ΓΔ: 2616.12 0.53% Τζίρος: 275.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Λίνα Μενδώνη
Φώτο: Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Credits: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η Λ. Μενδώνη παραδίδει αποκατεστημένα μνημεία σε Ροδόπη και Έβρο

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέπτεται Ροδόπη και Έβρο για την απόδοση στο κοινό σημαντικών μνημείων, όπως ο ναός Μαξιμιανούπολης και το Τέμενος Βαγιαζήτ, μετά από έργα αποκατάστασης και προστασίας.

Σημαντικά μνημεία που αποκαταστάθηκαν με έργα του υπουργείου Πολιτισμού παραδίδονται στο κοινό κατά τη διήμερη επίσκεψη εργασίας της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στη Ροδόπη και τον Έβρο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η υπουργός θα αποδώσει σήμερα τον περίκεντρο ναό της Μαξιμιανούπολης, ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο του 11ου αιώνα, στον αρχαιολογικό χώρο κοντά στην Κομοτηνή. Το μνημείο ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του, διαθέτοντας σπάνια ακανόνιστη εξαγωνική κάτοψη. Οι εργασίες επικεντρώθηκαν στη δομική αποκατάσταση, τη συντήρηση μαρμάρινων και γλυπτών μελών, καθώς και την προστασία του τοιχογραφικού διακόσμου και των δαπέδων. Η Μαξιμιανούπολη, γνωστή και ως Μοσυνόπολη, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα της βυζαντινής Θράκης μέχρι την οριστική καταστροφή της τον 13ο αιώνα.

Αύριο, Πέμπτη, η κ. Μενδώνη θα επισκεφθεί το Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, όπου συνεχίζονται οι εργασίες προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης. Το μνημείο, που εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 1420, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Μετά την πυρκαγιά του Μαρτίου 2017 που κατέστρεψε τη στέγη του, κρίθηκε αναγκαία η εκτεταμένη επέμβαση για την αποκατάστασή του, με έμφαση στην ιστορική ξύλινη κατασκευή.

Στη συνέχεια, η υπουργός θα αποδώσει τρεις αποκατεστημένους μεταβυζαντινούς ναούς της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου: τον Άγιο Αθανάσιο Μεταξάδων, τον Άγιο Αθανάσιο Αλεποχωρίου και τον Άγιο Παντελεήμονα Παλιουρίου. Οι ναοί αυτοί, που χρονολογούνται από τον 17ο και 18ο αιώνα, διατηρούν σημαντικά αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, καθώς και αξιόλογο γραπτό διάκοσμο. Οι εργασίες περιλάμβαναν την αποκατάσταση των ναών και τη διαμόρφωση των περιβάλλοντων χώρων, στο πλαίσιο έργου του υπουργείου Πολιτισμού με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα της υπουργού περιλαμβάνει επίσης αυτοψίες στην Παναγία Κοσμοσώτειρα στις Φέρες και στο Ιμαρέτ της Κομοτηνής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Ο πολιτισμός στη Θράκη στηρίζει ταυτότητα και πρόοδο

Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε σημαντικά έργα στη Θράκη, όπως το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, ανασκαφές στην Πλωτινόπολη και τον ταφικό τύμβο Μικρής Δοξιπάρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διδυμότειχο: Επίσκεψη Μενδώνη σε έργα πολιτισμού - Τελικό στάδιο για το Τέμενος Βαγιαζήτ

Αυτοψία σε πολιτιστικά έργα του Έβρου έκανε η Λίνα Μενδώνη με κλιμάκιο του ΥΠΠΟ. Το Τέμενος Βαγιαζήτ αποκαθίσταται και θα παραδοθεί τον Αύγουστο. Παράλληλα, παλαιά σχολεία θα μετατραπούν σε Αγροτικά Μουσεία.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λ. Μενδώνη σε πολιτιστικές δράσεις Διδυμότειχου, Σουφλίου και Σοφικού

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε έργα πολιτισμού στο Διδυμότειχο και δομές υφαντικής σε Σουφλί και Σοφικό, στο πλαίσιο αναβίωσης της χειροτεχνίας και ισόρροπης ανάπτυξης της Θράκης.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Το ΥΠΠΟ υλοποιεί στον Έβρο έργα περίπου 40 εκατ. ευρώ

«Στόχος του ΥΠΠΟ είναι να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού, καθώς η Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου είναι ιδανική για να αναπτυχθεί ένα τέτοιο είδος τουρισμού» ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού.
Έβρος ποτάμι δειλινό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ορεστιάδα: Αποφύγετε την προσέγγιση σε Έβρο, Άρδα και ιρλανδικές διαβάσεις

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται αύριο στη Θράκη, ο Δήμος Ορεστιάδας καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και περιοχές με ποτάμια και ρέματα. Η Περιφέρεια τέθηκε σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού».