ΓΔ: 2598.72 0.16% Τζίρος: 271.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
Πινακίδα απεργίας καταστήματος

Δυναμική συμμετοχή εκπαιδευτικών στην απεργία της 21ης Οκτωβρίου 2026

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ συμμετέχουν στη 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 21/10 με συγκεντρώσεις στα Προπύλαια και σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες στα σχολεία, αυξήσεις μισθών και ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας.

Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι της 21ης Οκτωβρίου 2026 στα Προπύλαια στην Αθήνα και σε κατά τόπους σημεία σε όλη την Ελλάδα προγραμματίζουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Οι κινητοποιήσεις αποσκοπούν στην ανάδειξη των βασικών αιτημάτων του κλάδου για τη βελτίωση των συνθηκών στην εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν, μεταξύ άλλων, άμεση κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Παράλληλα, ζητούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, βελτιωμένες κτιριακές υποδομές, αύξηση μισθών και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΟΛΜΕ, «στις 21 Οκτωβρίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για να έχουμε σύγχρονα, ασφαλή σχολεία, με όλο το αναγκαίο προσωπικό, εκπαιδευτικούς που ζουν αξιοπρεπώς και δημόσια δωρεάν Παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες όλων των παιδιών».

Η ομοσπονδία επισημαίνει ότι «η κατάσταση στα σχολεία δεν πάει άλλο», κάνοντας λόγο για 15.000 ακάλυπτα κενά εκπαιδευτικών, ανεπαρκή χρηματοδότηση, δυσκολίες αξιοπρεπούς διαβίωσης λόγω μισθών, κατηγοριοποίηση σχολείων σε Πρότυπα, Ωνάσεια και τμήματα Διεθνούς Απολυτηρίου (IB), καθώς και ενίσχυση του εξεταστικού χαρακτήρα του σχολείου μέσω αλλαγών στο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Από την πλευρά της, η ΔΟΕ σημειώνει ότι συμμετέχει στην 24ωρη απεργία για την ανάδειξη «όλων των ζωτικής σημασίας ζητημάτων» που βρίσκονται στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των εκπαιδευτικών, «μέχρι την ανατροπή των εφαρμοζόμενων αντιεκπαιδευτικών πολιτικών». Μεταξύ αυτών, αναφέρονται η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, οι καθηλωμένοι μισθοί, η στοχοποίηση εκπαιδευτικών, τα ακάλυπτα κενά, η υποβάθμιση του Ολοήμερου σχολείου και της Ειδικής Αγωγής, η διόγκωση της γραφειοκρατίας, ο εντεινόμενος αυταρχισμός, το νέο πειθαρχικό "δίκαιο", η αντιεπιστημονική αξιολόγηση και τα σχολεία χωρίς στήριξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πορεία εργαζομένων ΑΔΕΔΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινητοποιήσεις και απεργίες την Εργατική Πρωτομαγιά

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σήμερα 1η Μαΐου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις από ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, Εργατικό Κέντρο Αθήνας και ΠΑΜΕ με συγκεντρώσεις στις 10:30 και 11:00 σε Σύνταγμα και Κλαυθμώνος.
Πινακίδα απεργίας καταστήματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και διαμαρτυρία στο Σύνταγμα σήμερα

Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί σήμερα στάση εργασίας στην Αττική, αντιδρώντας στη Συνταγματική Αναθεώρηση της κυβέρνησης, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:00 στο Σύνταγμα, τονίζοντας τη διεκδίκηση αξιοπρεπών μισθών και τη διατήρηση της μονιμότητας.
Άδεια σχολική τάξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα για τη νέα σχολική χρονιά

Η πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Πνινάτ Γιανάι, ευχήθηκε στους μαθητές καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, ενθαρρύνοντάς τους να μάθουν, να ονειρεύονται και να θυμούνται την κληρονομιά των δύο σπουδαίων λαών.