ΓΔ: 2604.6 -0.34% Τζίρος: 16.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:09:39
Μιχάλης Κατρίνης ομιλία Βουλή
Φώτο: ΠΑΣΟΚ

Κατρίνης: Διευκρίνιση ρόλων Ενόπλων Δυνάμεων και αμυντικής βιομηχανίας

Ο Μιχάλης Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί για κίνδυνο αποδυνάμωσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας λόγω σύγχυσης ρόλων κράτους και επιχειρήσεων σχετικά με το μη επανδρωμένο σκάφος «Πυρπολητής».

Τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της εγχώριας αμυντικής παραγωγής λόγω της σύγχυσης ρόλων μεταξύ κράτους και βιομηχανίας επισημαίνει ο βουλευτής και υπεύθυνος του ΚΤΕ Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, σχετικά με το μη επανδρωμένο σκάφος «Πυρπολητής».

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναδεικνύει το πρόβλημα που προκύπτει όταν το κράτος καλεί τις επιχειρήσεις να επενδύσουν, ενώ παράλληλα αναπτύσσει δικές του λύσεις, καθορίζοντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις και αξιολογώντας τα συστήματα.

Όπως σημειώνει, «χωρίς σαφείς κανόνες, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα για την ισότιμη αξιολόγηση και τη μελλοντική αξιοποίηση των προτάσεών τους». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί ότι η αποθάρρυνση επενδύσεων περιορίζει τη δημιουργία εγχώριας τεχνογνωσίας και παραγωγικών δυνατοτήτων, στοιχεία κρίσιμα για τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη των συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην ερώτησή του, ο κ. Κατρίνης αναγνωρίζει τη σημασία της επιχειρησιακής πρωτοβουλίας των Ενόπλων Δυνάμεων και ζητά αποσαφήνιση των ρόλων των Επιτελείων, του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) και της εγχώριας βιομηχανίας. Προτείνει τα Επιτελεία να καθορίζουν τις απαιτήσεις, να δοκιμάζουν και να αξιολογούν, ενώ η εγχώρια βιομηχανία να αναλαμβάνει ανάπτυξη, παραγωγή και υποστήριξη των συστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τον «Πυρπολητή», το ΕΛΚΑΚ έχει προσκαλέσει 23 ελληνικές εταιρείες και κοινοπραξίες σε πρόγραμμα ανάπτυξης δύο αυτόνομων σκαφών επιφανείας, συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κατρίνης ζητά να δοθούν στοιχεία για τη σχέση των δύο προγραμμάτων και τις πιθανές επικαλύψεις, να παρουσιαστούν οι συμμετέχουσες ελληνικές εταιρείες, η εγχώρια προστιθέμενη αξία, η προέλευση των υποσυστημάτων και τα δικαιώματα παραγωγής και υποστήριξης. Επιπλέον, ζητά διευκρινίσεις για τις διαδικασίες ανάθεσης σε προμηθευτές και αναδόχους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας στην Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Στη Βουλή νέα εξοπλιστικά και η «Ασπίδα του Αχιλλέα»

Στη Βουλή εισάγονται νέα εξοπλιστικά προγράμματα για γνωμοδότηση, με επίκεντρο την αναβάθμιση της αεράμυνας και τη δημιουργία της «Ασπίδας του Αχιλλέα». Σημαντική συμμετοχή ελληνικών εταιρειών και υποδομές για τα F-35 στην Ανδραβίδα.
Έλληνες στρατιώτες παράταξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαλλαγή στράτευσης για νέους με ΔΑΔ και αναπηρία άνω του 67%

Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας κατέθεσε βελτίωση στο νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, δίνοντας απαλλαγή από τη στράτευση σε παιδιά με αυτισμό και αναπηρία άνω του 67%. Εξετάζεται επίσης ρύθμιση για υποψήφιους με δυσλεξία.
Άγνωστος Στρατιώτης Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη, τι περιλαμβάνει

Η ευθύνη για την προστασία, συντήρηση, καθαριότητα και σωστή λειτουργία του Μνημείου μεταφέρεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την τήρηση της τάξης.