Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη των καταναλωτών, ιδιαίτερα εν μέσω ενός ασταθούς ευρωπαϊκού οικονομικού περιβάλλοντος και αναταράξεων στην αγορά ομολόγων. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο περιθώριο στήριξης, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια της χώρας έναντι των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των διεθνών αγορών.
Ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι τα νέα μέτρα στήριξης, τα οποία θα ανακοινωθούν από τα συναρμόδια υπουργεία, περιλαμβάνουν τη συνέχιση της παρέμβασης στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων με διαφορετική μεθοδολογία, τη διατήρηση της επιδότησης στο ντίζελ κίνησης και τριπλή στήριξη στο πετρέλαιο θέρμανσης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τους ευάλωτους κατά 30%, επιδότηση στην αντλία από το κράτος και επιπλέον στήριξη από τα διυλιστήρια βάσει της εμπορικής τους πολιτικής.
Όπως επισήμανε, το αποτέλεσμα θα είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί αισθητά χαμηλότερα από το 1,75 ευρώ, τιμή στην οποία είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός και στην οποία είχε κλείσει την περασμένη άνοιξη.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μεγαλύτερη ευελιξία στην παροχή στήριξης, ο Κωστής Χατζηδάκης εκτίμησε ότι αν οι εξελίξεις επιδεινωθούν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υιοθετήσει προσαρμοσμένες πολιτικές, ώστε οι παρεμβάσεις να μην παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες. Παρομοίασε την πιθανή αυτή προσέγγιση με τις παρεμβάσεις της περιόδου του κορονοϊού και τη ρήτρα διαφυγής.
Σχετικά με τις προτάσεις για φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλει έκτακτους φόρους τόσο στα κέρδη των διυλιστηρίων όσο και των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας κατά την ενεργειακή κρίση. Τόνισε πως για τον καταναλωτή το σημαντικό είναι το τελικό αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως του αν η στήριξη προέρχεται από φόρους ή επιδοτήσεις.
Σε ερώτηση για το πρόγραμμα ανάπλασης του Ελαιώνα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα διυπουργικό έργο υπό τον συντονισμό του. Επεσήμανε ότι ο Ελαιώνας αποτελεί σήμερα μια «μαύρη τρύπα» στην Αττική, με έκταση αντίστοιχη του Ελληνικού, και πως η πρώτη παρέμβαση αφορά το γήπεδο του Παναθηναϊκού και τη διπλή ανάπλαση. Αναφέρθηκε επίσης στη μεταφορά του σταθμού των ΚΤΕΛ κοντά σε σταθμό μετρό, καθώς και στη μετακίνηση των μεταφορικών εταιρειών στο Θριάσιο, ενώ έχει ήδη παραγγελθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη συνολική αναβάθμιση της περιοχής.
Τέλος, σχετικά με την αντικατάσταση της πρέσβεως των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κας Κίμπερλι Γκιλφόιλ, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, σημειώνοντας ότι η πρόοδος των τελευταίων ετών θα συνεχιστεί. Αναφέρθηκε και σε σημαντικές συμφωνίες, όπως αυτή της ΔΕΗ με την Amazon για την κατασκευή data center στην Κοζάνη.