ΓΔ: 2592.64 -0.41% Τζίρος: 168.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:31:38
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή

Βουλή: Θετική γνωμάτευση για ανανέωση θητείας επικεφαλής ΕΔΕΥΠΕ ΑΕ

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ενέκρινε κατά πλειοψηφία την ανανέωση της θητείας του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε., με τις ψήφους της ΝΔ. Η αντιπολίτευση εξέφρασε αρνητική άποψη.

Υπέρ της ανανέωσης της θητείας των προτεινομένων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, Ρίκαρντ Σκούφια και Αριστοφάνη Στεφάτου για τις θέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. τάχθηκε κατά πλειοψηφία η κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Οι βουλευτές της ΝΔ έδωσαν θετική ψήφο, ενώ η αντιπολίτευση διατύπωσε αρνητική γνώμη.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικόλαο Τσάφο, η ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε. έχει ως μοναδικό μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο και δραστηριοποιείται στην προώθηση της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Αναφερόμενος στον κ. Στεφάτο, ο υφυπουργός τόνισε ότι επέστρεψε στην Ελλάδα το 2020 μετά από πολυετή παραμονή στη Νορβηγία, προκειμένου να συμβάλει με τις γνώσεις και την τεχνογνωσία του στην επανεκκίνηση και επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Όπως σημείωσε, «είναι μια ιστορία που ακόμα γράφεται, αλλά ξέρουμε ότι αν κάποιος κάτσει στο μέλλον να καταγράψει αυτή την ιστορία των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, σίγουρα θα αφιερώσει πάρα πολλά κεφάλαια στον Άρη το Στεφάτο, που έχει παίξει κομβικό ρόλο και στην προσέλκυση εταιρειών όπως η Chevron, αλλά και στο γεγονός ότι είμαστε τώρα στα τελευταία στάδια προετοιμασίας από την Exxon Mobil για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στη χώρα μας μετά από δεκαετίες».

Για τον κ. Σκούφια, ο υφυπουργός ανέφερε ότι έχει αφήσει σημαντικό αποτύπωμα, καθώς μετά από μακρά εμπειρία στο εξωτερικό ανέλαβε τη διαχείριση του αγωγού TAP, έργο που άλλαξε τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Ο Ρίκαρντ πρεσβεύει την σιωπηλή αλλά αποτελεσματική δουλειά, το σημείο τομής όπου ένας αγωγός από τη θεωρία γίνεται πράξη και τέμνεται με την τοπική κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον. Είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να ακούει, να συνομιλεί και να βρίσκει λύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρεμβάσεις και τοποθετήσεις κομμάτων

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μπιάγκης, επισήμανε ότι η ΕΔΕΥΕΠ δεν ανέλαβε πρωτοβουλία για την προκήρυξη των περιοχών Πελοποννήσου και Κρήτης, παρά μόνο μετά το ενδιαφέρον της Chevron.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Εμμ. Συντυχάκης, υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου «όχι μόνο δεν σημαίνει για τον λαό φθηνή ενέργεια αλλά καθιστά τη χώρα μας και το λαό μαγνήτη κινδύνων».

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας, εξέφρασε ανησυχία για το ποσοστό των εσόδων από τις εξορύξεις που θα φτάσει στους πολίτες.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πολάκης, απηύθυνε ερώτηση στον κ. Τσάφο, «τώρα που έφυγε η κυρία Γκιλφόιλ εσείς γιατί παραμένετε; Και το λέω αυτό γιατί σας έχω αποκαλέσει με πολιτικούς όρους delivery boy του αμερικάνικου LNG, και καταστροφέα των λιγνιτικών πεδίων της Δυτικής Μακεδονίας».

Η βουλευτής της ΚΟ "Νίκη", Α. Κουρουπάκη, τόνισε την ανάγκη δημοσιοποίησης του απολογισμού του έργου της ΕΔΕΥΕΠ.

Τέλος, η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Τζ. Κεφαλά, ανέφερε ότι «δεν μπορείς να ζητάς από μια διοίκηση με νοοτροπία oil and gas να ηγηθεί αποτελεσματικά της πράσινης μετάβασης».

Ενεργειακές τιμές και συγκυρία

Απαντώντας σε τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης για τις τιμές χονδρικής στην ενέργεια, ο κ. Τσάφος σημείωσε ότι η Ευρώπη διανύει μια δύσκολη ενεργειακή περίοδο με πολλαπλές πιέσεις. Ανέφερε πως, παρά το γεγονός ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι υψηλές, παραμένουν χαμηλότερες σε σύγκριση με γειτονικές χώρες.

Ενδεικτικά, για τον τρέχοντα μήνα, η τιμή στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 173 ευρώ, έναντι 213 ευρώ στη Βουλγαρία, 229 ευρώ στην Ουγγαρία και 168 ευρώ στη Γαλλία. «Άρα, σε μια πολύ δυσμενή διεθνή συγκυρία, το μείγμα πολιτικών που έχουμε μας επιτρέπει να διατηρούμε μία ανταγωνιστική τιμή μέσα σε ένα, επαναλαμβάνω, πάρα πολύ δυσμενές περιβάλλον», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για επέκταση αρμοδιοτήτων ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ

Ο υπουργός ΠΕΝ, Σταύρος Παπασταύρου, ανέλυσε στη Βουλή τη νέα εθνική πολιτική για το νερό, κάνοντας λόγο για δομική μεταρρύθμιση που προωθεί ενιαία διαχείριση, συντονισμό και διασφαλίζει πρόσβαση σε ποιοτικό νερό για όλους.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ο νέος Κώδικας βάζει τάξη σε χωροταξία και πολεοδομία

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, τόνισε ότι ο νέος Κώδικας Χωροταξίας και Πολεοδομίας μειώνει την πολυνομία, ενισχύει την ασφάλεια δικαίου και γίνεται ψηφιακά προσβάσιμος.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το ν/σ εκσυγχρονισμού για ΑΠΕ

Ξεκίνησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η επεξεργασία νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στις ΑΠΕ, με ρυθμίσεις για αγορά ενέργειας, περιβάλλον, πολίτες-παραγωγούς και ενσωμάτωση οικιακών μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων.
Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Σκληρή απάντηση Παπασταύρου-Τζάφου σε κατηγορίες Πολάκη για ρεύμα

Στα ύψη η πολιτική ένταση στη Βουλή λόγω αυξήσεων στην ενέργεια. Ο Παύλος Πολάκης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαρροή πλούτου και ζήτησε την παραίτηση του υφυπουργού Τζάφου.