ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Λίνα Μενδώνη ομιλία

Ελλάδα και Γαλλία ενισχύουν τους πολιτιστικούς τους δεσμούς σε συνάντηση Μενδώνη και Κασσιανίδη

Η Υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και ο Γάλλος πρέσβης Ν. Κασσιανίδης συζήτησαν για ενίσχυση της πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, εστιάζοντας σε κοινές δράσεις, προστασία κληρονομιάς και εφαρμογή σχετικών μνημονίων.

Η περαιτέρω ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του πρέσβη της Γαλλίας, Νικόλα Κασσιανίδη. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των στρατηγικών σχέσεων που διατηρούν οι δύο χώρες.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν στην ανάγκη κατάρτισης ενός οδικού χάρτη για την ανάπτυξη κοινών δράσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη συνεργασία στον τομέα των μουσείων, τον κινηματογράφο και τα οπτικοακουστικά μέσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, συζητήθηκε η εφαρμογή του Μνημονίου Πολιτιστικής Συνεργασίας που υπεγράφη τον Μάιο του 2025, καθώς και η διοργάνωση ελληνογαλλικών επαγγελματικών σεμιναρίων σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Επιπλέον, εξετάστηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας στους τομείς των παραδοσιακών και εφαρμοσμένων τεχνών, αξιοποιώντας την εμπειρία και τεχνογνωσία των δύο χωρών σε πεδία όπως η κεραμική, η υφαντουργία, η ξυλουργική και η αργυροχοΐα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τομέα του κινηματογράφου, όπου τονίστηκε η σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στη νέα διεθνή συμμαχία Alliance Lumière, που έχει στόχο την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για το μέλλον του κινηματογράφου και της κινούμενης εικόνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συμφωνήθηκε η επόμενη ετήσια συνάντηση της συμμαχίας να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2027, ενώ συζητήθηκε και η προοπτική συνεργασίας μεταξύ της γαλλικής Σχολής Κινηματογράφου Lumière και της υπό δημιουργία Κρατικής Σχολής Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων.

Η Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Ελλάδας στον τομέα του πολιτισμού, ενόψει της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2027. Όπως σημειώθηκε, δίνεται έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά.

Στο πλαίσιο της συζήτησης εξετάστηκε η δυνατότητα διοργάνωσης έκθεσης αφιερωμένης στην αλληλογραφία του Γιάννη Ψυχάρη με τον Εμίλ Ζολά, που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, με στόχο την ανάδειξη των πνευματικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Η Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τη γαλλική πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για τη συνεργασία τους με το Υπουργείο Πολιτισμού. Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση, μέσω του Γάλλου πρέσβη, προς τη Γαλλίδα ομόλογό της Κατρίν Πεγκάρ να επισκεφθεί την Αθήνα για την περαιτέρω ενίσχυση της πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας.

Στη συνάντηση παρίστατο η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Μαρία Βατζινί, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες προοπτικές Ελλάδας-Γαλλίας, κρίσιμος ο ρόλος της Θεσσαλονίκης

Η Σεσίλ Βαλκ, νέα Γενική Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως οι ελληνογαλλικές σχέσεις έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες και εξελίσσονται με έμφαση στη συνεργασία σε άμυνα, τεχνολογία, εκπαίδευση και πολιτισμό.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Πλεύρη με τον Γάλλο πρέσβη στο Υπουργείο Μετανάστευσης

Συνάντηση γνωριμίας με τον νέο Πρέσβη της Γαλλίας, Ν. Κασσιανίδη, είχε ο υπουργός Μετανάστευσης, Θ. Πλεύρης. Συζητήθηκαν θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και προκλήσεις στην ΕΕ. Παρόντα και στελέχη του υπουργείου.
Νικήτας Κακλαμάνης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Κακλαμάνη με τους πρεσβευτές Γαλλίας και Αιγύπτου στη Βουλή

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, συναντήθηκε με τον νέο πρεσβευτή της Γαλλίας, τονίζοντας το άριστο επίπεδο των ελληνογαλλικών σχέσεων, τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας και την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας.
Κτήριο UNESCO πινακίδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη στη Γαλλία για τις ελληνικές θέσεις στη UNESCO για επιστροφή πολιτιστικών αγαθών

Στη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO στο Παρίσι, η Ελλάδα παρουσίασε τεκμηριωμένες θέσεις υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, με τη στήριξη 20 κρατών-μελών, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε αμετακίνητο στη στάση του.
Λίνα Μενδώνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μενδώνη με Αιγύπτιο Πρέσβη για πολιτιστική κληρονομιά

Η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών συζητήθηκε σε συνάντηση της Λ. Μενδώνη με τον πρέσβη Μ. Μουράντ.
Ρένα Δούρου στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούρου: Απαντήσεις για το φιάσκο πολιτιστικής διπλωματίας με Βουλγαρία

Η Ρένα Δούρου κατηγόρησε την κυβέρνηση για φιάσκο στη «πολιτιστική διπλωματία» με τη Βουλγαρία και υπογράμμισε ότι η Ιστορία δεν ανταλλάσσεται. Ζήτησε σύγκληση Επιτροπής και αποκατάσταση των εκκλησιαστικών κειμηλίων στην Ελλάδα.