Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης της ελληνικής ακτοπλοΐας, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το αυξημένο κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων, επιβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, σε σημερινή του παρέμβαση σε τηλεοπτική εκπομπή.
Ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει την απόφαση να παρέμβει εκ νέου για την ενίσχυση του κλάδου, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών για τη νησιωτική Ελλάδα, τη μετακίνηση των πολιτών, τη διακίνηση προϊόντων και τη συνολική οικονομική δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η ελληνική κυβέρνηση θα ξαναστηρίξει την ελληνική ακτοπλοΐα», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα λαϊκό μέσο μαζικής μεταφοράς που εξυπηρετεί ζωτικές ανάγκες των νησιωτικών περιοχών.
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Κικίλιας, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές με εκπροσώπους των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με την προεδρία της κυβέρνησης και τα συναρμόδια υπουργεία.
Ο υπουργός απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος και τη μορφή της ενίσχυσης, διευκρινίζοντας ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των μέτρων.
Υπενθύμισε πως προηγούμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις είχαν συμβάλει στη συγκράτηση αυξήσεων της τάξης του 15% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τις οποίες είχε προαναγγείλει ο κλάδος.
Σύνδεσε τη νέα πρωτοβουλία με τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, τονίζοντας ότι οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, όπως και η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ και τον Περσικό Κόλπο, έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι η στήριξη της ακτοπλοΐας δεν αφορά μόνο τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, αλλά και το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας των νησιών, από τον τουρισμό και το εμπόριο έως τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
Επίκεντρο οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Χίου
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στο πρόβλημα που δημιουργείται στις μετακινήσεις από και προς τη Χίο, λόγω της προγραμματισμένης τετράμηνης διακοπής λειτουργίας του αεροδρομίου του νησιού.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, επισημάνθηκε ότι τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια περιορίζονται κατά τη χειμερινή περίοδο από έξι σε τρία εβδομαδιαίως, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την εξυπηρέτηση κατοίκων, επαγγελματιών και στρατιωτικών που μετακινούνται από και προς το νησί.
Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων και τον προγραμματισμό των εργασιών στο αεροδρόμιο, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Ναυτιλίας καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός προβλήματος που δεν εμπίπτει άμεσα στις αρμοδιότητές του.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι το υπουργείο θα επιδιώξει να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, μέσω συνεννόησης με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και τους τοπικούς φορείς, αναγνωρίζοντας πως δεν μπορεί να υποχρεώσει ιδιωτικές επιχειρήσεις να αυξήσουν μονομερώς τα δρομολόγιά τους.
Νέα υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών στο Λιμενικό
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στις πρόσφατες κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από το Λιμενικό Σώμα, με αφορμή υποθέσεις που εντοπίστηκαν στο Λαύριο και τη Χίο.
Εξήρε τον επαγγελματισμό των στελεχών του Λιμενικού και γνωστοποίησε ότι εξετάζεται η δημιουργία ξεχωριστής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών στα λιμάνια, κατά το πρότυπο των εξειδικευμένων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι εξετάζεται η ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Σώματος με τουλάχιστον δέκα επιπλέον ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης ναρκωτικών.
Τέλος, υπενθύμισε πως για το 2026 προβλέπεται η πρόσληψη 420 στελεχών στο Λιμενικό Σώμα, ενώ στον σχεδιασμό για το 2027 ενδέχεται να ενταχθούν πρόσθετες ανάγκες στελέχωσης για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.