ΓΔ: 2637.99 -1.19% Τζίρος: 161.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:09:40
Φώτο: ΑΠΕ

Αλέξης Τσίπρας: Μόνη δικαίωση στις 7 Οκτώβρη η καταδίκη των ναζί

Σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χαρακτηρίζει ιστορικό σταθμό για την Ελληνική Δημοκρατία την ολοκλήρωση της δίκης.

«Στις 7 Οκτώβρη, η μόνη δικαίωση είναι η καταδίκη των ναζί εγκληματιών που για χρόνια βύθισαν τις γειτονιές μας στον τρόμο και στο αίμα», υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει ότι «οι χρυσαυγίτες δεν είναι πια στο κοινοβούλιο και μετά την ολοκλήρωση της δίκης, τα μέλη αυτής της εγκληματικής συμμορίας πρέπει να βρεθούν στη φυλακή». Χαρακτηρίζει ιστορικό σταθμό για την Ελληνική Δημοκρατία την ολοκλήρωση της δίκης. Επισημαίνει ότι «επί 5,5 χρόνια στις δικαστικές αίθουσες, τα μέλη της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας βρέθηκαν ενώπιον των φρικτών τους πράξεων και συμπεριφέρθηκαν όπως ακριβώς οι εμπνευστές της απάνθρωπης κοσμοθεωρίας τους. Έβρισαν, τραμπούκισαν, δείλιασαν, κωλυσιέργησαν και φυσικά προσπάθησαν να φορτώσουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «κάθε δημοκράτης σε αυτό τον τόπο οφείλει ευγνωμοσύνη σε αυτούς και αυτές που βρέθηκαν καθημερινά στον αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αποκάλυψη του τέρατος»: στα θύματα των επιθέσεων, τους συνηγόρους υπεράσπισης, το αντιφασιστικό κίνημα που κράτησε ζωντανή την υπόθεση της μνήμης απέναντι στη λήθη και φυσικά τη Μάγδα Φύσσα «Τη γυναίκα», όπως αναφέρει, «που βρήκε τη δύναμη και το κουράγιο όχι μόνο να σταθεί απέναντι στους δολοφόνους του παιδιού της, αλλά να γίνει η συνείδηση όλων μας. Κάθε πολίτη που ζει σε αυτή τη χώρα, κάθε γονιού που μεγαλώνει παιδιά, κάθε νέου και νέας που θέλει να έχει μέλλον σε μια χώρα που σέβεται και προστατεύει τις δημοκρατικές κατακτήσεις».

«Όμως, ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ», τονίζει ο κ. Τσίπρας. «Το μίσος, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η βία απέναντι στον αδύναμο είναι διαρκείς και υπαρκτοί κίνδυνοι για την ελληνική κοινωνία», επισημαίνει και σχολιάζει πως «δυστυχώς, όταν η επίσημη πολιτική του κράτους φλερτάρει ανοιχτά με τέτοιου είδους αντιλήψεις ή ακόμα χειρότερα, τις υιοθετεί, τότε η δημοκρατία κινδυνεύει». Αναφέρει ότι «ζούμε σε μια χώρα στην οποία, δυστυχώς, περισσεύουν οι πατριδοκάπηλοι», προσθέτοντας ότι «δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που διαβάζαμε για την ανάγκη μιας ‘σοβαρής Χρυσής Αυγή', ούτε από τότε που οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες βρέθηκαν στα ίδια συλλαλητήρια των γιαλαντζί Μακεδονομάχων με σημερινούς Υπουργούς και τον πρώην Πρωθυπουργό».

Αφού δηλώνει ότι «οι ναζί δολοφόνοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεων τους», ο τέως πρωθυπουργός σημειώνει ότι «εμείς όμως πρέπει καθημερινά να αντιμετωπίζουμε τις αιτίες που τους έθρεψαν», το μίσος, το ρατσισμός, το φόβο, «να μην ανεχόμαστε αυτά να γίνονται στα βουβά, το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα ξεδιπλώνουν την ατζέντα τους πολιτικοί καιροσκόποι και κάθε λογής δημοσιολογούντες για να αυξάνουν την πελατεία τους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι «η δημοκρατική ιστορία αυτού του τόπου είναι πολύ βαριά για να αφήσουμε τη λήθη να σβήσει τις αξίες που έβγαλαν την Ελλάδα από το γύψο» και καταλήγει: «Για τη μνήμη του Παύλου Φύσσα και για όλους αυτούς που βίωσαν τη φρίκη των ταγμάτων εφόδου, δε μπορούμε παρά να ακολουθήσουμε την προτροπή του Μπρέχτ: ‘Κατατροπώστε κι εσείς το πρωτόγονο'».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παππάς στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Παππάς: Κατέρρευσε το ψέμα για τα 2,2 δισ.—Θα μειώσουν ΕΦΚ;

Ο Νίκος Παππάς σχολίασε πως ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι παραπλανούσε για τα δημοσιονομικά περιθώρια και ζήτησε άμεσα μείωση του ΕΦΚ και πλαφόν στο διυλιστήριο, προτείνοντας σχετικές τροπολογίες στη Βουλή.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Κυψέλη: «Η ασφάλεια δεν είναι παιχνίδι»

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε πολυκατοικίες στην Κυψέλη με ρωγμές από τη διέλευση του Μετροπόντικα και τόνισε ότι δεν πρέπει να παίζουμε με την ασφάλεια των πολιτών, ζητώντας άμεσες λύσεις για τους κατοίκους της περιοχής.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ζητά παραίτηση ή αποπομπή Φλωρίδη από τον Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης ζήτησε την παραίτηση του Υπ. Δικαιοσύνης μετά την παραπομπή Τριαντόπουλου, επικρίνοντας επίσης την κυβέρνηση για την ακρίβεια στα καύσιμα και την έλλειψη μέτρων.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Πολιτική αλλαγή, η ελπίδα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Ο Αλ. Τσίπρας, στη συνεδρίαση του ΕΕΑ, παρουσίασε την πρόταση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι μόνο η πολιτική αλλαγή θα στηρίξει έμπρακτα τον κλάδο, με νέο μοντέλο και 5 βασικές θέσεις.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηθεοδοσίου: Έξι πιέσεις στις ΜμΕ – Οι θέσεις του ΕΕΑ για τις εκλογές

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε την ανάγκη για σαφείς λύσεις στα θέματα μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών, ζητώντας θέσεις για ακρίβεια, ενέργεια και φορολογία, στη συνεδρίαση του ΕΕΑ με παρόντα τον Αλ. Τσίπρα.