Απαντήσεις στις επικρίσεις για διαφθορά και εγκληματικότητα δίνει η κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, επαναφέρει ως βασικό εκλογικό στόχο την αυτοδυναμία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
Ο κ. Μαρινάκης υπερασπίστηκε τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε υποθέσεις που αφορούν τον αθλητισμό, την υπόθεση Μπεκίρη και τη συμφωνία για τη Μονή Σινά. Προανήγγειλε επίσης ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση στο τέλος του μήνα.
Αναφερόμενος σε πρόσφατες υποθέσεις εγκληματικότητας και φοροδιαφυγής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι συλλήψεις και η παραπομπή υποθέσεων στη Δικαιοσύνη αποδεικνύουν την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν 1.510 υποθέσεις από την Ελληνική Αστυνομία και τη ΔΑΟΕ, 5.500 δράστες με κατηγορίες και 259 εγκληματικές οργανώσεις που εξαρθρώθηκαν.
Τόνισε ότι τα πρόστιμα ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ, τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και 814 άτομα έχουν προφυλακιστεί. Υπογράμμισε ότι η πολιτική της «νομιμότητας παντού» αποκαθιστά σταδιακά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.
Υποθέσεις στον αθλητισμό και η θέση της κυβέρνησης
Σχετικά με τις καταγγελίες στον χώρο του μπάσκετ και τον πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας, ο κ. Μαρινάκης απέρριψε τις αιτιάσεις περί κυβερνητικής συγκάλυψης. Εξήγησε ότι η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη μέσω της πλατφόρμας Ε.ΑΘΛ.Α., που δημιουργήθηκε για καταγγελίες διαφθοράς στον αθλητισμό.
Διευκρίνισε ότι οι καταγγελίες διαβιβάστηκαν αρμοδίως και πως η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει για την ενοχή ή αθωότητα των εμπλεκομένων. Υπογράμμισε ότι οι νομοθετικές αλλαγές στις ομοσπονδίες έγιναν κατόπιν αιτημάτων ανθρώπων του αθλητισμού και όχι για να ευνοηθεί συγκεκριμένο πρόσωπο.
Επικαλέστηκε τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας κατά δέκα θέσεις στον διεθνή δείκτη διαφθοράς την τελευταία δεκαετία.
Υπόθεση Μπεκίρη και συμφωνία για τη Μονή Σινά
Για τον Παναγιώτη Μπεκίρη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε πολιτικά θαρραλέα την απόφασή του να αποχωρήσει από το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. Τόνισε ότι ο κ. Μπεκίρης επέλεξε να απαντήσει μέσω της Δικαιοσύνης και δεν κατείχε κυβερνητική θέση.
Αναφορικά με τη συμφωνία για την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά, ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για επίλυση μιας εκκρεμότητας «1.500 ετών». Επεσήμανε την προφορική συμφωνία μεταξύ αιγυπτιακού κράτους και Μονής, με τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλων εκκλησιαστικών φορέων. Διαβεβαίωσε ότι η υπόθεση δεν επηρεάζει τις συνομιλίες Ελλάδας-Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες.
Οικονομικές παρεμβάσεις και εκλογικός σχεδιασμός
Στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Μαρινάκης προανήγγειλε ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης στο τέλος Οκτωβρίου. Υπενθύμισε τα μόνιμα μέτρα που αναμένονται, όπως επιστροφές ενοικίων σε εκπαιδευτικούς και συνταξιούχους, καθώς και φοροελαφρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες.
Για τον χρόνο των εκλογών, ξεκαθάρισε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμα την ημερομηνία, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Επισήμανε ότι δεν υπήρξε επιλογή πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λόγω δημοσκοπήσεων.
Συνεργασίες και απολογισμός κυβερνητικού έργου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «αποκλειστικός μας στόχος είναι η αυτοδυναμία», ως προϋπόθεση σταθερότητας και αποτελεσματικότητας. Αν δεν επιτευχθεί, το μόνο κόμμα με το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί συγκυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ, υπό διαφορετικά χαρακτηριστικά ηγεσίας.
Επισήμανε τη μείωση 83 φόρων από το 2019, με περαιτέρω μειώσεις έως το 2027, καθώς και τη δημιουργία 600.000 νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση του δημόσιου χρέους. Αναγνώρισε, πάντως, ότι παραμένουν ζητήματα ακρίβειας και άλλα προβλήματα.
Ελληνοτουρκικά και πειθαρχικός έλεγχος
Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Μαρινάκης το χαρακτήρισε «δυσάρεστη εξέλιξη» αλλά απέρριψε τον όρο εθνική ήττα, επισημαίνοντας ότι είναι «παράνομο και ανυπόστατο» και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Διευκρίνισε επίσης τη διαφορά μεταξύ ενημέρωσης για θαλάσσιες δραστηριότητες και αιτήματος άδειας προς τρίτο κράτος.
Για το ενδεχόμενο πειθαρχικού ελέγχου του Β. Φλωρίδη, ανέφερε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, τονίζοντας ότι οι σχετικές διαδικασίες θα ακολουθηθούν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους.