμάνι του Πειραιά όταν πολύ λίγες άλλες χώρες εξέταζαν απευθείας επενδύσεις σε υποδομές στην Ελλάδα. Επομένως, είναι project που θα προχωρήσει. Πρόκειται για δέσμευση που έχουμε αναλάβει και ειλικρινά πιστεύω πως είναι win-win έργο για όλους», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Επίσης δήλωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει στο έπακρο τις κινήσεις για άνοιγμα της μεγάλης Κινεζικής αγοράς σε αγαθά, δεδομένου ότι επιδιώκει την τόνωση της ανάπτυξης με όχημα τις εξαγωγές.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει το αποτύπωμά της στην αγορά των αγρο-διατροφικών προϊόντων, όπου διαθέτει -μεταξύ άλλων- υψηλής ποιότητας κρασιά, τυροκομικά προϊόντα και ελαιόλαδο, ειδικά τη στιγμή που η πολυάριθμη Κινεζική μεσαία τάξη έρχεται σε επαφή με νέα γαστρονομικά ερεθίσματα. «Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε την παρουσία μας αισθητή στην Κίνα», ανέφερε υπογραμμίζοντας πως τα ελληνικά προϊόντα θα επωφεληθούν από την ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία μεταξύ Κίνας και ΕΕ για την προστασία γεωγραφικών προσδιορισμών, κατοχυρώνοντας τη μοναδικότητα ποιοτικών αγαθών, όπως η φέτα.

Στο μέτωπο του τουρισμού, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως στόχος του είναι η προσέλκυση 500.000 επισκεπτών από την Κίνα έως το 2021, σημειώνοντας πως η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα στη διαδρομή από την Κίνα προς την Ευρώπη και μπορεί να προσφέρει μία μοναδική εμπειρία χάρη στην πλούσια ιστορία της. «Εάν είσαι Κινέζος και έλθεις στην Ευρώπη, πρέπει να έρθεις στην Ελλάδα», είπε, προσθέτοντας πως η «πολιτιστική σύνδεση» ανάμεσα σε δύο αρχαίους πολιτισμούς όπως ο Ελληνικός και ο Κινεζικός δεν έχει όμοιο. Τόνισε επιπρόσθετα πως η Ελλάδα έχει στρατηγική για την τόνωση των πολιτιστικών ανταλλαγών και του τουρισμού και σε αυτό το πλαίσιο το 2021 θα είναι Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού.

Αναφέρθηκε επιπλέον στη δεύτερη απευθείας πτήση μεταξύ Κίνας και Ελλάδας (από Σαγκάη προς Αθήνα) και εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής πλευράς να δει ακόμα περισσότερες απευθείας συνδέσεις και μεγαλύτερη προβολή Ελληνικών υπηρεσιών σε μεγάλες ηλεκτρονικές ταξιδιωτικές πλατφόρμες. «Μπορούμε να έχουμε Κινεζικές κινηματογραφικές εταιρείες να γυρίζουν και να παράγουν ταινίες και σειρές στην Ελλάδα, αυτό θα βοηθήσει το ευρύτερο Κινεζικό κοινό να κατανοήσει τι σημαίνει Ελλάδα», δήλωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι η χώρα μας αποτελεί γεωγραφικά μία φυσική γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπληρώνοντας πως παρά τις διαφορές υπάρχει πρόοδος και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πως οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής -όπως η κλιματική αλλαγή- απαιτούν συλλογική δράση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το CGTN αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου ραδιοτηλεοπτικού ομίλου της Κίνας, του China Media Group. Εκπέμπει σε 170 χώρες και περιοχές παγκοσμίως με έξι κανάλια και σε διάφορες γλώσσες. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αριθμούν 150 εκατομμύρια ακόλουθους παγκοσμίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα παραμένει βασικός εταίρος και ισχυρή στην άμυνα

Ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε θετική την επίσκεψη Ρούμπιο και τόνισε τη στρατηγική σημασία των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, που επεκτείνονται σε άμυνα, ενέργεια και επενδύσεις. Υψηλή η ελληνική δαπάνη για άμυνα, διατηρεί γέφυρες με Μέση Ανατολή.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα προσελκύει ξένες επενδύσεις με αξιοπιστία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το μεταλλείο της Eldorado Gold στις Σκουριές και τόνισε πως η Ελλάδα προσελκύει επενδύσεις με αξιοπιστία, ενώ προανήγγειλε και την έναρξη εξόρυξης φυσικού αερίου μετά από 40 χρόνια.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Ρούμπιο: Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας και ισχυρός εταίρος ΗΠΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ρούμπιο επιβεβαίωσε τις άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τη διάθεση διεύρυνσης συνεργασίας σε άμυνα, ασφάλεια, ενέργεια, εμπόριο και πολιτισμό. Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στόχος μας ο συλλογικός πλούτος να φέρει ατομική ευημερία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κατερίνη τόνισε τη σημασία να μετατραπεί ο συλλογικός πλούτος σε ατομική ευημερία, αποφεύγοντας την παροχολογία και δεσμεύτηκε να στηρίξει την κοινωνία ενόψει δύσκολου χειμώνα.
Χαρτονομίσματα και κέρματα γιουάν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται το διεθνές ενδιαφέρον για τα ομόλογα Πάντα σε γιουάν

Η έκδοση ομολόγων Πάντα στην Κίνα σημειώνει σημαντική άνοδο φέτος λόγω χαμηλού κόστους και σταθερής αγοράς, με τις μέχρι τώρα εκδόσεις σε γιουάν να ξεπερνούν τα 240 δισ. και να προσελκύουν παγκόσμιους εκδότες.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Συνάντηση με συμπρόεδρο της Morgan Stanley στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Dan Simkovitz της Morgan Stanley, όπου συζήτησαν για την ελληνική οικονομία, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα και τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας.