Σημαντική έμφαση στην αναβάθμιση των Πολεμικών Μουσείων και την ενίσχυση της συλλογικής μνήμης δόθηκε στο διεθνές συνέδριο με τίτλο "Second World War: One War, Different Perspectives", που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών σε συνεργασία με το Imperial War Museums του Ηνωμένου Βασιλείου και το Polish Army Museum της Πολωνίας, συγκεντρώνοντας ερευνητές διεθνούς φήμης και ευρύ κοινό.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, κατά τον χαιρετισμό του, υπογράμμισε τη σημασία της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της αξιοποίησης σύγχρονων μεθόδων παρουσίασης της Ιστορίας. Τόνισε ότι τα Πολεμικά Μουσεία, με την αναβάθμισή τους, θα μπορούν να αναδεικνύουν με αποτελεσματικό τρόπο την εμπειρία της ιστορικής διαδρομής.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη σύγχρονη αντίληψη για τα μουσεία, επισημαίνοντας ότι αποτελούν πλέον χώρους μεταβίβασης εμπειριών και όχι απλώς έκθεσης αντικειμένων. Εξέφρασε ανησυχία για τη διατήρηση της ιστορικής συνείδησης, ειδικά στη νέα γενιά, και τόνισε πως η προστασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας απαιτεί ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και κοινωνική στήριξη.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκε και η μουσειογραφική μελέτη αναβάθμισης του Πολεμικού Μουσείου από το αρχιτεκτονικό γραφείο TSOLAKIS & PARTNERS. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας, διπλωμάτες, πρόεδροι μουσείων και οργανισμών, καθώς και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος στη συλλογική μνήμη
Κεντρικό θέμα του συνεδρίου αποτέλεσε ο τρόπος με τον οποίο ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ερμηνεύεται και διατηρείται στη συλλογική μνήμη, μέσα από διαφορετικές εθνικές και κοινωνικές οπτικές. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός διεθνούς forum διαλόγου μεταξύ μουσείων και φορέων στρατιωτικής πολιτισμικής κληρονομιάς, εστιάζοντας στις σύγχρονες προσεγγίσεις των γεγονότων του πολέμου.
Στις εργασίες συμμετείχαν εκπρόσωποι από Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Τσεχία και Ολλανδία, εξετάζοντας πτυχές όπως η ερμηνευτική προσέγγιση των γεγονότων, η ένταξη των εθνικών Αντιστάσεων στις τοπικές αφηγήσεις, αλλά και η αποτύπωση της ιστορίας με τη χρήση κινηματογραφικού και φωτογραφικού υλικού.
Αρχειακό υλικό και εκθέσεις
Παράλληλα με το συνέδριο, στους χώρους του Πολεμικού Μουσείου λειτουργούν τρεις εκθέσεις που συμπληρώνουν τη θεματολογία, διαθέσιμες έως τις 28 Οκτωβρίου 2026. Περιλαμβάνουν έκθεση του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων «Γεώργιος Λεβιθόπουλος», φωτογραφική έκθεση από τη Συλλογή Βύρων Μήτου και έκθεση αρχειακού υλικού των συμμετεχόντων μουσείων.
Οι επισκέπτες έχουν έτσι τη δυνατότητα να έρθουν σε άμεση επαφή με πρωτογενές φωτογραφικό και αρχειακό υλικό της εποχής, ενισχύοντας τη βιωματική προσέγγιση της ιστορίας.