Κατά τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκαν στο κοινό τα νέα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Η εκδήλωση ανέδειξε τον τεχνολογικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες εξελίσσονται σε έναν σύγχρονο οργανισμό, πλήρως εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.
Στη φετινή παρέλαση, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε τόσο στην «Ασπίδα του Αχιλλέα» όσο και σε καινοτόμα εγχώρια συστήματα, όπως ο «Πυρπολητής» του Πολεμικού Ναυτικού και τεχνολογίες της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ). Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται στην «Ατζέντα 2030», στοχεύοντας στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και την ενδυνάμωση του αμυντικού οικοσυστήματος.
Ο υπουργός έχει επισημάνει πως η νέα Δομή Δυνάμεων, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός εξοπλισμών, η ενσωμάτωση αυτόνομων συστημάτων, η ανάπτυξη της Κυβερνοάμυνας και η ενίσχυση της Εφεδρείας διαμορφώνουν τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στη νεότερη ιστορία της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, παρουσιάστηκαν συστήματα όπως το Όχημα Διοίκησης και Ελέγχου DRONE DOME, το αντιαεροπορικό σύστημα SPYDER, το BARAK MX, το σύστημα DAVID SLING, το μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας «ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗΣ» και το τεθωρακισμένο Μ1117 με δυνατότητες Ηλεκτρονικού Πολέμου.
Επιπλέον, στη στρατιωτική παρέλαση παρουσιάστηκαν τα οχήματα HMMWV M998 με χειριστές drones, τα τροχοφόρα θωρακισμένα STRYKER Μ1126, ο εκτοξευτής πυραύλων «PULS», τα μη επανδρωμένα επίγεια συστήματα «ΑΝΤEOS» και «AGEMA», καθώς και το mini cruise one way attack «ΑΡΠΥΙΑ».
Καινοτομία και εγχώρια παραγωγή στα νέα συστήματα
Ανάμεσα στις καινοτομίες, ξεχώρισαν το αερόχημα κάθετης απογείωσης V-BAT, το UAV PATROLLER, το σκάφος ειδικών επιχειρήσεων VICTA και η κινητή μονάδα παραγωγής drone. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν ο αυτοκινούμενος σταθμός επικοινωνιών «ΑΜΦΙΚΤΥΩΝ», το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» και ο κινητός σταθμός πρώτων βοηθειών, ενισχύοντας τις δυνατότητες υποστήριξης των Μονάδων στο πεδίο.
Σημαντική ήταν και η παρουσία των μη επανδρωμένων επιφανειακών και υποβρύχιων οχημάτων, όπως τα USV «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ», «CORSAIR», τα υποβρύχια «PLUTINO» και «PLUTO GIGAS», καθώς και το ζεύγος τορπιλών «Seahake-mode 4». Εξίσου αξιοσημείωτη ήταν η παρουσίαση του anti-drone συστήματος «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» και του υπό ανάπτυξη συστήματος «ΥΠΕΡΙΩΝ» από την ΕΑΒ.
Τέλος, συστήματα όπως το ΜΕΑ «ΑΡΧΥΤΑΣ», τα ΣμηΕΑ Α-900 και S100, οι υποβρύχιοι ελκυστήρες DIVEJET SCOOTER ROTINOR και το σύστημα επικοινωνιών «ΜΕΤΟΙΚΟΣ» συμπλήρωσαν το φάσμα των νέων τεχνολογιών που ενισχύουν την αποτρεπτική ικανότητα και τη διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.