ΓΔ: 2585.75 -0.64% Τζίρος: 55.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:15:38
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη δημόσια ομιλία του στο 7ο Forum του AIF το 2024.

Θεοδωρικάκος: Μείωση γραφειοκρατίας και ενίσχυση επενδύσεων για νέες θέσεις

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε νομοσχέδιο για απλούστευση διαδικασιών και μείωση γραφειοκρατίας, ενίσχυση επενδύσεων και θέσεων εργασίας, καθώς και δημιουργία ψηφιακού κέντρου ενημέρωσης για κρατικές ενισχύσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤNews, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε τις νέες ρυθμίσεις που συζητήθηκαν στο υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων. Όπως τόνισε, το μήνυμα είναι «πιο απλές διαδικασίες, λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες και καλύτερες δουλειές».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και στοχεύει στην επιτάχυνση των διαδικασιών του Αναπτυξιακού Νόμου, καθώς και στη μείωση του διοικητικού βάρους για τις επιχειρήσεις. Στόχος είναι να αποφευχθεί η ταλαιπωρία από περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Επιπλέον, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ενιαίου κέντρου ενημέρωσης στο υπουργείο Ανάπτυξης για όλες τις κρατικές ενισχύσεις. Μέσω αυτού, οι επιχειρήσεις θα έχουν άμεση ψηφιακή πρόσβαση σε πληροφορίες για διαθέσιμα πλαίσια στήριξης, προκηρύξεις και προϋποθέσεις συμμετοχής.

Μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον υπουργό, θα προκηρυχθούν τρία νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ, που απευθύνονται αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος είναι η στήριξη νέων παραγωγικών επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στην ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων από επενδυτικά σχέδια προηγούμενων Αναπτυξιακών Νόμων που δεν ολοκληρώθηκαν. Όπως επισήμανε, μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί στα δημόσια ταμεία 150 εκατ. ευρώ. Υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται ώστε τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων να αξιοποιούνται με διαφάνεια για πραγματικές παραγωγικές επενδύσεις.

Σχετικά με την Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως το τέλος του έτους και αφορά περίπου 1.000 κωδικούς προϊόντων, μεταξύ των οποίων βασικά τρόφιμα για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Παραδέχθηκε ότι οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες για μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Παρά τις μειώσεις σε πολλά προϊόντα, ενδέχεται να υπάρξουν αυξήσεις σε άλλα λόγω διεθνών εξελίξεων και του ενεργειακού κόστους. Τόνισε ότι «οι τιμές των προϊόντων δεν καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις», ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος με αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων.

Για το ενεργειακό κόστος, ο υπουργός σημείωσε ότι οι αυξήσεις επηρεάζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του ζητήματος, λέγοντας πως απαιτούνται πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των πολιτών.

Αναφερόμενος στις εκλογές στις ΗΠΑ, εκτίμησε ότι δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην αμερικανική πολιτική, καθώς οι στρατηγικές επιλογές μιας υπερδύναμης δεν μεταβάλλονται εύκολα από ένα εκλογικό αποτέλεσμα.

Τέλος, σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις ενόψει των εθνικών εκλογών, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι το κρίσιμο θα είναι το τελικό δίλημμα που θα τεθεί στους πολίτες. Επισήμανε πως δεν έχει παρουσιαστεί εναλλακτική πρόταση κυβερνησιμότητας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και εκτίμησε ότι πολλά θα κριθούν τον τελευταίο προεκλογικό μήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στόχος μας ο συλλογικός πλούτος να φέρει ατομική ευημερία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κατερίνη τόνισε τη σημασία να μετατραπεί ο συλλογικός πλούτος σε ατομική ευημερία, αποφεύγοντας την παροχολογία και δεσμεύτηκε να στηρίξει την κοινωνία ενόψει δύσκολου χειμώνα.
Λάζαρος Τσαβδαρίδης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσαβδαρίδης: Μέτρα στήριξης στη βιομηχανία με αδειοδοτήσεις και επενδύσεις

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, τόνισε την πρόθεση του υπουργείου για ενίσχυση της βιομηχανίας με απλοποίηση αδειών, μείωση γραφειοκρατίας, γρήγορες επενδύσεις και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, δίνοντας έμφαση στον ρόλο του ΣΒΑΠ.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Προτεραιότητα οι επενδύσεις στη φαρμακευτική παραγωγή στην Ελλάδα

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό στο συνέδριο Medicines for Europe, τόνισε τη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας, με την Ελλάδα να έχει αναβαθμιστεί επενδυτικά και να προεδρεύει πλέον στο Eurogroup.
Δάνειο και διαπραγμάτευση επιχειρηματιών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το πλαφόν στα καταναλωτικά δάνεια μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες δόσεις

Γιατί η σχεδιαζόμενη ρύθμιση της κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στα καταναλωτικά δάνεια μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις στις μηνιαίες δόσεις, περιορίζοντας τη διάρκεια αποπληρωμής και δυσκολεύοντας την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Σε 15 μέρες οι ανακοινώσεις για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Όσον αφορά την οριστικοποίηση του χωροταξικού σχεδίου για τη βιομηχανία όπως είπε ο πρωθυπουργός, «το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στην άνοιξη. Με σκοπό να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν».