Σε εκδήλωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε πως η στήριξη της έρευνας και των ανθρώπων της αποτελεί επένδυση στο μέλλον και στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ενισχύθηκε με 66 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει δοθεί σε ερευνητικό και τεχνολογικό ινστιτούτο στην Ελλάδα. Οι πόροι αυτοί, σύμφωνα με τον υπουργό, διοχετεύθηκαν σε δύο μεγάλες ερευνητικές υποδομές, μέσω περισσότερων από εκατό συμβάσεων για νέες και αναβαθμισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις και επιστημονικό εξοπλισμό.
Η πρώτη υποδομή είναι το NOA AEGIS, που ενώνει τις δυνάμεις των τριών Ινστιτούτων του Αστεροσκοπείου, ενισχύοντας τη δυνατότητα πρόληψης και διαχείρισης φυσικών και άλλων καταστροφών. Η δεύτερη, το ΠΑΓΓΑΙΑ στα Αντικύθηρα, αποτελεί σημαντική πανευρωπαϊκή υποδομή για τη μελέτη της ατμόσφαιρας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, σε μια περιοχή με ιδιαίτερη σημασία για τη Μεσόγειο.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέδειξε τη σημασία της ολοκλήρωσης των έργων, σημειώνοντας ότι οι υποδομές αυτές ενισχύουν τις δυνατότητες της Ελλάδας στην παρακολούθηση κλιματικών μεταβολών και στην πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων.
Αναφερόμενος στον ιστορικό ρόλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που ιδρύθηκε το 1842, ο υπουργός υπογράμμισε πως αποτέλεσε διορατική επιλογή της πολιτείας να επενδύσει στη γνώση και την επιστήμη, λίγα μόλις χρόνια μετά τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους.
Σήμερα, το Αστεροσκοπείο παρακολουθεί όχι μόνο τον ουρανό, αλλά και τη γη, παρέχοντας αξιόπιστα δεδομένα για τη σεισμική δραστηριότητα, τις πυρκαγιές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, των υποδομών και του περιβάλλοντος, διευκολύνοντας την έγκαιρη προειδοποίηση και τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων.
Ο υπουργός υπενθύμισε την επίσκεψή του στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τον Ιανουάριο του 2025, με αφορμή την παράδοση του νέου κτιρίου που στεγάζει ερευνητικές και επιχειρησιακές μονάδες των τριών Ινστιτούτων, όπου είχε επισημάνει τον καθοριστικό ρόλο του φορέα στην έρευνα και την ασφάλεια των πολιτών.
Αναγνώρισε τη συμβολή όσων εργάστηκαν για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία παρέλαβε έργα σε εξέλιξη και εργάστηκε συστηματικά για την προώθησή τους, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Αστεροσκοπείου και τα ερευνητικά ιδρύματα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ιστορικό επίτευγμα της επικοινωνίας με λέιζερ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2025, από τις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στο Κρυονέρι και στον Χελμό, σε συνεργασία με τη NASA και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, με αποστολή προς το διαστημικό σκάφος Psyche σε απόσταση 265 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.
Ο υπουργός τόνισε ότι η έρευνα και η καινοτομία πρέπει να συνδεθούν πιο ουσιαστικά με την πραγματική οικονομία, ειδικά με τη βιομηχανία και τον πρωτογενή τομέα, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας για μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία.
Επισήμανε επίσης ότι κατά τα οκτώ χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δημιουργήθηκαν 600.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία μειώθηκε από το 18% στο 7%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της απασχόλησης ως κοινωνική πολιτική.
Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και της ΕΕ, με την ανάπτυξη των προηγούμενων ετών να βασίζεται κυρίως στη μείωση της ανεργίας. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας μέσω της αξιοποίησης της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας.
Στρατηγική ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι η επιστημονική έρευνα και η καινοτομία αποτελούν θεμελιώδη πυλώνα εθνικής ισχύος, γεωπολιτικής αναβάθμισης, οικονομικής ανάπτυξης και εθνικής ανθεκτικότητας. Όπως ανέφερε, στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η δυναμική ενίσχυση των ερευνητικών κέντρων και του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας, με πάνω από 66 εκατ. ευρώ για νέες εμβληματικές υποδομές όπως ο Διαστημικός Κόμβος στο Κρυονέρι, το Παρατηρητήριο ΠΑΓΓΑΙΑ στα Αντικύθηρα και την υποδομή NOA-AEGIS.
Με το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΑΑ και Δημόκριτου, καταργούνται τα στεγανά, ενώνονται οι υποδομές του Αστεροσκοπείου με τις δυνατότητες του Δημόκριτου στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη μικροηλεκτρονική, δημιουργώντας ένα ισχυρό, δικτυωμένο οικοσύστημα που ενισχύει το Brain Gain και επιστρέφει ως πραγματική ασφάλεια και ευημερία στους πολίτες.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Δημήτρης Τερζής, ο πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Σπύρος Βασιλάκος, ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος Βαγγέλης Καρκαλέτσης, καθώς και η βουλευτής της ΝΔ Ζωή Ράπτη.